Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

GENÇ GİRİŞİMCİDEN TARIMDA PROJE ATAĞI

GENÇ GİRİŞİMCİDEN TARIMDA PROJE ATAĞI

Terme´nin Hüseyinmescit mahallesinde yaşayan çiftçi bir ailenin oğlu olan Mazhar Can Yüksel´in tarım alanındaki projeleri dikkat çekiyor.

Terme´nin Hüseyinmescit mahallesinde yaşayan çiftçi bir ailenin oğlu olan Mazhar Can Yüksel, bir çok iş deneyiminin ardından memleketinde tarıma yöneldi.
Terme Ticaret Meslek Lisesi mezunu olan Mahzar Can Yüksel, öncelikle kendi işini kurarak şansını denedi. Ekonomik kriz nedeniyle işini kapatmak zorunda kalan Yüksel, mesleki kurstan aldığı tarihi yapılarda restorasyon belgesi ile Türkiye´nin çeşitli illerinde tarihi binalarda restorasyon işi yaptı.
Uzun süre bu şekilde çalışan Yüksel, 2016 yılında memleketine dönerek kendi topraklarında tarıma merak sarınca bu alanda bir çok proje üretti.
Terme´de bahçesine diktiği farklı ürünlerle adından bahsettiren Mazhar Can Yüksel konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı; ?Tarım alanındaki yolculuğuma, Türkiye´ye ve Termemize neler katabilirim düşüncesiyle başladım. Zevk aldığım bu alanda geçimimi de bu yoldan sağlamayı hedefledim. Tarıma ilk adımı 60 yıl önce dedelerim tarafından dikilmiş fındıktan nasıl daha fazla verim alabilirim fikriyle başladım. Daha sonra merak saldığım bu alanla ilgili İl ve İlçe Tarım Müdürlükleriyle görüş alışverişine girdim. Onlarla yürüttüğüm ortak bir projede çeşitli denemelerde bulunarak dönümde rekolteyi 80 kilodan 220 kilolara kadar çıkardım.?dedi.

ALTERNATİF ÜRÜN ARAYIŞI
Fındıkta elde ettiği bu verimliliğin kendisine şevk verdiğini söyleyen Yüksel, daha sonra fındığa alternatif ürün arayışına girdiğini belirtti.
Ege bölgesinde yaygın olan Kuşkonmaz Projesini, Samsun Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanlığı´nın da desteğiyle 3 dönümlük arazisinde yapmaya başladığını aktaran Yüksel ?Bu yıl ilk hasadımı yapıp satışa sundum. Ayrıca bunun yanı sıra 2019 Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği tarafından verilen solucan gübresi üretimi seminerine katılarak aldığım belge ile, halen devam ettirdiğim projede solucan sayımı 5 bin solucandan 200 bin solucana çıkardım. Şuan hedefim, kendi gübremi üretebilmek için 2 milyon solucana çıkmak. Son projem ise Dokap ve Sahlep Üreticileri Birliği´nin ortak çalışması olan projenin Terme´de de hayata geçirilmesine katkı sağlamak. Bunun içinde bir dönümlük alanda salep üretmeyi deneyeceğim.?dedi.
Terme´de alternatif tarım ürünü arayışını sürdüreceğini ifade eden Yüksel ?Termeli gençlere örnek olup onlara tarımı sevdirmek ise en büyük hayalim?dedi.