Bugün, 30 Nisan 2024 Salı

KAHVE RENGİ KOKARCAYA KARŞI ACİL EYLEM TOPLANTISI YAPILDI

KAHVE RENGİ KOKARCAYA KARŞI  ACİL EYLEM TOPLANTISI YAPILDI

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce Terme’de, Kahverengi Kokarca Bilgilendirme, Koordinasyon ve Acil Eylem Toplantısı düzenlendi.

 Son zamanlarda ilçemizde sayıları artış gösteren, dünya genelinde 300'den fazla bitki ve üründe zarar veren ve istilacı bir tür olan Kahverengi kokarcaya karşı Terme İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kahve Rengi Kokarca Bilgilendirme-Koordinasyon-Eylem Planı toplantısı 10 Ekim Salı Günü Terme Halk Eğitim Konferans Salonunda yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Toplantıya, Terme Kaymakamı Metin Maytalman, Belediye Başkanı Ali Kılıç, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, İlçe Jandarma Komutanı Üstteğmen Eren Dede, İlçe Tarım ve Orman MüdürüTuncay Demir, kurum amirleri,  sivil toplum kuruluşları temsilciler, çiftçiler  ve vatandaşlar katıldı. 
Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, bölgede tarım zararlısı kahverengi kokarca popülasyonu giderek arttığı belirterek “ Bölgemizde kahverengi kokarcanın varlığı tehlikeli boyuta ulaştı. Önümüzdeki yıllarda eğer tedbir almazsak daha büyük zararlar verebilir. Tarım zararlısı kahverengi kokarcayı, bu yıla kadar tuzaklarla takip ettik. Çünkü her zararların belli bir eşiği var. O eşiği yakalamadan ilaçlama yapmak, faydalı böcekleri de öldürüyor. Kahverengi kokarca bu yıl temmuzun ortalarına kadar bu eşiği hiç yakalamadı. Temmuz ayından sonra havaların mevsim normallerinin üstünde gitmesinden dolayı artış gerçekleşti. Eylül ayının ilk haftalarına kadar büyük şekilde zarar vermeye başladı." dedi.
Bu böceklerin, kışı kapalı alanlarda geçirdiğini aktaran Sağlam, "Evlerde, ambarlarda, kullanılmayan yerlerde bunların imhasının yapılması gerekir. Evlerimizin kullanılmayan kısımlarını, kullanılmayan evleri mutlak surette ilaçlamamız lazım. İlk etapta gördüğümüz yerde imha edeceğiz. Zaten yeşil kokarca eskiden beri vardı ama kahverengi kokarca ne kadar bahar dönemine az çıkarsa bölgemizde o kadar daha faydalı olacak. Mücadeleyi toplu yapmamız gerekiyor. Bütün bahçelerde mutlak surette yapılmalıdır. Eğer yapmazsak bu kaybımız, ileri ki yıllarda çok fazla olacaktır." ifadelerine yer verdi.