Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

KARADENİZ 4. KİTAP FUARI AÇILDI

KARADENİZ 4. KİTAP FUARI AÇILDI

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği beraberinde Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve İl Milli Eğiti

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği beraberinde Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü desteği ile hazırlanan Karadeniz 4. Kitap Fuarı 20 Şubat Salı günü, TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi´nde kapılarını açtı.


Bölgenin kültürel yaşamına önemli katkı sunacak Karadeniz Kitap Fuarı´na 220 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılırken, fuar süresince panel, söyleşi, atölye çalışması ve çocuk etkinliklerinden oluşan 60 kültür etkinliği de düzenlenecek.


SAMSUN ULUSAL BİR FUAR MERKEZİ OLDU


Fuar açılışı öncesi basın toplantısı düzenleyen TÜYAP Anadolu Fuarları A.Ş. Genel Müdürü Cihat Alagöz, fuarın 20-25 Şubat 2018 tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacağını dile getirdi.


Her 15 günde bir düzenlenen fuarlarla Samsun´u şenlendirdiklerini kaydeden Alagöz, ?Samsun ekonomisine, kültürel ve sosyal hayatına renk katıyoruz. Önümüzdeki sene yeni konu başlıklarıyla fuarlarımızın niteliğini artırmak için çalışacağız. Samsun´da 2018 yılına güzel bir başlangıç yaptık, Samsun 2. EV´leniyoruz Fuarı, rekor bir büyümeye imza atarak kapılarını açtı. Samsun´da bu göl maya tuttu, Samsun bölgesel bir fuar merkezi olmaktan çıktı ve ulusal bir fuar merkezi oldu? şeklinde konuştu.

EVLERİMİZDE KİTAPLIK YOK


70 bin olan ziyaretçi sayısının 2016 yılında 110 bine çıktığını vurgulayan ve bu sayının geçen sene ise 140 bine ulaştığını ifade eden TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu,?Bu sene fuara 220 yayınevi katılıyor, geçen sene 210 yayınevi katılmıştı. Ayrıca geçen sene 140 bin ziyaretçinin 44 bini öğrenciydi. Bizim için öğrenci sayısı çok önemli, çünkü fuara gelen öğrencilerin önemli bir kısmı evlerinde ders kitaplarının dışında başka bir kitap görmüyor. Evlerimizde kitaplık yok ve bu durum çocuklar sayesinde yok olacak, çocuklar sayesinde yavaş yavaş evlere kitaplıklar kuruluyor. Samsun, kitap fuarları arasında öne çıkan bir kent. Aslında bir fuarın oturması ve gelenekselleşmesi 5 yılı alıyor? ifadelerini kullandı.


ÖNEMLİ KATKILAR SUNACAK


4. Karadeniz Kitap Fuarı´nın, bölgenin kültürel yaşamına önemli katkılar sunacağını vurgulayan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, fuara 220 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılacağını dile getirdi.


Kitap fuarlarının, kültürel çeşitliliğin ve yayınlama özgürlüğünün korunması, yaşatılması anlamında önemli alanlar olduğunu aktaran Kocatürk, ?Geçtiğimiz yıl kitap fuarlarında yazarların, katılımlarını engellemeye yönelik birçok girişim ve saldırı yaşandı. TÜYAP´la düzenlediğimiz fuarlarda hiçbir yayınevi veya yazara böyle bir ayrımcılık uygulamadığımızın altını çiziyorum? dedi.

SORGULAYAN İNSANLAR YETİŞTİREMEDİK


Kitap fuarını çok önemsediklerini ifade eden İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hasan Yetik, İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak kitap okuma noktasında birçok proje yaptıklarına dikkat çekti. Geçen sene başlatılan Maarif Hareketi kapsamında kitap okuma etkinliğini düzenlediklerini belirten Yetik, ?Bu projeler kapsamında öğrenciler ve öğretmenler belli saatlerde kitap okuyor. Ancak bunun yeterli olmadığını biliyoruz. Geçen hafta ´Okuma Vakti´ diye yeni bir proje daha başlattık. Bu proje büyük ilgi gördü, sadece öğrencilerin ve öğretmenlerin okuması yeterli değil. Toplum olarak okumamız gerekiyor, kitap dendiğinde sadece test kitapları aklımıza geliyor. Çocuklarımızı, testler içerisinde boğduk. Düşünen ve sorgulayan insanlar yetiştiremedik, bundan sonraki sınavlarımız daha çok okumaya ve yorum yapmaya dayalı olacak? diye konuştu.

DAHA ÇOK OKUMALIYIZ


Son olarak konuşan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Alıç, kitapların insanların ufkunu geliştiren araçlardan biri olduğunu kaydetti. Alıç, ?Kendimizi geliştirmek için, içinde yaşadığımız çağı daha iyi anlamak için daha çok okumalıyız. Gelecek nesiller için bu tür kitap fuarlarının çok önemli bir yeri var. Kitaba ulaşmak geçmişe göre artık daha kolay. Bu kapsamda 4. Karadeniz Kitap Fuarı´nın, Samsun ve bölgeye kültürel anlamda büyük bir katkı sağlayacak? sözlerini kaydetti. Samsun Haber