Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

FINDIKTA YİNE YANILTMA ÇABASI

FINDIKTA YİNE YANILTMA ÇABASI

Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün “İhracatçılar rekolteyi yüksek tutarak fındık fiyatını düşük tutma çabasındadırlar. Böylelikle hem fındığın taban fiyatı düşük olacak , hem de TMO ‘nun elindeki fındığı düşük fiyata alacaklar..."

    Bölgemizde hasat zamanına 2,5 aydan daha fazla bir zaman olmasına rağmen ve henüz rekolte çalışmaları yapılmamışken Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyve Konseyi (INC) ‘nin Türkiye 2022 sezonu fındık rekoltesini 760 bin ton olarak açıklamasını gerçekçi bulmadıklarını ifade eden Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün “İhracatçılar rekolteyi yüksek tutarak fındık fiyatını düşük tutma çabasındadırlar. Böylelikle hem fındığın taban fiyatı düşük olacak , hem de TMO ‘nun elindeki fındığı düşük fiyata alacaklar.
    Temmuz ayında yapılacak rekolte  çalışmaları öncesinde yapılan açıklamalar fındık üreticisine ihanettir.Hasat zamanına 2,5 ay var ve bu zaman zarfında doğal afet yada zararlılardan dolayı rekolte düşebilir.Ayrıca artan gübre, ilaç , mazot fiyatlarıda dikkate alınırsa , bu yıl çoğu üretici bahçesine , tarlasına gübre ve ilaç atamadı. Bu durumda rekolteyi etkileyecektir.
    Terme Ziraat Odası bünyesinde  çalışan tarım danışmanlarımızın yaptığı bahçe kontrollerinde özellikle yerli çeşitlerde gözle görülür bir şekilde verimde düşüş gözlemlenmiştir. Çakıldak ve Yomra çeşitlerindede meyve oluşumunda azalma görülmüştür.
Devlet büyüklerimizden fındık üreticisine sahip çıkmalarını, üreticiyi tekelci firmaların ve işbirlikçilerinin eline bırakmamasını istiyoruz. TMO’nun da hasat öncesinde fındık fiyatını en az 50-60 tl bandında açıklamasını bekliyoruz. Tüm üreticilerimize bol , bereketli ve hayırlı hasatlar diliyorum.”açıklamasında bulundu.