Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

FINDIKTA UMUTLU BEKLEYiŞ

FINDIKTA UMUTLU BEKLEYiŞ

Geçen yıl yaşanan zirai don sonrası, zor günler geçiren çiftçi ve esnaf, fındık hasadını dört gözle bekliyor.

Geçen yıl yaşanan zirai donun başta küçük esnaf olmak üzere herkesi olumsuz etkilediğini söyleyen Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu ?Fındık hasadı geldi çattı. Esnaf ve çiftçinin de umutlu bekleyişi başladı. Zirai don nedeniyle geçtiğimiz yıl piyasada para akışının olmaması başta çiftçiyi daha sonra da esnafı olumsuz etkilemişti. Esnaf 2014 ile 2015 yılının ilk 6 ayını çok zor geçirdi. Çoğu esnaf siftah yapamadan evine giderken, birçoğunun da iş yeri kapanma noktasına geldi. Yüzlerce çiftçi ve esnafımızın hala borcu var. Bunun için de çiftçi ve esnaf ağustos ayının ilk haftasında başlayacak fındık hasadını umutla bekliyor.?dedi.

BU YIL YÜZLER GÜLECEK Mİ?
Çiftçi ve esnafın bu yıl fındıktan yüksek beklentisi olduğuna dikkat çeken Karamollaoğlu ?Fındık bölgemizdeki çoğu çiftçinin tek geçim kaynağı. Birçok aile fındık parasıyla çocuğunu okutup evlendirecek. Fındık olmayınca neredeyse hayat duruyor. Bu sezon rekolte yüksek bekleniyor. Ancak bazı alivrecilerin şu an fındığı dışarıya 13 TL´den sattığı duyumunu alıyoruz. Bu da hasat başlayınca fındığı 10-11 Tl´den alacaklarına işaret ediyor. Yani çiftçi yine bu yıl çeşitlerin kapanına düşebilir." dedi.

FINDIKTA PLANINIZI AKILI YAPIN
Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu, çiftçilerden ilk sezonda fındığını birden pazara indirmemelerini isteyerek ihtiyaçları kadar fındığı satmaları önerisinde bulundu.
Karamollaoğlu ayrıca, çiftçinin emanete fındık bırakma alışkanlığından da vaz geçmelerini istedi.
Bu yıl açıklanan rekolte kadar fındığın olmayacağını da iddia eden Karamollaoğlu ? Şuan bahçelerde hala külleme hastalığı devam ediyor. ?Fındık çok´ diyerek depolarında bir gr bile fındığı olmayan ihracatçılar şaşkınlık içinde. Fındık, sezon açılışında ve sonrasında 15 Tl´den aşağı olmayacak. Üreticilerimizden uyanık olmalarını istiyorum.?dedi.

ÇİFTÇİ MALİYETLERİ DE UNUTMASIN
Karamollaoğlu, hasat dönemi yaklaşırken, çiftçilerimizin ücret konusunda da dikkatli olması gerektiğinin altını çizerek ?Çitçilerimiz, fındık toplayacak tarım işçilerinin ücretlerini açıklanan fiyatların üzerinde tutmasın, yapacakları yanlış bir hareket onların gelecek yıllarını karanlığa boğar.?dedi.