Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

GÖÇÜN GELECEĞİNİ DEĞİŞTİRİN KIRSAL KALKINMAYA YATIRIM YAPIN

GÖÇÜN GELECEĞİNİ DEĞİŞTİRİN KIRSAL KALKINMAYA YATIRIM YAPIN

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nail Kırmacı, Dünya Gıda Günü ile ilgili bir açıklama yaptı.


Kırmacı açıklamasında ?5996 Kanun ve buna bağlı Yönetmelikler çerçevesinde çiftlikten sofraya gıda güvenliği kapsamında birincil üretim dahil olmak üzere gıdanın üretim, işleme, depolama, dağıtım, satış ve toplu tüketim gibi gıda zincirinin tüm aşamalarında etkin kontrol ve denetimi ile tüketiciye her zaman yeterli ve güvenli gıda arzının sağlanması, üretici ve tüketici menfaatleri ile halk sağlığının en üst düzeyde korunması, sektörler arası haksız rekabetin önlenmesi, gıda sanayinin gelişmesi, toplumun dengeli ve yeterli beslenmesine yönelik miktar ve çeşitlilikte gıda sağlayarak bunların güvenilir olarak tüketiciye ulaşmasının sağlanması Bakanlığımızın temel görevidir. Bu nedenle, ülkemizde ve tüm dünyada her yıl 16 Ekim´de, hem gıda güvenliğine dikkat çekmek hem de Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü´nün (FAO) 1945 yılındaki kuruluşunu hatırlatmak için Dünya Gıda Günü´nü kutlamaktayız. 2017 yılı Dünya Gıda Günü´nün sloganı ?Göçün Geleceğini Değiştirin. Gıda Güvenliğine ve Kırsal Kalkınmaya Yatırım Yapın? olup, sürdürülebilir bir geleceğe doğru sıfır açlık küresel hedefine, gıda güvenliği, kırsal kalkınma ve göç arasındaki bağlantıları ele alınması amaçlanmıştır.?dedi.

KIRMACI: HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPSIN
Dünya Gıda Günü´nde Birleşmiş Milletlere üye ülkelerde açlık ve yoksulluk, iklim değişikliğinin gezegenimizin sağlığına etkileri, göç, çatışma gibi konular kapsamlı olarak ele alındığını söyleyen Kırmacı ?Besin maddeleri üretiminin az olduğu yoksul ülkelerde açlık ve yetersiz beslenme sorunu vardır. Açlık ve yetersiz beslenme konusu tüm ulusların ortak sorunudur. Bu soruna dikkati çekmek, çözüm yolları bulmak amacı ile her yıl Birleşmiş Milletler´e üye tüm ülkelerde toplantılar düzenlenir. Toplantılardaki araştırma ve inceleme sonuçları dünya kamuoyuna duyurulur.
Kırsal alanlarda daha iyi koşulların oluşturulması, yaşanabilir geçim kaynaklarının desteklenmesi ile göç baskısı hafifletilebilir ve kırsaldaki genç kesimin özellikle kadın girişimcilerin desteklenerek verimli istihdamı sağlanabilir, yenilikçi mekanizmalar ve kırsal kalkınma stratejilerinin geliştirilmesi teşvik edilmiş olur. Böylece, çiftçilerin arazilerde kalmaları ve gıda üretimine devam etmeleri sağlanarak sürdürülebilir kalkınma desteklenmiş olacaktır.? diyerek gıda güvenliği ile kırsal kalkınmanın desteklenmesi konularında herkesi üzerine düşen görevi yapmaya davet etti.