Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

İLK FINDIK ÇİFTLİĞİ SAMSUN´DA KURULUYOR

İLK FINDIK ÇİFTLİĞİ SAMSUN´DA KURULUYOR

Samsun´da kurulan çiftlik bir kilogram fındığın maliyetini 2-2.5 liraya düşürdü.

Ferrero´ya satılan Oltan Gıda´nın ortaklarından Şükrü Güngör Köleoğlu tarafından yürütülen proje ile Samsun´da 300 dönüm alana tek dal sistemi ile fındık dikildi. Fındığın maliyetini 2 liraya düşürecek projenin hedefi dönüm başına 450 kilogram fındık elde etmek.
Projenin koordinatörlüğünü yapan eski Giresun Ziraat Odası Başkanlarından ve Keşap Fındık Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Özer Akbaşlı, 2014 yılında tüplere alınan bir yaşındaki fidanları 2015´ten itibaren 7 metre aralıklarla ve tek dal sistemi ile dikmeye başladıklarını ve 300 dönümlük alanın 284 dönümlük kısmına 5 bin 250 Foşa çeşidi fındık fidanını 2016 yılının ortalarına kadar diktiklerini söyledi.
BU YIL HEDEF 400 KİLO HASAT
Üç yaşındaki fidanlardan bu yıl 400 kilogram hasat beklediklerini ifade eden Akbaşlı, "Asıl hedefimiz ise 2021 yılında dönüm başına 450 kilogram fındık üretimini sağlamak? diye konuştu.
ÜRETİMDE MAKİNELİ SİSTEM
Çiftlikte, üretimin her aşamasında tamamen makineli sistemin kullanıldığı belirten Akbaşlı, ?Damla sulama sisteminden, hastalık ve zararlılarla mücadele, toplama, harmanlama, kurutma ve depolama tamamen makinelerle yapılacak. Bu sistemle de bir kilogram fındığın maliyeti dolar üzerinden 65 cent, yani Türk parasıyla yaklaşık 2-2.5 lira? dedi.