Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

?GÖZ TANSİYONU? DEYİP GEÇMEYİN!

?GÖZ TANSİYONU?  DEYİP GEÇMEYİN!

Samsun Atasam Hastanesi Göz Hastalıkları ve Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Candan Yoğurtçu, göz tansiyonunun sessiz bir hırsız olduğunu belirterek tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme bozukluklarına neden olabileceğini, göz sağlını çalacağını söyledi.

Halk arasında ´karasu´ olarak da tabir edilen glokomla ilgili toplumda bilinç oluşturmak için yapılan araştırmada, hastalığın tam olarak bilinmediği ortaya çıktı. Göz içi sıvısını dışarı boşaltan kanallarda yapısal olarak tıkanıklık oluşması nedeniyle sıvının yeterince boşalmaması ve buna bağlı olarak göz içi basıncının artması sonucu oluşan hastalığın çok sinsi olduğunu belirten Samsun Atasam Hastanesi Göz Hastalıkları ve Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Candan Yoğurtçu, bu hastalığın sessiz bir hırsız olduğunu belirterek tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme bozukluklarına neden olabileceğini, göz sağlını çalacağını söyledi.


GÖZ TANSİYONU
KÖR EDİYOR
Göz tansiyonunun göz içi basıncının artmasıyla kendini belli eden bir hastalık olduğunu belirten göz hastalıkları uzmanı operatör Dr.Candan Yoğurtçu, "Göz tansiyonu sinsi ve çok gizli bir hastalıktır. Adeta sessiz bir hırsıza benzer. Gözün içinde aközhümör adı verilen berrak bir sıvı dolaşır. Bu sıvı gözün içinde salgılanırken bir şekilde gözün dışına akması gerekir. Bu sıvının dışarıya akmadığı zaman sıvı gözün içinde birikiyor. Biriken sıvı gözün içinde retinaya, optik sinire, retinanın sinir tabakasına zarar vermektedir. Böylece körlükle sonuçlanıyor" dedi.

Glokom hastalığında risk grupları içerinde bulunanların daha dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Yoğurtçu, glokom tiplerini de belirterek şöyle konuştu: "Özellikle bazı risk grupları vardır. Kişinin miyop olması, göz korneasının ince olması, ileri yaşta olması, cinsiyet (kadınlarda risk daha fazla), sigara içmesi, kan basıncının yüksek olması, düşük kan basıncının olması, ailedeki genetik özellik, uzun süreli kortizon tedavisi görenler ve travmadan çıkması glokom için büyük bir önem taşıyor.
Glokomun açık açılı, kapalı açılı, sekonder ve konjental olarak 4 tipi vardır.

´Şimdiye kadar göz tansiyonunuzu hiç ölçtürdünüz mü?´ sorusuna aldığımız cevap genellikle hayır oluyor. Göz tansiyonu bir halk sağlığı problemidir. Yani gerek devlet düzeyinde, gerekse uluslararası düzeyde bu hastalığın üzerinde durulmalı ve vatandaşlar bilinçlendirilmelidir. Glokom veya diğer hastalıklarda olsun, erken tedavi ile bu hastalıkların tedavisi mümkündür. Onun için sık sık sağlık taramasından geçilmelidir" ifadelerini kullandı