Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

FINDIKTA HASAT TARİHİNE DİKKAT!

FINDIKTA HASAT TARİHİNE DİKKAT!

Hasat tarihlerine uyulmamasının ekonomik ve kalite açısından büyük kayıplara neden olduğunu hatırlatan Ergün, konuyla ilgili açıklamasında “Fındığın erken hasat edilmesi randıman üzerinde de kayıplara neden olmaktadır.

 Hasat tarihlerine uyulmamasının ekonomik ve kalite açısından büyük kayıplara neden olduğunu hatırlatan Ergün, konuyla ilgili açıklamasında “Fındığın erken hasat edilmesi randıman üzerinde de kayıplara neden olmaktadır. Fındıkta randıman kaybı olmaması için üreticilerimizin hasat tarihlerine mutlaka uyması gerekmektedir. Son dönemlerde hava sıcaklıklarının mevsim ortalamalarının üstünde seyretmesinden dolayı fındık bahçelerinde yanmalar ve dökülmeler gibi olumsuzluklar olabilir. Özellikle bakımsız bahçelerde yanma ve dökülmeler daha fazla oranda gerçekleşebilir.
       2023 yılı fındık hasadında çalışacak işçilere ödenecek asgari ücretlerde komisyon tarafından belirlenmekte olup, bölgemizde çalışacak tarım işçilerinde yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın  günlük 450 TL ücret verilmesi düşünülmektedir.
        Hasat sezonuna kısa bir zaman kalan fındıkta fiyatlardaki belirsizlik üreticilerimizi tedirgin etmektedir. Toprak Mahsulleri Ofisi şu ana kadar 2023 sezonu için fındık alımı ve fiyatı ile ilgili bir açıklama yapmamıştır.  
Fındıkta alım fiyatı 2023 hasat sezonunda 120 TL bandında olmalı. Ayrıca yıllardır dönüme 170 TL olarak verilen Fındık Alan Bazlı Desteğinin de artırılması gerekmektedir. 
Fındık üreticisi, çiftçimiz sahipsiz değildir. Üreticilerimizden isteğimiz, ihtiyacı kadar fındığı pazara indirsin. Geçmiş yıllarda emanetten kaynaklı yaşanan sıkıntılar göz önünde bulundurularak emanete ürün bırakılmaması üreticilerin menfaatine olacaktır. Fındıkta emanet karlı gibi gözükse de büyük risk demek.Tüm üreticilerimize bol ve bereketli hasatlar diliyorum.”ifadelerine yer verdi. Hbr: Berkan KARAPIÇAK