Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

İşte, üreticinin beklediği 2017 tarım destekleri

İşte, üreticinin  beklediği 2017  tarım destekleri

2017 üretim yılı desteklemeleri belli oldu. Bakanlar Kurulu Kararı olarak Resmi Gazete´de yayınlanması beklenen 2017 tarım desteklerini her yıl olduğu gibi gazeteniz DÜNYA herkesten önce açıklıyor.

Üreticinin merakla beklediği 2017 tarım destekleri belli oldu. Destekler, bitkisel üretimde havzaya göre, hayvancılıkta bölgeye göre farklılaştırıldı.
Geçen yıla göre bir çok destek kaleminde artış yapılmazken, ürün ve havza dikkate alınarak mazot ve gübre desteği belirlendi.
2017 üretim yılında belirlenen desteklerin büyük bölümü çiftçilere 2018´de verilecek.
MAZOT DESTEĞİNDE
ASLAN PAYI PAMUK VE ÇELTİĞE
Bu yıl farklılaştırılarak uygulanan mazot desteğinde aslan payını pamuk ve çeltik alacak. Pamuk ve çeltikte çiftçilere dekar başına 36 lira mazot desteği verilecek. Dekar başına 4 lira gübre desteği ile birlikte pamuk ve çeltik üreticisine dekar başına toplam 40 lira destek ödenecek.Fındıkta dekar başına 9 lira mazot 4 lira gübre olmak üzere 13 lira ödeme yapılacak. Tarlasını ekmeyip nadasa bırakanlara ise dekar başına 5 lira mazot desteği ödenecek.
TOPRAK DESTEĞİ 40 LİRA
Alan bazlı destek kapsamında geçen yıl önce kaldırılan sonra tekrar uygulanan toprak analiz desteğinde de farklı bir uygulama olacak. Asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde her 50 dekar araziye kadar bir toprak analizi için toprak analiz laboratuarlarına 40 lira ödeme yapılacak.
FINDIĞA DEKAR BAŞINA 170 LİRA
Alan bazlı destekler kapsamında fındık üreticilerine yapılan alan bazlık destek tutarı artırılmadı. Geçen yıl olduğu gibi 2017 üretim yılı için dekar başına 170 lira ödeme yapılacak.
Bitkisel üretim yapan küçük aile işletmelerine ise geçen yıl olduğu gibi dekar başına 100 lira destek verilecek.
HAYVANCILIK DESTEKLERİ
Bu yıl hayvancılık desteklerinde de önemli değişikliklere gidildi. Geçen yıl programlı aşıları tamamlanmak kaydıyla 4 ay ve üzeri buzağılara ve malaklara 350 lira destek verilirken, bu yıl buzağılara 350 lira destek verilecek. Fakat, malak desteği 150 lira olarak uygulanacak. Malak başına 200 lira düşüş olacak. Soy kütüğüne kayıtlı buzağılara 500 lira, soy kütüğüne kayıtlı malaklara 400 lira, yurt içinde üretilen ve döl kontrolü kapsamında testlerini tamamlamış boğaların buzağıları ile Bakanlıktan izinli olarak üretilen embriyolardan doğan buzağılara ilave 50 lira ödenecek.
Anaç mandalara 250 lira, soy kütüğüne kayıtlı anaç mandalara 400 lira, Bakanlıkça Yetiştirici Bölgesi olarak belirlenen Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Malatya. Muş, Ordu, Rize, Samsun, Sivas, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat´taki yetiştiricilere buzağı ve malak başına 200 ilave destek ödenecek. Bu illerde buzağı başına 750 lira destek verilmiş olacak.
SÜT DESTEĞİ BELİRLENECEK
İnek, koyun, keçi ve manda yetiştiriciliği yaparak çiğ süt üretenlere yapılacak destekleme primi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenecek. Yine, ürettiği çiğ sütü üretici örgütleri aracılığıyla süt tozu üretiminde değerlendiren yetiştiriciler de desteklemeden yararlandırılacak. Süt kalitesinin desteklenmesi amacıyla süt içeriğinin tespiti analizine bakanlıkça belirlenecek birim ve faaliyet üzerinden ödeme yapılacak. Et ve Süt Kurumu sütte regülasyon görevini sürdürecek.
ARICILIK DESTEKLERİ
Çiftçi Kayıt Sistemi ve Örtüaltı Kayıt Sistemine kayıtlı alanlarda kullanılan Bombus arısı için koloni başına geçen yıl olduğu gibi 60 lira destek ödenecek. Arı yetiştiriciliği yapan ve Merkez Birliği düzeyinde örgütlenmiş,bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı üreticilere arılı kovan başına 10 lira,ana arı için 15 lira ve damızlık ana arı için 40 lira destek ödemesi yapılacak.
ORGANİK TARIM ÜRETİCİSİNE
5 BİN TL DESTEK DAĞITILACAK
İlçemizde organik ürün yapan üreticilere 25 Ağustos Cuma gününe kadar hesaplarına Organik destekleri bankadaki hesaplarına yatacak.
Terme´de organik ürün yapan üreticilerin organik desteklemeleri dağıtılacağı Tarım Gıda ve Hayvancılık bakanlığı tarafından açıklandı.
Bu desteklemeden Terme´ye 5 bin TL girecek. Üreticiler bayrama yakın bizim için can suyu oldu diyerek sevinçlerini ifade ettiler.