Bugün, 1 Mayıs 2024 Çarşamba

İSTİKLAL MARŞI'NIN KABULÜ VE MEHMET AKİF'İ ANMA PROGRAMI MUHTEŞEMDİ

İSTİKLAL MARŞI

Milli Şair Mehmet Âkif Ersoy"un yazdığı İstiklal Marşı'nın Millet Meclisince Milli Marş olarak kabulünün 102. yıldönümü dolayısıyla Temel Kır Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesi tarafından program düzenlendi.

Milli Şair Mehmet Âkif Ersoy"un yazdığı İstiklal Marşı'nın Millet Meclisince Milli Marş olarak  kabulünün 102. yıldönümü dolayısıyla Temel Kır Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesi tarafından hazırlanan "İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Âkif Ersoy'u Anma Günü Programı"; ilçe protokol üyeleri, öğretmen, öğrenci ve velilerin katılımıyla 13 Mart Pazartesi günü Terme Belediye Kültür Merkezi Salonunda büyük bir heyecan ve coşkuyla gerçekleştirildi. 
Terme Temel Kır Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesinin hazırlayıp sunduğu program, saat 10.00'da saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunması ile başladı. 
"Mehmet Âkif ve İstiklâl Marşımızı Anlamak" konulu konuşmayı Terme Temel Kır Kız Anadolu İmam- Hatip Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Ahmet Sezgin yaptı. 
Egitimci-Yazar  Ahmet Sezgin, konuşmasında: “Milli mutabakat metni İstiklal Marşımızın Millet Meclisimiz tarafından kabulünün 102. yılı dönümü kutlu olsun. Allah'a şükürler olsun ki, Mehmet Âkif gibi Türk edebiyatının en büyük milli şairinin, İslam ve İstiklâl şairinin yazmış olduğu, dünyanın en güzel, en anlamlı marşına, bizi geçmişten geleceğe taşıyacak bir köprü olan böyle muhteşem bir İstiklal Marşı'na sahibiz. İstiklâl Marşı, sadece okul açıp kapatan, sportif karşılaşmalarda ya da törenlerde bir tören marşı olarak algılanmamalıdır. İstiklâl Marşımızın büyük şairi Mehmet Âkif, sadece 12 Martlarda anılacak bir şahsiyet olmamalıdır. Biz Mehmet Âkif’i ve onun gibi büyük şahsiyetleri sadece anmakla yetinmemeliyiz, onları anlamamız gerekir. Onların taşıdığı değerleri, inançları, fikirleri, ülküleri, sevdaları, eserleri, şiirleri mutlaka anlamamız ve yeni nesillere taşımamız gerekir. 
İstiklal Marşımız, hepinizin bildiği gibi bir milletin yaptığı en büyük İstiklâl Mücadelesi'nin yapıldığı sırada gerçekleşmiştir. 1921 yılında Milli Mücadele'nin yapıldığı sırada bu marş yazılmıştır ve Mehmet Âkif, marşa ‘Korkma’ diye başlamıştır. Korkma sözü sevgili peygamberimiz Hz. Ebubekirle Sevr mağarasında, Peygamber Efendimize bir şey olacak diye korkan Hz. Ebubekir’e  Efendimizin 'Korkma yâ Ebubekir, Allah bizimle beraberdir.’ sözüne telmihdir. İstiklal Marşı'nın birinci kıtasının en önemli mesajı, ümittir. İstiklal, Hakk'a yani Allah'a tapan, adaletli olan bu milletin hakkıdır. Bayrağımızdaki hilal, Allah'ın sembolüdür. Beş köşeli yıldız ise, Hz.Muhammed'in sembolüdür.  
Mehmet Âkif, şehitlerin Allah'tan iki dileği olduğunu ifade etmektedir: Mabetlerimizin göğsüne nâmahrem elinin değmemesi ve şehadetleri dinin temeli olan ezanların ebediyen yurdumuzun üstünde inlemesi. 
İstiklal Marşımızda bir milleti millet yapan vatan, bayrak, devlet, din, dil, tarih, şehadet gibi bütün milli ve manevi değerler vardır. Biz, bu yüzden İstiklal Marşımıza milli mutabakat metni diyoruz. Bu ülkedeki bütün Müslüman unsurları hatta Müslüman olmayanları birleştirecek köprü, İstiklal Marşı'dır. İyi ki İstiklal Marşı yazılmış, iyi ki hâlâ okuyoruz ve iyi ki İstiklal Marşımızı değiştirmek isteyenler değiştirememiştir. Bizi geçmişten bugün ve geleceğe taşıyacak en önemli kıymetlerin başında İstiklâl Marşı gelmektedir.  
İslam ve İstiklâl Şairi Mehmet Âkif, İstiklâl Marşı'nı yazarken kafasında savaşı kazanmış ve zafere ulaşıldığını düşünmüştür. Mehmet Âkif’in bizlere bıraktığı mirası, ülküleri, değerleri, düşünceleri, hedefleri bir emanet olarak taşımamız gerekir. Mehmet Akif'in dediği gibi Allah, bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmayı nasip etmesin." dedi. 
Sunuculuğunu Esmanur Çancılar isimli öğrencinin yaptığı "İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Âkif'i Anma Günü Programı", Özge Yaşlı isimli öğrencinin Mehmet Âkif’e ait "Zulmü Alkışlayamam" şiirini okumasıyla devam etti. Sema Nida Nur Yazıcı, Elanur Çayırtepe, Derya Semizoğlu ve Semanur Con isimli öğrenciler;   Mehmet Âkif Ersoy´un hayatı, İstiklal Marşı'nı yazması, şahsiyeti ve edebi kişiliği hakkında bilgiler verdiler.
Temel Kır Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesi korosu tarafından İstiklâl Marşı şiir olarak okundu. Son kıtanın okunurken bayrağımızın öğrenciler tarafından sahnede dalgalandırılması salondakilere büyük heyecan yaşattı. 
İstiklâl Marşı'nın yazılması ve kabulü ile ilgili video gösterisinin ardından bir grup öğrenci tarafından Mehmet Âkif'e ait meşhur beyit ve dörtlükler okundu. Mehmet Akif’in ‘Ordunun Duası”adlı bestelenmiş şiiri videodan dinlenirken dinleyenlerin çok duygulandıkları gözlendi. 
Programı hazırlayıp sunan  Temel Kır Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesinin görevli 50 öğrencisine İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kitap hediye edildi. Hediyeler, Terme Kaymakamı Metin Maytalman, Belediye Başkanı Ali Kılıç ve Cumhuriyet Başsavcısı Seçkin Şahan tarafından öğrencilere takdim edildi. İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Rahman Köse'nin bu çok anlamlı kutlama ve anma programında emeği geçen Ahmet Sezgin, Esra Zehra Bingöl, İbrahim Uzun, Abdullah Akbaş ve Fethiye Torun isimli öğretmenlere ve öğrencilere teşekkür etmesiyle program son buldu.