Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

FINDIKTA ´OYUNU BOZUN´

FINDIKTA ´OYUNU BOZUN´

Siyasi partilerin liderlerine seslenen Samsun´da Ziraat Odası Başkanları ortak bir bildiri yayımlayarak, fındıkta yaşanan oyunun bozulması için çağrı yaptı.

Türkiye´nin milli ürünü olan ve birçok ailenin geçim kaynağı olan fındıkta son yıllarda istenilen fiyatlar bir türlü yakalanamıyor. Samsun´da Ziraat Odası Başkanları ortak bildiri yayımlayarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Lideri Devlet Bahçeli´ye fındıkta yaşanan oyununun bozulması için çağrı yaptı. Ortak bildiri yayımlayan oda başkanları önlem alınmasını talep etti.
Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, " İki buçuk milyon insanı doğrudan, on milyon insanımıza da dolaylı yönden getiri sağlayan bir tarım ürünümüz olan fındık tekelleşme yoluyla bir yabancı firmanın eline bırakılacak bir ürün değildir. Dünyada yüzde 75-80´i ülkemizde üretilen fındık bir milli ürünümüzdür. Fındık siyasi bir ürün halinden çıkıp milli bir ürün haline getirilmesi kaçınılmazdır, gecikmiştir. Millet olarak boyun eğmeyeceğiz, direneceğiz ve inşallah hep birlikte bu fındık üzerindeki oyunu da bozacağız.
Fındık fiyatlarının yükselmesini arzu etmeyen çevreler var. Fındıkta çıtayı yükseltmek istemiyorlar. Çünkü fındık fiyatını bir yerde kalsın ki, üretici alıştırılsın, önümüzdeki yıllarda yüksek fiyat beklentisi içinde olmasın. Yani oyun içinde oyun vardır ve bizler bu oyunun da farkındayız "dedi.

16 İLDE ÜRETİCİ MAĞDUR
Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı ise fındık Karadeniz bölgesinde 16 ili doğrudan ilgilendirdiğine dikkati çekerek, " Bölgemizde fındık ile geçimini sağlayan 16 ilimizi özellikle Doğu Karadeniz´de ki bir çok ilimiz mağdur edilmiştir. Fiyat düşüşlerinde artık bir oyunun olduğu açıkça su yüzüne çıkmıştır. Önlenemeyen bir fiyat düşüşüne doğru gidiyoruz. Ve devletçe, milletçe dur denilme zamanı gelmiştir. Artık yeter, düşen fiyatlar karşısında üreticinin mağdur olmaması için devletimizin müdahale alımını zamanında yapmalıdır. Geçen yılki gibi alıma geç kalınmaması ve mağdur üreticiler oluşturulması engellenmelidir. Toprak Mahsulleri Ofisini veya Devlet denetimi ile Fiskobirlik devreye sokularak bu mağduriyetin önceden giderilmesi gerekmektedir. Fındıkta devlet politikasız bir gelecek düşünülmesi mümkün değildir. İhracatçılar, fındık tüccarları ile ´dış kaynaklı İtalyan oyunlarına izin vermemeli üretici Milletimize sahip çıkılmalıdır "diye konuştu. Hbr:Halk