Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

GENÇ BEYİNLER OKUYOR'

GENÇ BEYİNLER OKUYOR

Terme Fatih Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Fatih Kaya, öğrencileri okumaya yönlendirecek bir projeyi hayata geçirdi.

 “Fatih Hoca İle Genç Beyinler Okuyor” isimli projenin amacı; “Öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, okuduklarını yorumlamak ve kendini ifade edebilme becerisi kazandırmaktır.”
Proje kapsamında öncelikle 9'uncu ve 11'inci sınıflardan 15 kız öğrenci belirlendi. 
Yine öğretmenle birlikte belirlenen bir kitaptan öğrenci sayısı kadar kitap temin ediliyor ve öğrencilere dağıtılıyor. Öğrencilerin hepsi aynı kitabı okuyor. Sonra Proje Koordinatörü Edebiyat Öğretmeni Fatih Kaya yönetiminde öğrenciler uygun bir ortamda toplanıyor ve okudukları kitabı yorumluyor. Bu konuda Kitaphane'nin kendilerine uygun ortam sağladığı ifade edildi. 
Kişilerin bakış açısı farklı oluyor. Herkes aynı kitabı okumuş olmasına rağmen farklı görüşler ortaya çıkabiliyor. Birinin fark edemediği bir ayrıntıyı, kitabı okuyan bir diğer öğrencinin yakaladığı görülüyor. 
Başlangıçta 'her ay bir kitap' parolasıyla yola çıkılmış olmalarına rağmen öğrenciler 3 ayda yedi kitap okumayı ve yorumlamayı başarmışlar. Okunan kitaplardan bazıları; Cengiz Aytmatov'un 'Beyaz Gemi' ve Victor Hugo'nun 'Bir İdam Mahkûmunun Son Günü' isimli kitaplarıdır.
Kitap değerlendirme toplantılarından birine İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Rahman Köse ve Şube Müdürü İsmet Güner de katılmış; İlçe Milli Eğitim Müdürü projeyi beğendiğini ifade ile öğrencileri tebrik etmiş ve Öğretmen Fatih Kaya'ya teşekkür etmiştir. 
Proje hakkında görüşlerine başvurduğumuz Edebiyat Öğretmeni Fatih Kaya, “Okumak; beynin bağlantısını güçlendirir. Kelime dağarcığını zenginleştirir. Depresyon belirtilerini gidermeye yardımcı olur. Okuyan kişiyi iyi bir gece uykusuna hazırlar. 
Bu proje için öğrencileri genelde 11'inci sınıflardan seçtik. Çünkü bu öğrenciler gelecek yıl üniversite sınavlarına girecekler. Özellikle anlamaya ve yorumlamaya dayalı sorularda bu proje onlara çok yardımcı olacaktır” dedi.  Haber: Seyfi GÜNAÇTI