Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

HAYATBOYU ÖĞRENME HAFTASI KUTLU OLSUN

HAYATBOYU ÖĞRENME HAFTASI KUTLU OLSUN

Milli Eğitim Bakanlığınca hayatboyu öğrenme kültürünün geliştirilmesi, tanıtılması ve yaygınlaştırılması amacıyla Haziran Ayının ilk haftası “HAYATBOYU ÖĞRENME HAFTASI” olarak belirlenmiştir.

HAYATBOYU ÖĞRENMENİN MERKEZİ: TERME HALK EĞİTİM MERKEZİNİ TANIYALIM..

Terme Halk Eğitimi Merkezi  1964 yılında Gezici Halk Eğitimi Merkezi olarak Osman ŞENTÜRK’ ün faaliyetleri ile kuruldu. 1980 yılında o zaman ki adı Özel İdare Binası olan bu İlçe Kütüphanesi bulunduğu binada faaliyetlerine  devam etmiştir. 1996 Terme İmam-Hatip Ortaokulun geçici  faaliyetlerini  sürdürdüğü bina yapılmıştır. 1.sene bu binada faaliyetlerine devam eden merkezimiz İlçede MYO açılma çalışmalarında kurum olarak özveri göstererek binayı Terme MYO ya geçici olarak vermiştir. Tamgün-Tam yıl eğitim yapan Terme Halk Eğitim Merkezi o günden sonra faaliyetlerini Mülkiyeti kendisine ait Çarşamba cd. Merkez binamı ile;  lise caddesindeki binasında (Bu binamız  da Mezun Öğrenciler İçin Destekleme ve Yetiştirme Kursları ile akademik derslik olarak kullanılmaktadır.) vermektedir. Ayrıca İlçemiz tüm mahalle ve köylerimiz de ihtiyaç duyulması halinde kurslar açılabilmektedir.

 

Bakanlığımız Hayatboyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce YAYGIN EĞİTİM KAPSAMINDA  72 alanda 3645 ayrı kurs tanımlanmıştır Merkezimizce açılabilecek kurslar listesine  https://e-yaygin.meb.gov.tr/pagePrograms.aspx adresinden ulaşılabilmektedir.

 

Okuma-Yazma, Genel Kültür, Sosyal ve Mesleki Alanda Kurslar açılmakta vatandaşlarımızın kısa zamanda meslek sahibi olmaları sağlanmaktadır. En yoğun kurs talepleri Arapça, Bilgisayar İşletmenliği kursları, Hijyen Eğitimi Kursları, Giyim Üretim Teknolojileri Kursları, Makine Nakışı kursları, El Sanatları kursları, Mefruşat kursları ve Üniversite Sınavlarına Hazırlık Kursları alanlarından gelmektedir.

Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünce işbirliği halinde de kurslar açılmaktadır.  İlçe de faaliyet gösteren işletmeler le istihdam garantili İŞ-KUR Kursları açılarak vatandaşlarımızın meslek sahibi olmaları sağlanmaktadır. Her türden kurs talepleri 12 kursiyerin müracaatı ile (Engelli vatandaşlara yönelik olan tüm kurslar ve okuma-yazma kurslarımız 1 kişi ile de açılmaktadır) ilçe genelindeki eğitimcilerin, kamu personelinin, uzman kişilerin ve usta öğreticilerin desteği ile açılmaktadır.

Terme Halk Eğitimi Merkezi gelişen şartlara göre kendisini sürekli yenilemekte, teknolojik gelişmelere ayak uydurmaktadır. AB projeleri hazırlamakta, bu kapsamda çalışan kurumlarla işbirliği yaparak onlara destek vermektedir. Çarşamba Halk Eğitimi Merkezi ve Ayvacık Halk Eğitim Merkezi İle işbirliği ile “ YETİŞKİN ENGELLİLERE YÖNELİK EĞİTİM PLANLAMASI”       konulu ERASMUS+ programı Ulusal Ajans tarafından kabul edilmiştir. Bu çalışmalar çerçevesinde kültürümüzün dost ülkelerdeki insanlara tanıtılmasını sağlayarak Türk kültürünün zenginliğini açığa çıkarmak için de fırsatlar barındırmaktadır.

