Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

HAVA KiRLiLiĞiNDE ACiL ÖNLEM ÇAĞRISI

HAVA KiRLiLiĞiNDE  ACiL ÖNLEM ÇAĞRISI

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Türkiye´de 81 ilden sadece 6´sının havasının temiz olduğunu belirtti.

Türkiye´nin 2017 Yılı Hava Kirliliği Raporu´nu açıklayan ÇMO Genel Başkanı Baran Bozoğlu, "Partikül madde ve kükürtdioksit açısından sadece Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale´nin havası standartlara uygun. En kirli illerimizin başında ise İstanbul, Ankara, Adana, Amasya ve Manisa geliyor. Türkiye`de hava kirliliği problemi krize dönüşmüş durumda. Valilik ve belediyeler acil önlem almalı" diye konuştu.

SAKAT DOĞUMLAR VE KİTLESEL ÖLÜMLER!
Bozoğlu, ?Türkiye´nin havası gittikçe kirleniyor. Hızla artan kirlilik insan yaşamını tehdit ediyor" dedi. Bozoğlu, "Kirletici kaynakları kükürt dioksit (SO2), partikül madde (PM 10 ve PM 2,5), azot oksit, karbonmonoksit ve ozon olarak sıralayabiliriz. Özellikle partikül madde, solunum enfeksiyonu ve kansere neden oluyor. PM10 ve PM 2,5 kirleticilerin kent merkezlerinde geniş kitleleri etkileyerek erken bebek ölümleri, sakat doğumlar ve kitlesel ölümlere sebep olduğunu biliyoruz" şeklinde konuştu.

HAVA KİRLİLİĞİ KRİZE DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA
?Türkiye´de 81 ilden sadece 6`sının havası temiz? diyen Baran Bozoğlu, ?Partikül madde ve kükürt dioksit açısından sadece Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale`nin havası standartlara uygun. En kirli illerimizin başında ise İstanbul, Ankara, Adana, Amasya, Manisa, Bursa, Denizli, Niğde, Tekirdağ, Hatay, Yalova, Sivas, Kahramanmaraş, Kütahya, Sakarya, Kırklareli ve Samsun geliyor. Bu illerde Valilik ve belediyelerin acilen önlem alması gerek. Türkiye`de hava kirliliği problemi krize dönüşmüş durumdadır? ifadelerini kullandı.

KİRLİLİKTEN KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALI?
Bozoğlu, "Dünya Sağlık Örgütü`nün belirlediği PM 10 değerinin günlük ortalama sınır değeri 50 mikrogram/metreküptür. Bunun 1 yıl boyunca sadece 35 gün aşılmasına izin verilmekte. Bundan fazla aşıldığı anda hava kirliliği vardır ve acilen kent yöneticilerinin önlem alınması gerekir" dedi. Bozoğlu, hava kirliliğinden korunmak için şu önerileri sıraladı: Özellikle hava kirliliğinin yaşandığı sabah ve akşam saatlerinde vatandaşlar olabildiğince dış ortamdan uzak durmalı. Bu saatlerde araçla yolculuk ediyorsanız camları açmayın ve dışarıdan hava girişini engelleyin. Araçlarınızın ve evlerinizdeki klima sisteminin filtrelerini mutlaka kontrol ettirin. Havanın kirli olduğu günlerde mutlaka Valilik ve belediyeler tarafından vatandaşlar mesaj veya sosyal medya aracılığıyla bilgilendirilmeli. Trafikten kaynaklı kirliliğin önüne geçebilmek için toplu taşıma ve raylı sistemler acilen arttırılmalı. Sanayi tesislerinde çevre denetimi çok önemli. Bu konuda personel sayısı çok az mutlaka arttırılmalı. Bunun içinde çevre mühendisi istihdam edilmeli. Hava kirliliği artığı anda bazı sanayi tesislerinin üretim kapasitesini düşürmesi gerekir? dedi.
Hbr: Samsun Gerçek