Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

FINDIKTA ÖNEMLİ HASTALIK VE ZARARLILARLA MÜCADELE EĞİTİMİ VERİLDİ

FINDIKTA ÖNEMLİ HASTALIK VE  ZARARLILARLA MÜCADELE EĞİTİMİ VERİLDİ

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce organize edilen ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünden de uzmanların katılımının sağlandığı ?Fındıkta Önemli Hastalık ve Zararlılarla Mücadele? konulu eğitim toplantısı, Terme İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Konf

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce organize edilen ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünden de uzmanların katılımının sağlandığı ?Fındıkta Önemli Hastalık ve Zararlılarla Mücadele? konulu eğitim toplantısı, Terme İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Konferans Salonunda yapıldı.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Lale Baykal, İlçe Müdürü Tuncay Demir, Ziraat Odası Genel Sekreteri Mehmet Öztürk, teknik personeller, tarım danışmanları ve İlçe genelindeki fındık üreticilerinden oluşan toplantı yaklaşık 100 kişinin katılımı ile gerçekleştirildi.
İlçe Müdürü Tuncay Demir´ in selamlama konuşmasının ardından, Şube Müdürü Lale Baykal yaptığı açılış konuşmasında;
Fındığın ülkemiz ve ilimiz ekonomisinde çok önemli bir paya sahip olduğunu belirterek, fındıkta verim ve kaliteyi doğrudan etkileyen hastalık ve zararlılarla zamanında ve tekniğine uygun bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.
Toplantıda; konuşmacı olarak Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü´nden Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Asuman Sezer ?Fındık Kurdu ve Fındık Yeşil Kokarcası ile Mücadele?, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü´nden Ziraat Yüksek Mühendisi Ümit Eser ve Ziraat Yüksek Mühendisi Mansur Uluca sırasıyla; ? Fındıkta Külleme Hastalığı ile Mücadele? ve ?Fındıkta Verim ve Kaliteyi tehdit eden Kahverengi Kokarca ile Mücadele? konularında sunumlar yaptı.
Sunumların ardından üreticilerden gelen sorular cevaplandırıldı. Özellikle ilçemizde arıcılık faaliyeti ile uğraşan üreticiler açısından büyük önem taşıyan fındık kurdu mücadelesinde en uygun ilaçlama zamanının Terme İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce, fındık alanlarında yapılan sürvey ve fenolojik gözlemlere göre Sahil ve Orta Kuşakta 15 Mayıs, Yüksek Kuşakta ise 18 Mayıs 2019 tarihleri olduğu belirtildi.
Bu konuda önceden arıcıların haberdar edilmesi, Kimyasal Mücadelede kullanılacak Bitki Koruma Ürünlerinin reçete yazma yetkisine sahip olan kişiler tarafından reçetelendirilerek yetkili bayilerden alınması, uygulama yetkisine sahip olan kişiler tarafından uygulanmasına dikkat edilmesi konularında bilgi verildi.
Toplantı akabinde fındık üreticilerine, eğitim konusu hakkında düzenlenmiş olan broşürler dağıtıldı.