Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

KARADENİZ´DE EN ÇOK ASAYİŞ OLAYI SAMSUN´DA

KARADENİZ´DE EN ÇOK ASAYİŞ OLAYI SAMSUN´DA

Yapılan araştırmaya göre; 2017 yılında Karadeniz Bölgesi´nde en çok asayiş olayının yaşandığı il 201 olayla Samsun oldu.

Medya takip kurumu Ajans Press, 2017 yılına ait bireysel silahlanma olaylarını ve medya yansımalarını inceledi. Ajans Press´in Umut Vakfı ve medya yansımalarından elde ettiği verilere göre, 2017 yılında 3 bin 494 bireysel silahlı olayda, 2 bin 187 kişi öldürülürken birçoğu ağır 3 bin 529 kişi de yaralandı. Yaşanan olayların %40,70´i her çeşit tüfekle, %35,37´si tabancayla, %20,58´i kesici aletlerle yaşanırken, %3,32´si beylik silah, %0,03´ü de dinamitle gerçekleşti.

SAMSUN 201 OYLA İSTANBUL´U TAKİP ETTİ

Şiddet ve Cinayet Haritası´nda, ölüm ve yaralanma rakamlarına bakıldığında, İstanbul 245 ölüm, 316 yaralıyla ilk sırada yer aldı. Onu 123 ölüm, 195 yaralıyla Adana takip etti. Üçüncü sırada 114 ölüm, 91 yaralıyla İzmir yer aldı. Yaşanan olay sayısına göre incelendiğinde ise; yine ilk sırayı 351 olayla İstanbul alırken, 201 olayla Samsun, 165 olayla Adana, 152 olayla Antalya, 145 olayla Konya en çok olayın yaşandığı diğer iller oldu.

KARADENİZ´DE EN ÇOK OLAY SAMSUN´DA?

Bölge ve iller bazında inceleme yapıldığında, nüfus yoğunluğu ve sanayinin olduğu kentlerin yer aldığı Marmara Bölgesi´nde en çok suçun İstanbul´da yaşandığı görüldü. Karadeniz Bölgesi´nde en çok olay Samsun´da yaşandı. Akdeniz Bölgesinde liderlik Adana´da. Ege Bölgesinde ise İzmir´de. İç Anadolu´ya baktığımızda en çok olay Konya´da oldu. Güneydoğu Anadolu´da her geçen gün artan olay sayısıyla Gaziantep, Doğu Anadolu Bölgesi´nde ise Malatya lider oldu.

OLAY YAŞANMAYAN TEK KENT BAYBURT

Bireysel silahlanma ile ilgili tüm Türkiye´de çeşitli olaylar yaşanırken tek olay olmayan şehir Karadeniz´den Bayburt olarak kayda geçti.

PDR DERNEĞİ: UYUŞTURUCU SATIŞI DİZGİNLENMELİ

Konuyu Gazete Gerçek´e değerlendiren Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (PDR) Samsun Şube Başkanı Oğuz Özat, ?Bu durumu psikolojik etkileri olan sosyal değişime bağlıyorum. Samsun göçü çok fazla alan kozmopolit bir şehirdir. Amasya, Sivas ve hatta doğu Karadeniz Bölgesi´nden Erzurum´a kadar göç alıyor. Samsun göç alıyor ancak sanayi olmama sıkıntısı var. Yani bir Gaziantep, Bursa, Kocaeli veya İstanbul göç alırken, sanayi gücü ile bu göçü yoğurabiliyor. Ancak Samsun´a gelen insanların geneli genç nüfus ve işsiz. Samsun´un büyük mahallelerinde uyuşturucu ve buna bağlı bağımlılık çok yüksek seviyede. Bu konuda Emniyet Müdürlüğü´müz mutlaka çalışma yürütüyordur ancak önce uyuşturucu satıcıları dizginlenmelidir. Uyuşturucu açıkça sokaklarda satılmaktadır. İnsanlar rahatça sigara alamıyor ancak herhangi bir uyuşturucu maddesine kolay ulaşılabiliyor? ifadelerini kullandı.

?ÖNCELİK EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ´MÜZDEDİR´

 Başkan Oğuz Özat, şöyle devam etti: ?Vakalarımızla görüştüğümüzde; bir aileden anne veya babanın uyuşturucu bağımlısı olduğunu sıklıkla duyabiliyoruz. Uyuşturucunun satışı engellenmeden, eğitim veya seminer vermenin önemi yoktur. Olaylara baktığımızda büyük bir kısmı silahla gerçekleşiyor. Bununla ilgili kentimizin sokaklarında ne kadar arama var. Ben 10 yıldır Samsun´dayım; hiç bir üst aramasına rastlamadım. Belki bana denk gelmedi ancak beni hiç bir polis aracımdan indirip aramadı. Bir küçük çatışma olduğunda belinde silahı veya bıçağı olan bir kişinin çekmesi çok büyük bir olasılıktır. Ben birinci önceliğin Emniyet Müdürlüğü´müz olduğunu düşünüyorum. Bu konuda elbet çalışma yapıyordur ancak demek ki yeterli değil. İşsizlik büyük oranda sorun. Aileler borçlu, koca kadına, kadın çocuğuna yansıtıyor ve en küçük bir sürtüşme cinnete varan davranışları doğuruyor. Trafikte en küçük bir korna sesine insanlar geriliyor. Trafik ışıklarında kavgalar çıkıyor. Bu sorunun bir etkeni de, trafik düzenimizdir. Yani bakıldığında, Samsun´da serbest bir ortam var. Kentimiz de kontrolsüz göç alan bir yer, Karadeniz insanı psikoloji olarak tepkiseldir ve bunlar da eklenince; bu vahim tablolarla karşılaşabiliyoruz.? Gerçek Bizde