Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

FINDIKTA TAVAN FİYAT BEKLENTİSİ

FINDIKTA TAVAN FİYAT BEKLENTİSİ

Fındıkta 2016 yılı hasadı başladı. 418 bin ton olarak açıklanan rekoltenin daha da düşmesi sonucu yeni sezonda fiyatların tavan yapması bekleniyor.

Karadeniz Bölgesi´nde fındık hasadı resmi olarak başladı. Tarım Bakanlığı tarafından açıklanan rekolte tahmininden sonra 7.5 liradan 10 liraya yükselen fındık fiyatları, bahçelerdeki fındığın rekolte tahmininden daha da az olmasından dolayı bazı yerlerde 13 liraya kadar alıcı bulduğu öğrenildi.
Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu, çiftçinin piyasaya fındığını ağır ağır indirmesiyle değerleneceğini söyledi. Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun ise, piyasadaki fındığın arzı karşılamayacağından ve bunun otomatikman fiyata etki edeceğini belirtti. Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt de, fındık fiyatının tavan yapabileceğini kaydetti.

FİYAT TAVAN YAPACAK
Ordu´da fındık hasadının başladığını ve sürekli bahçelerde kontroller yaptığını kaydeden Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, "Yapılan rekolte tahminleri Ordu için bu sene tutmayacak. Türkiye geneli 468 bin ton olarak açıklandı. Ordu, 115 bin ton ama Ordu´da 60-70 bin ton, Türkiye´de de 350 bin ton civarında olacağını düşünüyorum. Fındık şu anda 10 lira civarında. Fiyatın yükselmesini bekliyoruz. 2014 yılında afet olmuştu, ondan daha kötü durumdayız şu anda. O yüzden fiyat tavan yapacak. Şu anda fındık alıp, fiyatın yükselmesini bekleyerek yatırım yapan insanlar olduğunu duyuyoruz. 2015 yılından kalan 50 bin ton civarında fındık kaldı. 15 gün sonra yeni fındık çıkar, fiyatlar o zaman belli olur. Fındık üreticileri kesinlikle emanete fındık bırakmasın. Geçen yıl emanete bırakılan fındıklar fiyatı 7.5 liraya kadar düşürdü. Geçen yıl ki hata bu sene yapılmasın. Biz bu uyarıları sürekli yapıyoruz ama daha sonra farklı şeyler oluyor, üreticiler fiyat düşünce suçlu arıyorlar. Bizli suçluyorlar´´ dedi.

TEKELLEŞMEYE İZİN VERMEYİN
Yaz dökümleri ve külleme hastalığını düşünüldüğünde Tarım Bakanlığı tarafından açıklanan rekoltenin aşağısında fındık elde edilme ihtimalinin yüksek olduğunu ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun ise, ´´Bu sene devreden stok miktarıyla, yeni ürün rekolte miktarı piyasadaki ticari ve sanayi olarak kullanılacak olan fındık ihtiyacını arz talep olarak karşılayamayacak. Bu otomatikman fiyata etki edecek. eğer üretici yine fındığını emanete vermezse, kahverengi altın dediğimiz fındığın kademeli olarak 13-15 lira ve daha fazlasına çıkabilir. Geçen yıl devletin fındığı iyi yönetememesi yüzünden altın pula dönmüştü. Üretici 10 lira fiyatına kesinlikle itibar etmemesi lazım. Geçmiş senenin fındığı diyerek fiyatta baskı oluşturmaya çalışıyorlar. Yeni mahsül piyasaya girdiği zaman 12-13 liradan aşağıya açılacağını zannetmiyorum. Bu sezon fındık üreticisine can suyu olacak. Buna tek engel olacak şey tekelleşme. Eğer devlet alım kanalındaki tekelleşmeye izin verirse 2015 yılındaki mağduriyeti yeniden yaşarız. Açık ve net biçimde tavrını koyması lazım´´ ifadelerini kullandı.

2 TONLUK BAHÇEDEN 300 KG FINDIK ÇIKIYOR
Tüccarların fındık alımı için şu dönemde ihtiyatlı davrandığını söyleyen Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu da, ´´Eski fındıklara şimdiden 10 lira deniliyor ama yeni fındık için herhangi fiyat veremiyorlar. Hala inatla fındığı ucuza kapatmak için formüller deniyorlar. Çiftçi de inatla vermiyor. Yalnızca teröristler hain değildir, hak yiyen de haindir. Çiftçinin hakkını yiyen de haindir.
Şu anda bile yeni fındık ağır ağır piyasaya girmeye başladı. Çünkü fındık dökülüyor ve dalda kayboluyor. Fındık bu sene aldattı, dalda göründü ama yerde yok. Çiftçi şu anda masrafını karşılayamaz duruma geldi. Bahçesi için çok büyük masraf yaptı. O maliyetle fındığı satarsa gelecek seneye borçlu kalır. Çiftçi elindeki fındığa güvenerek 15 lira olmasını bekliyor. Geçen yıl fındığı arabasını satıp, altınını bozdurup fındık alanlar yandı. Fındığın yükselmesini beklediler, yükselmedi. Bu sene öyle kahraman çıkmaz. Fındıktan 2015 yılında 2.3 milyon dolar gelirimiz olmuş.
Öyleyse fındığın neredeyse tamamı satıldı. Çiftçinin elinde olan 80 bin tonu bulmaz. Üstelik fındık da yok bahçede, amonyak gibi uçtu. 300 bin ton fındık olur. Köy köy dolaşıyorum, geçen yıl 2 ton fındık olan bahçede 300 kiloluk yemelik fındık bile zor çıkacak.
Bu fabrikalar fındık işlemeyecek mi? Çiftçi ağır ağır piyasaya inerse bu fındık değerlenir. Fındığın değerini düşüren tekelleşmenin önüne geçilmesi gerekli. En başta çiftçi Avrupa sistemiyle örgütlenmeli. Devlet de lisanslı depoculuk ve müdahale alımları konusunda çalışmalar yapmalı´´ diye konuştu.