Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

HÂLÂ DEĞİŞMEDİ: TERME SELE TESLİM!

HÂLÂ DEĞİŞMEDİ: TERME SELE TESLİM!

Terme’de etkili olan sağanak yağış nedeniyle 2 köprü yıkıldı. Birçok ev ve işyerlerini su basarken, fındık bahçeleri ve tarım arazileri sular altında kaldı.

     Samsun’un ilçeleri Terme ve  Salıpazarı’nda etkili olan sağanak yağış nedeniyle Terme merkez ve köyleri sular altında kaldı. Terme Çayı üzerinde bulunan 2 köprü yıkıldı. Bir çok ev ve işlerlerini su basarken, fındık bahçeleri ve tarım arazileri ise büyük zarar gördü. İçme suyu yataklarının çökmesi sonucu sular kesildi. 
    23 Ağustos Cuma günü başlayan sağanak yağış gece geç saatlere kadar devam etti. Şiddetli yağışla birlikte cadde ve sokaklar göle döndü, bazı araçlar yollarda kaldı. Ev ve işyerlerinin zemin ve bodrum katlarını su bastı. Birçok kişi, kendi imkanları ve belediye ekiplerinin yardımıyla ev ve iş yerlerindeki suyu tahliye etmeye çalıştı. Su basan ev ve iş yerlerinde hasar meydana geldi.
    
    YETER ARTIK: SALIPAZARI BARAJI  NE ZAMAN BİTECEK
    Gazetemizde sürekli gündemde yer alan sel felaketlerinin biran önce çözüm bulması için “Samsun Terme Projesi” olarak tanımlanan 19 Aralık 2016 tarihinde 66 milyon 893 bin 550 TL’ye ihaleye çıkan, 25 Ağustos 2017 tarihinde sözleşmesi yapılan ve 8 Eylül 2017 tarihinde yapım çalışmaları başlayan Salıpazarı Barajı İnşaatı ne zaman son bulacak. Vatandaşlar Salıpazarı Barajı projesinin biran önce tamamlanmasını istiyor. 

    "BÜYÜK BİR AFET YAŞADIK”
    40 yıldır ilk defa sanayinin bu kadar fazla etkilendiğini ifade eden Terme Sanayi Sitesi Başkanı Hüseyin Aydın, "Büyük bir afet yaşadık. Bu zamana kadar sanayide böyle sel görülmedi. Akşam başlayan yağmur, Salıpazarı'ndan gelen sel sularının da etkisiyle Terme sular altında kaldı. Biz bu sanayide yıllardır aynı sorunu yaşıyoruz. Alınması gereken bazı tedbirler var. Gelecekte bu tür problemleri tekrar yaşamamak için, gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Tüm Terme halkına geçmiş olsun diyorum" dedi.
    
    ‘BİR ÇARE BULUNSUN’
    Vatandaşlar, “Her yağmur yağdığında evlerimiz, iş yerlerimiz, ahırlarımız ve tarım arazilerimiz su altında kalıyor. Her sene bu zamanlarda aynı sıkıntıları yaşıyoruz. Yeter artık! Devlet biran önce harekete geçmeli ve Salıpazarı Baraj Projesini tamamlamalı. Bu sel sorununa biran önce çare bulunmasını istiyoruz. Mağduruz. Bu sel felaketinin önüne geçilmesi için daha kaç can vermemiz gerekiyor. Devlet nerede.”dedi. 
    
    VATANDAŞIN KAYBI BÜYÜK
    Fındıkların sel sularıyla beraber akıp gitmesini korkulu gözlerle izleyen fındık üreticisi, 23 Ağustos Cuma günü aniden gelen selden, köydeki vatandaşlar da zarar gördü. Fındıkları tarladayken sele karışan, harmandaki fındığını kurtaramayan birçok vatandaş, gelen afetin bir ders olacağını ve Salıpazarı Baraj projesinin bir an önce hayata geçmesi gerektiğini söyledi. Çeltik, soya, kavak, mısır gibi ürünlerin sele karıştığı köylerde, vatandaşlar: “Birçok zayiat verdik. Devletimiz bu kara günümüzde yanımızda olacaktır. Yaraları onaracağından eminiz.” diyerek dere yataklarının ıslah edilmesi gerektiğini söylediler.
    SELDE 2 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
    Salıpazarı ilçesinde etkili olan sel, derelerin taşmasına neden oldu. Kırgıl Mahallesi Karşı mevkisinde, debisi yükselen derenin karşısına geçmeye çalışan Ahmet Yıldız (60) akıntıya kapıldı. Bir süre sürüklenen ve çevredekiler tarafından sudan çıkarılan Yıldız yaşamını yitirdi. Albak Mahallesi'nde ise yağış heyelana neden oldu. Bilal Arslan (35) toprak altında kaldı. Vatandaşların çabasıyla enkazdan çıkarılan Arslan hayatını kaybetti. 
    
