Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

KADINLARDAN EKONOMiYE DESTEK

KADINLARDAN EKONOMiYE DESTEK

Samsun´da yaşayan kadınlar ´Çorbada tuzumuz ekonomide sözümüz var´ sözünden hareketle Kadının El Emeği Çarşı 1919 Sergisi´nde yer aldı. Sergilenen binlerce el emeği ürün adeta göz kamaştırdı.

Samsun Valiliği İl Kadın Hakları Koordinasyon Kurulu tarafından Kadının El Emeği Çarşı 1919 Sergisi açıldı. Samsun Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salonu´nda saat 10:00 ile 16:00 arasında açık olacak olan sergide; çintemani, filografi, tezhip, ahşap boyama makrome, kağıt rölyef tablo, göz nuru kanaviçeler ve çeşitli el sanatları çalışmaları yer aldı.

BİNLERCE ÜRÜN VAR
Üç gün boyunca açık olacak olan sergide Wayuu Çanta, bez bebek yapımı ve çikolata Atölyesi bulunacak. Sergilenen ürünler ve atölye ile gelecek olan gelirlerle birlikte ekonomiye katkıda bulunacak olan kadınlar sergiledikleri ürünlerle adeta göz kamaştırdı.

TABLOLAR DİKKATİ ÇEKTİ
Serginin en dikkat çekici alanı ise kağıt rölyef çalışması ile oluşturulan 3 boyutlu tablolardı. Atatürk Anıtı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin 3 boyutlu tablo herkesin beğenisini topladı. Samsun´un İlçelerinin eski görünümünün bulunduğu 3 boyutlu çalışmaları da görmek mümkün. Sergide stand açan kadınlar kendi el emeği ürünlerini sergilemekten ve ekonomiye destek olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. İşte Samsunlu kadınların başarıları:

TÜRKİYE KAZANIR
Terme Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Dilek AYDIN: Konsey olarak her zaman kadınlarımızın yanındayız. Terme´de bu tarz eğitimler almak isteyen kadınlarımıza bir halk eğitim merkezi kursu açarak destek olma adına çalışmalarımızı yürütüyoruz. Onlarla beraber üretiyor ve birlikte büyüyoruz. Kadınlarımız evde sadece oturmasınlar, üretsinler ve kazansınlar. Çünkü bir kadın kazanırsa Türkiye kazanır.

ÇİNTEMANİ HAYATIMI DEĞİŞTİRDİ
Güler KISA: Ev hanımıyım. İki çocuk annesiyim. Çintemani ile 1.5 yıl önce tanıştım. Atakum Belediyesinin Avrupa Destekli bir projesinde yer aldım ve olgunlaşmada değerli hocam Serdar Bey´in desteklerini hep gördüm. Ben hala evimde tek başıma çintenamani ile uğraşıyorum. Çok uzun bir süre içerisinde ürünlerimi hazırlıyorum. En ufak bir hatada domino misali tekrar işleme başlıyorum. Çok emek var. Ben keşke bu sanatla daha önce tanışsaydım. Toprağa dokunmak bana çok iyi geliyor. Muhakkak bu sanatın yaşaması gerekir.

25 YILIMI VERDİM
Gülhan BIYIK: Bu sergiye Terme Halk Eğitim Merkez´inde katılıyorum.Merkezde bu yıl makrome gösteriyoruz. Bu iple perde gazetelik, kavanozlar ve çeşitli ürünler hazırlıyorum. El sanatlarında her bölümle 25 yıldır uğraşıyorum. Biz evimizdeki bir ürünü dönüştürerek bir ürün ortaya çıkarıyoruz. Bu Bizi mutlu ediyor. Oldukça memnunum. Herkese tavsiye ederim. Zehra AYDIN: Canik Halk Eğitim Merkezi´nde Çocuk Gelişimi Öğretmenliği yapıyorum. Bu sergide duyu kitaplarımızla yer alıyoruz. Çok beğeniyor sağ olsunlar. Bu kitaplarla çocukların hem zeka hem de duyu seviyelerini güçlendirmek adın çalışmalar yürütüyoruz. Keçeler ve artık materyallerle hazırlanan kitaplarla motor becerilerini geliştirme adına bir yandan öğreniyor bir yandan da gelişiyor. Benim serüvenim sosyal medya ile başladı. İyi ki yapmışım iyi ki çocuklara güzel şeyler sunuyorum.

BİR BONCUK HAYATIMI DEĞİŞTİRDİ
Meltem KESKİN: Kişiye özel takı tasarımı yapıyorum. Serüvenim annemle başladı annem bize küçük küçük bileklikler yapardı. Ben de onun sayesinde yağmaya başladım. Ve bugünlere kadar geldim. Öncelikli olarak kendime takı yapmakta başladım daha sonra ise kendi işimi böyle oluşturdum. Bir boncuk hayatımı değiştirdi diyebilirim. Kadının genci yaşlısı olduğu düşünmüyorum. Her birimizin tek bir parmağıyla büyük işler çıkıyor. İyi ki kadınız.


HAYALİMİ MESLEĞE DÖNDÜRDÜM
Sema KOÇAK: Ben turizm mezunuyum. Hayalimi mesleğe döndürdüm. Dikiş, ahşap tasarlamak ve taşlarla uğraşmak hayatımı değiştirdi. Yaparken ben bambaşka boyuta geçiyorum. Küçük bir ürünle uğraşmak ve onunla vakit geçirmek bana iyi geliyor. Bağımsız olan bir ürünü tamamen farklı bir ürüne dönüştürmeyi herkes yapailir. Bütün arkadaşlarıma tavsiyem. Hayat bu ürünlerle daha anlamlı benim için

ÜRETMEK ÖNEMLİ
Merve DEMİRBAŞ: Ben 1.5 yıldır yün keçeden tasarımlar yapıyorum. Takı, toka, bebek, çanta ve sabunlar yapıyorum . Yaptığım sabunlar aynı zamanda peeling etkisi görevi görüyor. Bir keçe bebeğin yapımı beş saat sürerken sabunun yapımı ise 1 günde ortaya çıkıyor. Üretmek gerçekten çok önemli bence bütün kadınlar üretmeli. Çünkü büyük bir özgüven sağlıyor.

ORGANİK BEBEK
Tuğba AÇMAK: Örgü oyuncaklar yapıyorum. Benim 2 yaşında küçük bir kızım var. Ona olan merakımdan dolayı bu işe başladım. Tamamen organik bebekler yapıyorum. Bu hobi benim için bir hayat biçimi oldu. İpin rengini seçerken bile mutlu oluyor heyecanlanıyorum. Bende her kadının muhakkak bir hobi edip değerlendirmesi gerekir.
Hbr: Samsun Gazetesi