Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

FINDIKTA BÜYÜK OYUN

FINDIKTA BÜYÜK OYUN

Fındık sezonu yaklaşırken, fiyatlardaki ani düşüş kafaları karıştırdı.

Fındık sezonu yaklaşırken, fiyatlardaki ani düşüş kafaları karıştırdı. 26 TL'yi gören fındık fiyatının 19 TL'ye gerilemesi akıllarda soru işaretleri oluşturdu. Fındıkta, küresel firmaların neler yapacağı ve global oyunların nelere mal olacağı ön görülemezken üreticilerin oyuna gelmemesi ise fiyatın belirlenmesinde kritik rol oynayacağa benziyor.

Fındık sezonu yaklaşırken, sezonun ilk fındığının kaç Tl'den satılacağı yine en çok merak edilen konular arasında yer aldı. Özellikle üreticiler ürünlerinin değerlerini öğrenmek, alıcılar ve tüketiciler de cebinden çıkacak miktarları öğrenmek adına araştırmalar yapıyor. 
Fiyatlarıyla hem üreticiyi hem alıcıyı hem de tüketiciyi yakından ilgilendiren ürünün, kaç lira olacağı ise merak konusu.  Binlerce kişi “Fındık kaç lira olacak?” sorusuna yanıt arıyor.
Fındıkta ise yeni sezon yaklaşık iki ay sonra başlayacak. Bu sürece kadar pandeminin de etkisiyle piyasalarda ciddi bir ekonomik dalgalanma yaşandı. Bu dalgalanmalar çoğu anlamda piyasaları olumsuz etkilerken; fındık ise gördüğü taleple bu süreci kendi lehine döndürmeyi başardı.
Fiyatlarda yaşanan hızlı artış, üreticiye adeta yeni sezon için umut olurken son günlerde fındık fiyatında yaşanan ani düşüş sezonu umutla bekleyen üreticide şok etkisi yarattı. 

SAKIN OYUNA 
    GELMEYİN!
TMO’nun 20 bin tonluk satışa çıkardığı fındığa iç piyasada 420 bin tonluk talep oldu ve bu 20 bin tonluk fındık, 92 firmaya bölüştürüldü. 
Yine, 2019'da TMO'nun 16.5 TL'lik fiyatı ile başlayan fındık sezonu, kabuklu fındığın 26 lirayı görmesiyle 'rekor' sayıldı.
Koronavirüs sürecinde de, Avrupa'da fındığa bağlı ürünlerin ihracatı artınca, fındığa olan talep ile stoklar adeta tükendi. Bu da, fındıkta önümüzdeki sezonda da talep patlaması yaşanacağını işaret etti.
Fındıktaki bu olumlu gelişmeler yaşanırken durumdan keyfi kaçanlar ise yine oyunlarını devreye soktu. Bunu devreye sokanlar, yeni sezon öncesi fındığı 19 TL seviyelerine geriletmeyi başardı.
Acaba küresel firmalar yurtdışına satacağı fındığın fiyatını garantileyip yurt içinden alacağı fındığın fiyatını düşürmeye mi çalışıyor?


Alivre satışların 26 TL’den yapıldığı konuşuluyor ve şimdide küresel firmalar 19 TL’den fındığı almaya çalışıyor.
 Fındık fiyatlarının tekrar artışa geçmesinin ise yine üreticinin elinde olduğu biliniyor.
Her yıl üreticiye yapılan uyarılar bu yıl bir kez daha yinelendi. Bilirkişiler, üreticilerin emanete fındık vermeyip fındığını kontrollü bir şekilde pazara indirmelerinin, bu oyunu bozmada önemli rol oynadığını söylüyor. 
Eğer üretici fındığını hak ettiği değerden satmak istiyorsa, uyanık olmalı ve bu uyarıları dikkate alarak fındıkta oynanan oyunu bozmalı.

FARK KİMLERİN     
    CEBİNE GİRİYOR?
Fındığın yeni sezona yaklaşırken 26 lirayı görüp 19 TL'ye gerilemesi ise aradaki farkın kimlerin cebine girdiği sorusunu gündeme getirdi. Aradaki bu fiyat farkı kapatılmalı ve fındıkta istikrarlı bir fiyat politikası oluşturulmalı,TMO 2020 yeni sezon fiyatını temmuz ayı başında açıklarsa; bu küresel firmaların fındığın fiyatının düşmesindeki etkisi azalacaktır.     
    
FINDIĞINA SEN 
SAHİP ÇIK!
    Türkiye son yıllarda kazanamadığı kadar geliri bu yıl, fındıktan kazandı. Dünyanın en büyük fındık üreticisi konumundaki Türkiye’nin, şuana kadar fındık ihracatından 2 milyar dolara yakın gelir elde ettiği ifade edilirken bu veriler, fındığın Karadeniz köylüsü için vazgeçilmez bir geçim, ülke için ise döviz kaynağı olduğu bir kez daha kanıtladı.
    Tüm bu olumlu tabloya karşı, üretici yeni sezonda ürününün ve emeğinin karşılığını alamamaktan korkuyor. Organize olmuş az sayıdaki dış alıcı ve iş birlikçileri maalesef üreticiyi hiçe sayıyor. Üretici ise bu durumda kendi gücünün farkına varmalı ve fındığına sahip çıkmalı.
    Fındık sadece bir tarım ürünü değil, milyonlarca insanın alın teri, yaşam kaynağı ve umut ışığıdır. 
                   Hbr: Murat KILIÇ