Her yıl kurslarımızın bitimi ile birlikte yıl sonu sergileri düzenlenmektedir. Bu sergilerde kursiyerlerimizin el emeği göz nuru eserleri vatandaşlarımızın beğenisine sunulmaktadır. Bu sergilerde düzenlenen törenlerle yıl içinde yapılan çalışmalar vatandaşlarımıza tanıtılmaktadır. Ayrıca aile içi iletişimin sağlıklı yürütülmesi, yetişkin- çocuk ilişkileri, gençlerimizin sağlıklı meslek edinmesi, sınavlara sağlıklı hazırlanmaları konularında seminerler verilmekte konferanslar düzenlenmekte sportif kurslar açılarak, sportif müsabakalar düzenlenmiştir.

 

Genel Müdürlüğümüz 2021 Kurs döneminde Türkiye genelinde 2 büyük proje ile tüm vatandaşlarımıza HAYATBOYU ÖĞRENMENİN içerisinden yer almaları amaçlanmıştır.

 

KURSLARIMIZLA KÖYLERDEYİZ PROJESİ…

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 25 bin köy muhtarına yazdığı mektupla başlattığı "Kurslarımızla Köylerdeyiz" projesindeki başlıca amaç kırsal kesimde ikamet eden vatandaşlara yönelik bahçecilik, hayvan sağlığı, gıda ve tarım teknolojileri, tarım makinaları bakımı, arıcılık gibi 380'ye yakın kurs programı ile eğitim vermektir. İlçemiz de mahalle ve köyler de zamana bağlı kalmadan bu kursların başlaması için vatandaşlarımızın başvuruları beklenmektedir. Vatandaşlar, ücretsiz kurslara Halk eğitimi Merkezine, köy veya mahalle muhtarlıklarına baş vurarak yada e-Devlet üzerinden başvurabiliyor. Alanında uzman eğitimcilerin vereceği derslere katılan tüm kursiyerlere katılım belgesi verilmektedir. Tamamen vatandaşların ilgi alanlarına hitap eden kurslarda tarım ve hayvancılıkla ilgili yeni teknolojilerin tanıtılacağı, sağlıklı besin üretme ve verimli mahsul elde etme yolları gösteriliyor. 

 

HAYATBOYU ÖĞRENEN MAHALLE

 

"Hayat Boyu Öğrenen Mahalle" uygulamasıyla istihdamı geliştirmek, nitelikli iş gücü oluşturarak ekonomiye katkıda bulunmak, kişilerin mesleklerindeki gelişmelerini yakından takip etmek hedefleniyor.

 Her mahalleden seçilen resmî temel eğitim ve ortaöğretim okulları, kurs merkezi olarak belirlenecek. Seçilen okullarda örgün eğitimi aksatmayacak şekilde halk eğitimi kursları uygun saatlerde düzenlenecektir. Proje ile 7'den 70'e tüm vatandaşlarımızı mahallelerde açacağımız kurslarımıza davet ediyoruz.

 

 

Kurumumuzda bu güne kadar aşağıda adları geçenler belirtilen tarihler arasında müdürlük görevinde bulunmuşlardır.

 

 

 1. Osman ŞENTÜRK

2. A.Cemil ULTAV

3.  Osman  KANDEMİR

  4.  1976-1978 Mehmet EFİL

  5.  1978-1981 M.Rıfat  ÖZDEMİR

  6.  1981-1983  Yaşar  KARATAŞ

  7.  1983-1993 Kemal  GÜMÜŞ

 8.  1993-1997  Muhittin  KARADENİZ

 9.  1997 yılından 2003 yılına kadar vekaletlerle yürütülmüştür.

10.  2003 - 2010 Mustafa BAŞ

11.  2010-2014 Semahat TÜRK

12  23.09.2014- den itibaren H.İbrahim KILIÇASLAN