Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

İLGİNÇ MAÇ ŞİMDİLİK 2-2 BİTTİ

İLGİNÇ MAÇ ŞİMDİLİK 2-2 BİTTİ

Pazar günü İstanbul'da oynanan Bereket Sigorta Ümraniyespor- Yılport Samsunspor maçının son dakikaları ilginç görüntülere sahne oldu.

 Maçın 89.dakikasında bir Ümraniye atağında Ümraniyeli oyuncu Okan Derici yerde kaldı. Oyun devam etti. Bir oyuncunun yerde kaldığını gören hakem Ramazan Keleş oyunu durdurdu. Futbolcunun tedavisi bittikten sonra hakem oyunu hakem atışı ile başlattı. İşte ne olduysa o andan itibaren oldu. 
    Topun bir tarafında Ümraniyeli oyuncu, diğer tarafında Samsunspor'lu CeCe vardı. Hakem topu elinden önlerine bıraktığı halde Samsunlu oyuncunun hiçbir hareket yapmadığını gören Ümraniyeli Okan topu kaptığı gibi Samsunspor'lu oyuncuların şaşkın bakışları arasında Samsunspor kalesine doğru koşmaya başladı. Samsunspor'lu futbolcuların ilk şaşkınlığı geçtikten sonra Okan'ın peşine düştülerse de onu yakalayamadılar. Okan, kaleci Nurullah'ı da çalımlayarak topu filelere gönderdi.
    Hakem oyunu durdurduğunda, gördüğüm kadarıyla top Samsunspor'lu oyunculardaydı ve hakem atışı sonrası, hakkaniyet gereği ilk olarak Samsunspor'lu oyuncular tarafından oynanması gerekiyordu. Bu, futbolun yazılı olmayan kuralıydı. Fakat Okan bu nezaket kuralına (şimdi ona centilmenlik diyorlar) uymadı. Bunda, hakem atışından sonra Samsunlu oyuncunun topa vurmayarak hareketsiz kalması da sebep oldu diyebiliriz. 
    Hakem golü geçerli sayınca Samsunsporlu futbolcular hakemin etrafını sardılar ve Okan'ın davranışının kurallara uymadığını söyleyerek gole itiraz ettiler. Belki hakemin kural hatası yaptığını da söylediler. Tabii biz bunu duyamadık. 
    Hakem, kararından dönmedi. Bu arada kalesini terk ederek orta sahaya kadar gelen Nurullah sarı kart görürken, sahaya girerek hakeme itiraz eden Samsunspor'un hocası Ertuğrul Sağlam da kırmızı kart gördü. Tabii sadece sahaya girmek veya bir karara itiraz etmek kırmızı kartı gerektirmez. Ertuğrul Sağlam'ın hakeme ne dediğini bilemiyoruz. Bu arada Savicevic de sarı kart gördü.
    Okan'ın, dürüstlükle bağdaşmayan bu davranışını Ümraniyeliler de doğru bulmamış olacak ki, kenardan oyunculara, “Samsunspor'un gol atmasına izin vermeleri” konusunda bir mesaj geldi. Bu davranışından dolayı Ümraniyespor'u tebrik etmek gerek. Samsunspor santrayı yaptı. Topu alan Nadir Çiftçi, hiçbir müdahale görmeden Ümraniyeli oyuncuların arasından geçti. Hareketsiz duran kalecinin de yanından geçerek topu yavaşça filelere yuvarladı. Bu golle durum, olaydan önceki gibi eşitlendi: 2-2.
    Santra yapan Ümraniyeli oyuncular, hoşgörülü davranışlarını devam ettirdiler. Samsunspor sahasına girmediler ve topu kendi aralarında dolaştırmaya başladılar. Hakem maça 5 dakika eklediğini bildirmişti. Ancak hatasını anlamış olacak ki üç dakika bile dolmadan maçı bitirdi. Bu sırada dakikalar 90+8'i gösteriyordu.
    
    ŞİMDİ NE OLACAK?
    Uzmanlar hakemin kural hatası yaptığı görüşündeler. Hakem atışından sonra top iki oyuncu tarafından oynanmadan oyuna dahil olmuş sayılmıyor. Bu durumda hakem samsunspor kalesinden aut atışı ile oyunu başlatması gerekiyordu. Taraflardan biri itiraz ederse, ki Samsunspor itiraz edeceğini bildirdi, son kararı TFF verecektir. 
    Maça gelince; Ramazan KELEŞ, Sezgin ÇINAR ve Gökmen BALTACI hakem üçlüsünün yönettiği maça Samsunspor şu kadro ile çıktı: 
1.Nurullah ASLAN, 
2.Erhan KARTAL, 
3.Yalçın KILINÇ (Kap), 
4.Kevin BOLI, 
5.Keremcan AKYÜZ, 
6.CeCe (8: SK), 
7.Yasin ÖZTEKİN(71: İ. Kubilay YAVUZ), 8.Vukan SAVICEVIC, 
9.Nadir ÇİFTÇİ (45: SK), 
10.Gökhan KARADENİZ (71: Mathias COUREUR), 
11.Burak ÇALIK(80: Guido KOÇER)
    8.dakikada CeCe sarı kart gördü. Rakibinin ayağına bastığı halde neden uzun süre hakeme itiraz etti anlayamadık.     Dk 16: Rakibin sektirdiği topu Gökhan Karadeniz kaptı. Ceza sahasına girdi ve sert şutunda kaleciye de çarpan top filelere gitti. Bu golle Samsunspor 1-0 öne geçti.
    45+1: Ahmet Canbaz, soldan ceza sahasına yaklaştı, vuruşunda ters köşeye giden topu kaleci Nurullah son anda çeldi. Bu, Ümraniye'nin ilk yarıda en ciddi atağıydı.
    62: Ahmet Canbaz soldan daldı, topu çekti, bir oyuncuyu çalımladı ve yakın mesafeden ve Nurullah'ın solundan topu Samsun filelerine gönderdi: 1-1
    78: Burak soldan daldı. Kaleci kalesini terk etti. Karşı karşıya pozisyonda Burak'ın vuruşunda kaleci topu sol ayağı ile çeldi. 
    89: Hakem atışı ile oyun başladı ama Samsunlu oyuncu bekleyince Ümraniyeli Okan topu kaptı ve Samsunspor filelerine gönderdi: 
    2-1 Samsunsporlular hem Okan'ın davranışına hem de gole uzun süre itiraz ettiler. Hakem kararından dönmedi. Durumu Ümraniyesporlular düzeltti. Samsunsporlu Nadir'in gol atmasına izin verdiler ve maç ta bu golle 2-2 sona ermiş oldu.
    Hak yerine geldi ama bu karmaşa, Samsun'a 2 sarı ve 1 kırmızı karta mal oldu.
Bu arada Yasin'e de bir paragraf açalım. Yasin oyunu yavaşlatıyor. Ceza sahasına dalacak yerde geri pas veriyor. 
    Bir pozisyonda da ceza sahasına orta yapmak için imkân arayacak yerde topu yine geriye çıkardı. Yani sorumluluk almıyor. Eski Yasin olması için önce buna niyet etmesi sonra da her idmandan sonra 1 saat daha fazladan çalışması gerekiyor.