Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

FINDIKTA VERİM VE KALİTE ARTIŞI İÇİN KIŞIN DALDA KOZALAĞI TOPLA

FINDIKTA VERİM VE KALİTE ARTIŞI İÇİN KIŞIN DALDA KOZALAĞI TOPLA

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tuncay Demir, fındık kozalak akarı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 Fındık kozalak akarlarının fındık bitkisinin meyve, yaprak ve sürgünü oluşturan tomurcukları tahrip ederek, ürün kaybına ve yoğunluğun fazla olduğu bahçelerde uç kurumalarına neden olarak fındığa zarar verdiğine dikkat çeken İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tuncay Demir, fındık kozalak akarı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
“Ülkemizde yıllık ortalama 750 bin ton fındık üretimi gerçekleşmektedir. Bu üretimle ülkemiz Dünya fındık üretiminin % 65'ini karşılamaktadır. Her ne kadar Dünya fındık üretiminde ilk sırada yer alsak ta dekara ortalama verim olarak alt sıralarda yer almaktayız. Bunun başlıca nedenleri kültürel işlemlerin eksikliği ve hastalık/zararlılar ile yeterli mücadele yapılmamasıdır.
Fındıkta birçok zararlı türü bulunmakla birlikte bu zararlıların en önemlilerinden bir tanesi Fındık Kozalak Akarı zararlısıdır. Doğada tespit edilen birçok akar zararlısı olmasına rağmen bu akarlardan sadece 2 türü fındıkta zararlıdır. Yapılan çalışmalar Fındık Kozalak Akarı zararlısının fındıkta ilkbahar ve sonbahar olmak üzere iki dönemde hareket ederek zarar yaptığını göstermektedir. 
Daha çok yeni sürgünlerde zarar vermesinden dolayı yer yer verimde % 80'lere varan kayıp yaşatmaktadır. Tomurcuklarda yaptığı tahrip haricinde uç kurumasına da neden olan Fındık Kozalak Akarı zararlısı ile etkin mücadeleyi iki dönemde yapmamız gerekmektedir.
Bunlardan birincisi; kışın yapraksız dönemde tahrip olmuş ve kozalağa dönüşmüş gözlerin toplanarak bahçe dışına çıkarılmasıdır.  İkincisi ise ilkbaharda hava sıcaklıklarının 15 0C'yi bulduğu zamanlarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış Bitki Korum Ürünleri kullanılarak yapılmasıdır. Bu şekilde entegre mücadele ederek Fındık Kozalak Akarı zararlısından kurtulmak mümkündür.”