Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

HIDIRELLEZ ATEŞi 22. KEZ YANDI

HIDIRELLEZ ATEŞi  22. KEZ YANDI

Sakarlı´da binlerce kişi, Hıdırellez coşkusu yaşadı. Sakarlı Mahallesi´nde başlayan ve iki gün süren şenliklerde, rahvan at yarışları, yağlı güreşler, konser ve pana yırlar renkli görüntülere sahne oldu.

Karadeniz Bölgesinin en büyük Hıdırellez şenliklerinden olan ve bu yıl 22´ncisi düzenlenen Sakarlı Hıdırellez Kültür ve Sanat etkinlikleri, geçtiğimiz hafta sonu coşkuyla kutlandı.
Şenliğe, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Terme Kaymakamı Emin Alıcı ile çevre ilçelerin kaymakamları ve belediye başkanlarının yanı sıra binlerce kişi katıldı.
Terme Belediyesi tarafından organize edilen ve Sakarlı merasında düzenlenen etkinliklerde geleneksel rahvan at yarışları ve yağlı güreş müsabakalarının yanı sıra konser etkinlikleri ve panayırlar yer aldı.

RAHVAN ATI SEVDALILARI SAKARLI´DA BULUŞTU
Şenlik programı, cumartesi günü rahvan at yarışları ile başladı.
Karadeniz bölgesinin en iyi rahvan atlarının buluştuğu şenlik alanında kıyasıya mücadeleler gerçekleşti.
Büyük heyecana sahne olan rahvan yarışları için Türkiye´nin dört bir tarafından gelen geleneksel rahvan atı sevdalıları Sakarlı merasında buluştu. Yaklaşık 100 rahvan atı kendi kategorilerinde birinci olmak için mücadele etti.
Şenlik programı kapsamında düzenlenen yerel ve ulusal sanatçıların katıldığın konserler ise gece geç saatlere kadar devam etti.

YAĞLI GÜREŞTE 200 SPORCU TER DÖKTÜ
Şenlik programında her yıl vatandaşların ilgiyle izlediği bir diğer geleneksel spor olan yağlı güreşlere bu yıl 11 Baş pehlivan olmak üzere, 200´ün üzerinde sporcu katıldı. Kıyasıya mücadelelere sahne olan yağlı güreş müsabakalarını binlerce vatandaş izledi.

HIDIRELLEZ TARİHSEL MİRASIMIZ
Hıdırellez´in binlerce yıllık tarihimizin en güzel kültürel etkinliklerinden biri olduğunu dile getiren Terme Belediye Başkanı Şenol Kul ?Farklı renklerin bir araya geldiği, baharın güzelliğini ve kardeşliğini yaşadığımız bu etkinli-ğimizde vatandaş-larımızla beraber onların Hıdırellez-lerini kutladık.?dedi.

TESİSLEŞECEĞİZ
?Hıdırellez şenliklerimiz bölgenin en büyük şenliği. En güzel rahvan atları ve yağlı güreşler şenliğimizde vatandaşlarımız ile buluşuyor.?diyen Başkan Şenol Kul, şenliğe katılan bürokratların alandaki coşkuyu gördüklerini, onların da desteği ile bu güzel alanı dahada iyi bir konuma getirip rahvan yarışları ve yağlı güreşler için tesisler oluşturulacağını söyledi.

ATA SPORLARINDA SAMSUN GÜZEL BİR ÖRNEK
Programa katılan Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, şenlikle ilgili görüşlerini ?Geleneğimizi sürdüren, bizi tarihimizle bağlarımızı koparmadan geleceğe yürüme olanağı sunan değerli güreş severler. Türkiye tarihinden kopmadan geleceğe yürüyen büyük bir ülke. Bunun en güzel örneği ata sporumuzu yaşatma noktasında her platformda boy gösteren Samsunumuzdur. Samsun geleneksel sporları önemsiyor ve bununla ilgili güzel örnekler sunuyor. Geçen hafta Alaçam´da Geyikkoşan´daydık, şimdi de Terme´deyiz. Burada bu kadar güzel katılımla bu spor etkinliklerini sürdüren Terme, güreşte ve at yarışlarındaki coşku ve heyecanı her geçen yıl daha da artırıyor. Bu etkililik ve organizasyonları büyük bir katılımla sürdürenlere teşekkür ediyorum.?sözleriyle dile getirdi.

HIDIRELLEZDE KONSER COŞKUSU
Her yıl hıdırellez şenliklerinde yer alan halk oyunları gösterisi ve konser programı bu yıl da şenliklere renk kattı. Cimilli İbo, Ümit Kurşun, Deniz, Pelin Karaağaçlı, Gülşen Şimşek gibi sanatçıların yer aldığı gecede binlerce kişi söylenen türküler eşliğinde doyasıya eğlendi.
Ayrıca şenlik kapsamında yapılan rahvan at yarışlarında birinciliği Ali Ekber Şahin alırken, güreşlerde ise ağalığı Mehmet Yılmaz aldı.
Güçlü rakiplerini geride bırakan Şahin ve Yılmaz elde ettikleri bu başarılar ile ödüle layık görüldüler.