Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

FINDIKTA ENTEGRE MÜCADELE EĞİTİMİ

FINDIKTA ENTEGRE MÜCADELE EĞİTİMİ

Fındık Entegre Mücadele Sertifikalı Hizmetiçi Eğitim Programı uygulamalı eğitim kapsamında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü`nün koordinasyonunda İlçemiz Kozluk Mahallesi`nde bulunan entegre mücadele fındık bahçeleri gezildi.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü Dr. Kibak Ak`ın vermiş olduğu eğitime fındık yetiştiriciliği yapılan, 12 ilden 19 teknik personel; Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüğü personelleri; Kozluk Mahallesi muhtarı Mehmet Yiğit fındık entegre mücadele üreticisi Adnan Kul ve Keramettin Şimşek katıldı.

Eğitimde, ilçemiz için en önemli ürün olan fındığın hastalık, zararlılar ve yabancı otlarına karşı üreticilerimizin bilinçlendirilmesi amacıyla; üreticinin hastalık ve zararlıları teşhis edebilmesi, doğal düşmanları tanıyabilmesi, mücadele zamanına karar verebilmesi, sağlıklı insan ve temiz çevre bilincinin aşılanmasına yönelik olarak teknik personeller bilgilendirilmiştir.

Sağlıklı insan ve temiz çevreyi hedefleyerek, zararlı popülasyon dinamiklerini uygun metot ve tekniklerle, ekonomik zarar eşiğinin altında tutma sistemi olan entegre mücadelede, amaç kimyasal mücadeleden ziyade bütün mücadele metotlarını koordine ederek kullanmaktır. Entegre mücadele ile üreticiler bahçelerini daha iyi tanıyabilecek, bütün yetiştiricilik metot ve tekniklerini yerine getirebilecek, kalıntısız ürün, sağlıklı insan ve temiz çevre bilincine ulaşabileceklerdir. Fındıkta entegre mücadele ile yüksek kalite, bol verim kimyasal kalıntı olmayan ürün elde edilebilecektir.

Entegre Mücadele bahçelerinin gezilmesinden sonra teknik personellere İlçemiz tanıtıldı. Daha sonra Terme Ziraat Odası`nın vermiş olduğu yemeğin ardından Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu`na ait fındık zurufundan kompost deneme bahçesi gezildi. Eğitimin Terme`deki ayağı toplu hatıra fotoğrafının çekinmesinin ardından son buldu.