    VALİ KAYMAK   AÇIKLAMALARDA BULUNDU
    Samsun Valisi Osman Kaymak, Terme ve Salıpazarı ilçelerinde yaşanan sel felaketiyle ilgili alınan güvenlik tedbirleri, kurtarma ve yardım çalışmaları ile selin neden olduğu hasar hakkında açıklamada bulundu. Terme’deki 82 mahalleden kırsalda bulunan 11 mahallede maddi zararın meydana geldiğini ifade eden Vali Kaymak, “Kocaman Mahallesi’nde 350, Dibekli Mahallesi’nde 70, İmanalisi Mahallesi’nde 55, Eğercili Mahallesi’nde 35 ve Sarayköy Mahallesi’nde 22 vatandaşımız olmak üzere Şanlıurfa, Adana, Kilis ve Gaziantep’ten ilçemize gelen tarım işçilerimizden 530’unun çadırlarının sel felaketinden zarar gördüğü ve söz konusu vatandaşlarımıza ait çadırların kullanılamaz hale geldiği belirlenmiştir.”dedi.
    
    MEVSİMLİK FINDIK İŞÇİLERİ TAHLİYE EDİLDİ
    Vali Kaymak, “Mevsimlik olarak çalışan tarım işçileri bölgedeki okullara ve ilçe merkezindeki kapalı spor salonuna alınarak emniyetleri sağlandı. Çardak Mahallesi’nde ırmak kenarında mahsur kalan 4 vatandaşımız Terme İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından kurtarılarak güvenli bölgelere sevk edildi. 
    Yerli Mahallesi’nde mahsur kalan iki vatandaş Sahil Güvenlik Komutanlığına ait helikopter vasıtasıyla kurtarılarak güvenli bölgeye sevk edildi. Akbucak Mahallesi’nde ırmak kenarında mahsur kalan 2 vatandaşımız Terme itfaiyesi tarafından botla kurtarılarak güvenli bölgelere sevk edildi. Köybucağı Mahallesi’nde 3 vatandaşımız Terme İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından mahsur kaldığı bölgeden alınarak güvenli bölgelere sevk edildi. 
    Terme İlçesi genelinde sel felaketi nedeniyle ilk belirlemelere göre Kocaman Mahallesi’nde 4 ev, Dibekli Mahallesi’nde 2 ev, Köybucağı Mahallesi’nde 2 ev olmak üzere toplam 8 ev su altında kaldı. Söz konusu evlerde maddi hasar meydana geldi. İlçemizdeki kırsal mahallelere bağlantı yolları büyük hasar gördüğünden dolayı ilçe merkezi ile 12 kırsal mahalleye karayolu ile ulaşım irtibatı kesildi. İlçe merkezinde Adliye ve Askerlik Şubesi karşısında bulunan 2 adet yaya köprüsü Terme Çayı’nın su seviyesinin yükselmesi sonucu tamamen yıkıldı. Fenk Mahallesi ile Çay Mahallesi arasında bağlantıyı sağlayan 4 adet köprü tedbir amaçlı yaya geçişi ve trafiğe kapatıldı. 
    8 İŞYERİ KULLANILMAZ  HALE GELDİ
    Terme Sanayi Bölgesi’nin aşırı yağış nedeniyle tamamen sular altında kalması sebebiyle bölgede faaliyet gösteren 8 iş yeri kullanılamaz hale geldi. Köybucağı Mahallesi’nde ve Çay Mahallesi’nde geçici olarak elektrik kesintisi yapıldı. Arızaların giderilme çalışmaları devam etmektedir. Terme Belediye Başkanlığınca sel felaketinden etkilenen vatandaşlarımızın tamamına sıcak yemek verilmiş, içme suyu ihtiyaçları karşılandı. AFAD tarafından selden etkilenen mevsimlik tarım işçilerine 250 yatak ve 250 battaniye dağıtılmış, Kızılay tarafından da kuru gıdanın dağıtımına başlanmıştır. Kayıp, ölü ya da yaralı vatandaşımızın olmadığı Terme ilçemizde tüm vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanmış, meydana gelen maddi hasarın tespitine başlandı.” dedi. 

