Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

IRMAĞI GENİŞLET AMA TERME’LİYİ DARALTMA

IRMAĞI GENİŞLET AMA TERME’LİYİ DARALTMA

CHP Terme İlçe Başkanı İbrahim Yavuz , Terme Çayı’nı 80 metreye genişletilmesi ve alan içerisinde kalan binaların da yıkımını kapsayan projeyle ilgili basın açıklaması yaptı.

CHP Terme İlçe Başkanı İbrahim Yavuz ‘un açıklaması şu şekilde: “Son günlerde ilçemizin gündeminde olan Terme Çayı’nı 80 metreye genişleterek, alan içerisinde kalan binaların da yıkımını kapsayan bir proje gündemde.

Proje hakkında ilçe halkının yeterliye bilgiye sahip olmaması, ilçemizdeki sivil toplum örgütlerinin konuya vakıf olmadığı açıkça bilinmektedir. İş yeri ve bina sahiplerinin de Terme belediyesinden gerekli bilgiyi alamadıklarını belirtmektedirler. Terme Belediyesi her zaman olduğu gibi topu kendi üzerinden atıp “Büyükşehir bakıyor” deyip konudan kendisini kaçırmaktadır.

Sorumluluğunuzu, ilçenin kalkınması ve iyi yönetilmesi için Başkan seçen Terme halka borçlusunuz, ırmağı genişletme işlerini “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapıyor”, “kamulaştırmaları Büyük Şehir yapıyor” diyerek ya da farklı bahanelere saklanıp bu Sorumluktan kaçamazsınız.

Bu projenin yapımına başlandığında birçok esnaf yıllardır işletmekte oldukları dükkanlarını bırakmak zorunda kalacak, burada bir hak ve kazanç kaybı oluşacaktır. Bu insanlar bırakın mevcut konumlarının olduğu bölgeyi başka yerlerde de kendilerine uygun iş yeri bulmaları çok güç olacaktır. Kamulaştırılması yapılacak 29 binada ikamet edenler, bu binalarda işyeri bulunan 54 esnaf mağdur edilmekte, Mülk sahiplerine Kamulaştırma bedeli olarak değerinin altında fiyatlar verilmektedir. Aynı zamanda yeni iş yeri kiralamak için yer arayan esnafa kira bedeli olarak fahiş fiyatlar verildiğinin bilgisi de kiracılar tarafından dile getirilmektedir. Bu durum karşısında ne Büyükşehir Belediyesi ne de Terme Belediyesi esnaf için hiçbir önlem ya da alternatif sunmadan kısacası “Başınızın Çaresine bakın” demektedir.

                Bizler dediğimiz gibi Terme’mizin kalkınmasına yarar sağlayacak her projeye destek veririz. Tabi ki de sel baskınları olmasın ilçe esnafı, halkı mağdur olmasın, fakat Irmak genişliğini 80 metre çıkarıp, alan içerisinde kalacak yapıların, işyerlerinin yıkılmasıyla yapılacak olan projenin de ilçe halkına, sivil toplum örgütlerine, iş yerleri ve mesken sahiplerine gerekli açıklamaların Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı, Terme Belediye Başkanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, inşaatı yapacak olanlar, imarda sorumlu olan kişiler, tarafından brifing ya da toplantı düzeyinde bilgilendirme  yapılması gerektiğini düşünüyor ve bekliyoruz çünkü bu proje Terme’de yaşayanları ilgilendiriyor.

Halkın tedirgin olduğu konuların sorularının cevaplarını bekliyoruz.

                *bu proje hangi kurum tarafından gündeme sunulmuştur?

                *gerekli zemin araştırması, Etüt’ü yapılmış mıdır?

                *sorumluluğu kimdedir

*sel baskını önleme konusu dışında Terme’ye nasıl bir katkısı olacaktır

*80 metre genişlik nereden başlayıp nereye kadar olacaktır,

*Belirli alanlarda yapılacaksa, mesela; liselerin oradan başlayıp Sivaslılar mahallesinin girişinde mi bitecek? böyle olacaksa Sarayköy, Uzungazi, Köybucağı Mahalleri ve o bölgeleri selden nasıl koruyacaksınız,

*Terme çayının Salıpazarı’ndan sonra ilçe merkezine kadar olan alan da ne gibi bir çalışma yapacaksınız?

*iş yerlerinden olacak esnafa nasıl katkı sağlayacaksınız?

*Seli önlemek için bu yapıdan başka bir alternatif yok mudur?

*Bu inşaat devletin hazinesine, milletin cebine ne kadar maliyeti olacaktır?

*proje işe yaramaz tekrar sel olursa ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Daha birçok soru cevap beklemektedir.

Terme belediyesi ve başkanı daha fazla vakit kaybetmeden gerekli sorumluluğu üzerine alıp sizi Başkan seçen Terme halkın yaşadığı ilçenin geleceğini etkileyecek projenin, kazandıracağını, artılarını, eksilerini halkın karşısına çıkarak anlatmalı ve bilgilendirmelidir.

Termede yaşayanlar olarak halkın böyle konularda muhatap olacağı bir kişi vardır o da Terme Belediye başkanıdır.!