Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

İNŞAAT SEKTÖRÜ CAN ÇEKİŞİYOR

İNŞAAT SEKTÖRÜ CAN ÇEKİŞİYOR

Terme'de durma noktasına gelen inşaat sektörü, hareketlenmeyi beklerken, sektörde beklentiler boşa çıkacağa benziyor.

30 Mart 2014 seçimlerinden sonra Büyükşehre bağlanan Terme`de durma noktasına gelen inşaat sektörü, ilkbaharla birlikte hareketlenmeyi beklerken, sektörde beklentiler boşa çıkacağa benziyor.
Terme’de inşaat yapım m2`sinin %40`a düşmesinden dert yanan müteahhitler bina yapmaktan kaçınırken, çoğu vatandaş da arsalarını değerlendirememekten şikayetçi.

KUNT: ŞUAN TEMEL KAZAN YOK!
Terme`de inşaatçıların zor günler yaşadığını belirten Ticaret Odası İnşaat Komite Başkanı ve aynı zamanda Alim İnşaatın sahibi müteahhit Alim Kunt “İnşaat sektöründe sıkıntılı bir piyasa oluştu. Terme`de 90`lı yıllardan 2000`li yılların sonuna kadar imar uygulamasında, arazilerin %95`ine yakını 300-400 m2 şeklinde parsellenerek arsa yatırımları yapılmıştır. Bu arsaların da çoğuna önceki inşaat yapım m2 sine göre binalar yapılmıştır. 

Önceden bir arsanın inşaat yapım m2`si %70 iken bu oran, 2012`de çıkan inşaat imar yasası ve büyükşehre bağlanmamızın ardından %40`a düşmüştür.
Örneğin bir arsaya önceden 8-10 dairelik binalar yapılabiliyorken şu an sekiz dairelik bir arsaya dört, on dairelik bir arsaya ise beş daire yapılmasına izin veriliyor.
Daire sayısı azalınca müteahhitler de bina yapmaktan kaçınıyor. Zaten arsa sahibi kendine 2-3 daire istiyor. Projesi, malzemesi, çalışanı derken şu anki sistemde bina yapmak maliyetini bile kurtarmıyor. Bu durum, Terme`de inşaat sektörünü adeta bitirmiş durumda. İlçemizde inşaat sektöründe çalışan kalifiye iş gücü şehir dışına kaymış durumda.”dedi.

RUHSAT HARÇLARI YÜKSELDİ
Ruhsat harçlarının eskiye nazaran yükseldiğini belirten Alim Kunt, çoğu kişinin bu nedenle inşaat yapmaktan vazgeçtiğini söyledi.
Belediyeyle her iki konuyu defalarca görüştüklerini ve çözüm beklediklerini dile getiren Kunt, “İnşaatçılar olarak belediyeden yeni imar uygulamasına geçen arazilerin yeni inşaat yapım m2`sine göre parsellendirilerek ilçemize kazandırılmasını ve bunun yanı sıra yeni yolların, bulvarların açılmasını istiyoruz.”dedi.