Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

FINDIKTA ACI TABLO

FINDIKTA ACI TABLO

Türkiye´de, fındık yabancı sermayenin tekeline emanet edilirken, üretici TMO´nun açıklayacağı fiyatı bekliyor.

Fındık hasadında sona yaklaşıldı. Stratejik ürünümüz olan fındık üzerinde spekülasyonlar tüm hızıyla devam ederken, serbest piyasada fındığın fiyatı üreticiyi memnun etmiyor. Üretici, rekolte tahminini açıklam
ayan TMO´nun fındığa biçeceği fiyatı dört gözle bekliyor.

Fındıkta hasadın bittiği bu günlerde gözler Toprak Mahsulleri Ofisi´nde. Türkiye´de, fındık yabancı sermayenin tekeline emanet edilirken, üretici TMO´nun açıklayacağı fiyatı bekliyor.
İtalyan şirketi Ferrero´nun açıkladığı fiyat üzerinden alım yapan serbest piyasada fındık resmen değer görmüyor.

BEKLENTİ BÜYÜK
İklim şartlarından dolayı yaşanan hasar ile fındık üreticisi, rekoltenin düşük olacağından fiyatların yüksek olmasını bekliyor. İtalyan şirketi Ferrero´nun açıkladığı 11.50 TL´lik komik fındık fiyatı üreticiyi hayal kırıklığına uğratmıştır. Üreticilerin tüm umudu TMO´nun açıklayacağı fındık fiyatında.

ÜRÜNÜMÜZE SAHİP ÇIKIN
Fındık üreticisinin birçok ülkede gördüğü değeri ülkemizde görmediğini belirten Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, ?500 bin çiftçinin geçim kaynağı olan fındık Karadeniz Bölgesinin en önemli ürünüdür. Fiyatın düşük olması, TMO´nun bir açıklama yapmaması üreticiyi küstürüyor.
TMO işin içine girmezse bu yıl fiyat düşer. Zaten iklimsel şartlardan rekolte beklenenin altında seyretti. Bir de fiyatın belirsizliği fındığı dış güçlerin tekeline emanet etmiştir.
Terme´de fındık rekoltesi tahmini 2017 yılında 20 bin 640 ton iken 2018 yılı için rekolte tahmini 14 bin 653 ton olarak belirtilmiştir.
Ancak 2018 yılı için tahmin edilen rekoltenin çok altında bir üretim olduğunu, Türkiye´de de tahmin edilen miktarın altında olduğunu biliyoruz. Üründe rekolte düştü.
Fiyat da düşük. Okulların açılacağı bu günlerde alışverişlerin de arttığını düşünürsek üretici elindeki fındığı değerinin altında satmak zorunda kalacak.
Geçimini sadece fındıkla sağlayan kişiler ülkemizde yaşanan enflasyonla iyice ezilecektir.?diyerek üreticinin rekoltenin düşük olmasından dolayı TMO´dan, 15 TL´nin üzerinde açıklama yapmayı beklediğini sözlerine ekledi.
Terme´de şu anda 50 randıman fındık 12.00 TL´den satılıyor.