Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

İSTİKLAL MARŞININ KABULÜNÜN 97. YILI COŞKUYLA KUTLANDI

İSTİKLAL MARŞININ KABULÜNÜN  97. YILI COŞKUYLA KUTLANDI

İstiklal Marşının kabulünün 97. yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy´u anmak amacıyla Terme Temel Kır Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından hazırlanan program 12 Mart Pazartesi günü saat 10.00´da Terme Belediye Kültür Merkezi Salonunda sunuldu.

İstiklal Marşının kabulünün 97. yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy´u anmak amacıyla Terme Temel Kır Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından hazırlanan program 12 Mart Pazartesi günü saat 10.00´da Terme Belediye Kültür Merkezi Salonunda sunuldu.
Terme Temel Kır Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinin hazırlayıp sunduğu program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunması ile başladı.
Programın açılış konuşmasını Terme Temel Kır Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi okul müdürü Durmuş Akman yaptı.


MARŞIMIZ ULUSUMUZUN RUHUNU, TARİHİNİ VE İDEALLERİNİ YANSITIYOR
Akman, konuşmasında, ?Bayrağımız ve onun istiklalini edebileştiren bir manzume olan İstiklal Marşı, hiç kuşku yok ki ulusumuzun ruhunu, tarihini ve ideallerini yansıtan, hiç bir zaman ölmeyecek ve daima yaşayacak olan mukaddes kavramlardır.
İstiklal Marşımızın anlaşılıp kavranılması, öncelikle Mehmet Akif´i anlamak onun tüm hatlarıyla benliğinde muhafaza ettiği ?Milli mücadele ruhunu´ üst seviyede tanımak ve bu ruhu hissetmekle mümkün olabileceğini düşünmekteyim. İstiklal savaşı tüm emperyalist girişimlere karşı Türk ulusunun özgür bir ulus olarak var olmaya devam edeceğini ilan ettiği ve bu iradesini tüm emperyal güçlere karşı sahada ispatladığı aynı zamanda bu toprakların ila nihye Türk toprağı olarak kalacağını tescil ettirdiği bir savaştır. Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşında Türk ulusunun neden savaştığını neye inandığını açık bir şekilde anlatmıştır.
Çanakkale savaşını yazdığı bir şiirle anlatan, anlatmakla da kalmayıp adeta destanlaştıran Akif, Topyekun milli mücadelenin yaşandığı kurtuluş savaşında imkansızı başaran kahraman ordumuza da istiklal Marşımızı ithaf ederek bu mücadeleyi destanlaştırmıştır. Bu münasebetle vatan ve ulus sevgisinin, bağımsızlık ve hürriyet aşkının en veciz ve en seçkin ifadesi olan İstiklal Marşını kahraman ordumuza ithaf eden ve milletimize hediye olarak sunan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy´u saygıyla yadediyorum.?dedi.

PAK BİR RUHU TEMİZ BİR VİCDANI YAD EDİYORUZ
Günün anlam ve önemini belirten konuşma yapan Tarih öğretmeni Üzeyir Ak ise ?Ne mutlu bizlere ki İstiklal Marşımızın TBMM tarafından ?Milli Marş´ olarak kabul edilişinin 97. yıldönümünü kutlamak ve bağımsızlığımızın simgesi olan ?İstiklal Marşı?mızın şairi Cumhuriyet dönemi fikir ve sanat öncülerinden Mehmet Akif Ersoy gibi pak bir ruhu temiz bir vicdanı yad etmek ve onun yüksek ideallerini, davasını, aşkını paylaşmak için bugün buradayız. Mehmet Akifi hakkıyla anlamak ona minnet borcunu ödemeyi gerektirir. Bu borcu ise onu okuyarak anlayarak onu hissederek ancak ödeyebiliriz. Onun özellikle üzerinde durduğu kesim gençliktir. Mehmet Akifin ideal genci asım´ı tanımak, Asım´ın üzerinden Türk gençlerine seslenişlerini duymak bugüne ve yarına örnek gençler kazanmada bize yol gösterecektir. Hepimiz inanıyoruz ki İstiklal Marşımız şehitlerimizin kanlarına borçlu olduğumuz güzel vatanımızda şanlı bayrağımızın dalgalanmasına edebiyete kadar eşlik edecek, her defasında onu daha fazla coşturacaktır. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimiz, İstiklal şairimiz merhum Mehmet Akif´i şükran ve minnetle yad ediyorum.?dedi.

DERECEYE GİRENLER ÖDÜLLENDİRİLDİ
Konuşmaların ardından Mehmet Akif Ersoy´un hayatı ve İstiklal Marşı´nın kabulü ile ilgili video gösterisi, ?Akif İstiklal Marşını yazıyor? adlı oyun sahnesi, Mehmet Akif Ersoy´un şiirlerini güzel okuma yarışması 1.´si Nazmiye Aydın´ın Bülbül adlı şiiri okuması, İstiklal Marşı Oratoryosu, Elif Nazlı Bodur´un Mehmet Akif´in ?YEİS? adlı şiirini okuması, Terme İstiklal Marşı okuyor video gösterisi ile devam etti.
Program, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 12 Mart İstiklal Marşı´nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy´u anma etkinlikleri kapsamında liseler arası Mehmet Akif Ersoy´un şiirlerini güzel yorumlama, ilkokullar, ortaokullar ve liseler arası İstiklal Marşını güzel okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin takdimi ve Program ekibinin selamlama sahnesi ile son buldu.
Liseler arası Mehmet Akif´i güzel yorumlama yarışmasında dereceye giren öğrenciler;
1. Terme Temel Kır Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Nazmiye Aydın,
2. Karadeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Mehmet Karaman
3. Ambartepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Nimet Çakırı oldu. Ödüllerini İlçe Jandarma Karakol Komutanı Binbaşı Talip Sevim´in elinden aldılar.
İlkokullar arası İsitklal Marşını güzel okuma yarışmasında dereceye giren öğrenciler;
1. Bazlamaç İlkokulu, Ezel Savaş,
2. Yenimahalle İlkokulu, Zehra Kılıç,
3. Ahmet Ersoy İlkokulu, Ayşe Melek Devranlı oldu.
Ödüllerini Terme Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Sezai Uzun´un elinden aldılar.
Ortaokullar arası İstiklal Marşını güzel okuma yarışma-sında dereceye giren öğrenciler;
1. İTO Şehit Kibar Korhan Koç Ortaokulu, Muhammet Ensar Çolak,
2. Kumcağız Ortaokulu Büşra Demir,
3. Şehyli Ortaokulu, Beyza Nursel Pala oldu. Ödüllerini Terme Cumhuriyet Başsavcısı Muhammd Yasin Başbay´ın elinden aldılar.