    30 VATANDAŞ  KURTARILDI
    Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Mahsur kalan yaklaşık 30 tane vatandaşımızı kurtarıp, hastane ve güvenli bölgelere yerleştirdik. Şu anda can kaybı olmaması en büyük sevincimiz. İnsanlarımızın fındık başta olmak üzere, tarım ürünlerinde büyük bir kaybı var. Can kaybı yaşanmadığı için Rabbimize şükrediyoruz. Terme 1 ay önce yaşadığı sel afetinden çok daha güçlü ve sıkıntılı bir afet yaşadı. Terme merkez, Pazar Yeri, Otogar Kavşağı ve sanayide dükkânlar 1 metre suyun altında. Müdahalelerimiz, su seviyesi düşmediği için yeterli gelmiyor. Irmaktaki su seviyesi düştükçe, bölgedeki sular da çekilecektir diye umuyoruz. 2 tane köprümüz yıkıldı. Tarım arazilerimizin yüzde 70 - 80'i sular altında. Tam fındık hasadı mevsiminde maalesef üreticilerimizin ürünleri sel sularıyla gitti. Hasar çok büyük 170 köy yolu bağlantı ve ulaşımda sıkıntılar yaşıyor. Köylerimizin yüzde 60 -70'i ulaşıma kapalı. Devletimiz bu yaraları saracak inşallah. Biran önce Salıpazarı Barajının bitirilmesi ve Terme Çayı’nın yatağının genişletilmesi gerekiyor ki Terme halkı her yağmur yağdığında ‘acaba biz yine sel altında su içinde mi kalacağız’ demesin. Tüm Termeli hemşehrilerimizi muhabbetle selamlıyor geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”dedi.

          DEVLETİN TÜM İMKÂNLARI SEFERBER
       AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, "Elbette bu manzaraları yaşamak istemiyoruz ama böyle bir felaketin telafisini de mümkün olduğu kadar hızlı şekilde yapmak, yaraları en hızlı şekilde sarma noktasında iradeye sahibiz. Zaten geçtiğimiz günlerde Terme'de yaşanan sel felaketinin arkasından Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü başta olmak üzere bir toplantı yapmıştık. Orada çok önemli birtakım kararlar aldık. En kısa zamanda da bunların uygulamaya geçmesini bekliyoruz" diye konuştu.

    ‘DEVLET TÜM İMKANLARI İLE VATANDAŞIMIZIN YANINDA’
    AK Parti Samsun Milletvekilimiz Fuat Köktaş Terme'de yaşanan sel felaketi sonrası ilçemizde esnaf ve vatandaşları ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti. Çalışmalar hakkında Başkan Kılıç'tan bilgi alan Milletvekili Köktaş, "Devlet tüm imkanları ile vatandaşımızın yanındadır" dedi.
    Yaşanan sel felaketini yerinde inceleyen AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, "Devletimiz bütün imkânlarını seferber etmiştir yaralar en kısa sürede sarılacaktır. Kurumlarımız gerekli etüt çalışmaları koordineli şekilde yürütüyorlar" diye konuştu.
    Aşırı yağış nedeniyle sel suları arazi, yol, köprü ve geçişlerinde oluşturduğu zarar ve tahribatları yerinde inceleyerek gerekli bilgileri ilgili kurumlarla paylaşan AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, "Kurumlarımız gerekli etüt çalışmaları koordineli şekilde yürütüyorlar. Bölgemizde doğal bir afet yaşanmıştır. Devletimiz bütün imkanlarını seferber etmiştir. Yaralar en kısa sürede sarılacaktır. Sel ve su baskınından zarar gören vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim daha büyük felaketlerden korusun" şeklinde konuştu.
    
    YARALAR SARILACAK
    Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, sağanağın sele yol açtığı Salıpazarı ve Terme ilçelerine giderek hasar tespit çalışmasında bulundu, "Mağduriyet önlenecek, yaralar sarılacak" dedi.
    Metrekareye düşen yağışın büyüklüğüne dikkat çeken Başkan Demir, "Aşırı yağışlar sonucu sel felaketi yaşayan Salıpazarı'nda 2 vatandaşımızı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Sel felaketinin yaşandığı andan itibaren tüm birimlerimiz bölgeye anında ulaştılar. Ekiplerimiz Salıpazarı ve Terme'de hayatın normale dönmesi için çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Terme ve Salıpazarı halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" diye konuştu.