Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

İSTİKLAL MARŞI 103. YAŞINDA

İSTİKLAL MARŞI 103. YAŞINDA

12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulü Akif Ersoy'u Anma Günü ilçe Programı Terme Karadeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin konferans salonunda yapıldı.

          12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulü Akif Ersoy'u Anma Günü ilçe Programı Terme Karadeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin konferans salonunda yapıldı.  Programa Kaymakam Metin Maytalman başta olmak üzere protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.          
Karadeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Yılmaz İmalık'nın sunuculuğunu yaptığı programda Okul Müdürü Mustafa Baş tarafından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapıldı. 
Baş, konuşmasında “Yine bir “12 Mart İstiklâl Marşı’nın Kabul Ediliş Günü”nde bir araya gelmiş bulunuyoruz. Peki, ne olmuş da bu gün bu kadar önemli olmuş ve her yıl bugünü kutlama gereği duymuşuz, size bunlardan bahsetmek istiyorum.
Milletimiz; canını, dinini, namusunu, geleceğini, kısaca her şeyini kurtarmak için “Kurtuluş Savaşı”nı başlattı. Sefaletler ve imkânsızlıklarla devam eden Kurtuluş Savaşı yüz binlerce şehit verilmesiyle kazanıldı ve ülkemiz düşman işgalinden kurtulup bağımsızlığını kazanmış oldu. Meclis kurulduktan sonra da her bağımsız milletin olduğu gibi bizim de birlik beraberliğimizi sağlayacak, ordumuza güç verecek ve vatanımızı kurtarmak için çektiğimiz acıları ve gösterdiğimiz kahramanlıkları hatırlatacak bir marşımız olması fikri ortaya çıktı. Bunun için büyük para ödülü olan bir yarışma düzenlendi. Yarışma sonucunda o günleri bizzat yaşayan ve yaşananları en güzel şekilde anlatan Mehmet Akif Ersoy’un şiiri birinci olmuştu. Mehmet Akif bu marşı milletimize armağan ederek para ödülünü de kabul etmemiştir. İşte Mehmet Akif’in bu şiiri 12 Mart 1921 tarihinde de resmen İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir. O günden beri içimizdeki vatan sevgisinin sönmemesi için İstiklâl Marşı’mızı okur, o günleri unutmamaya çalışırız. Bizler de atalarımızın bin bir zorlukla kazandığı istiklâlimize sahip çıkmalı ve onları her zaman şükranla anmalıyız. Sözlerimi Mehmet Akif’in şu cümlesiyle bitirmek istiyorum:Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın!” dedi.       
Öğrenciler tarafından günün önemini anlatan şiir okundu. İstiklal Marşı’nın yazılışını anlatan video gösterimizden sonra Karadeniz MTAL öğrencileri tarafında sahneye konulan “İstiklal Marşı Yazılıyor” isimli tiyatro oyunu büyük beğeni topladı.      
Programın sonunda 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma etkinlikleri çerçevesinde ilçemizdeki okullar arasında düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. 
Şiir ve kompozisyon dalında birinci olan öğrenciler eserlerini sahnede okudu.     Dereceye giren öğrenciler.
Şiir Yarışmasında: 
Birinci: Rabia Sayan, Gölyazı İlkokulu, İkinci: Semanur Genç, Fatih İlkokul, Üçüncü: Almina Aydemir, Taşpınar İlkokulu 
Kompozisyon Yarışmasında: Birinci: Deniz Kayra Tuğ, Nazmiye Ünal Soğancı Ortaokulu, İkinci: Makbule Süreyya Yüksel, Muratlı İmam Hatip Ortaokul, Üçüncü: Özge Öztürk, Kozluk Ortaokulu 
Resim Yarışmasında: Birinci: Esmanur Kibar, Bülent Çavuşoğlu Anadolu Lisesi, İkinci: Ceren Bozuk, Temel Kır Kız Anadolu İmam Hatip ve Sosyal Bilimler Proje Okulu, Üçüncü: Kübra Küçük, Karadeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Hbr: Berkan KARAPIÇAK