Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

KARADENİZLİ ÇİFTÇİDEN FINDIK TOPLAMA MAKİNESİ

KARADENİZLİ ÇİFTÇİDEN  FINDIK TOPLAMA MAKİNESİ

Üç yıldır üzerinde çalıştığı fındık toplama makinesini bir firmayla geliştiren çiftçi ilk denemesini kendi tarlasında yaptı. İşçi maliyetlerini düşürmeyi planlayan İdris Güney, aynı zamanda makine ile daha fazla kar sağlamayı planlıyor.

Üç yıldır üzerinde çalıştığı fındık toplama makinesini bir firmayla geliştiren çiftçi ilk denemesini kendi tarlasında yaptı. İşçi maliyetlerini düşürmeyi planlayan İdris Güney, aynı zamanda makine ile daha fazla kar sağlamayı planlıyor.

Terme´nin Kumcağaz Mahallesinde yaşayan İdris Güney isimli çiftçi, işçi maliyetlerini düşürmek için çalıştığı makinenin tanıtımını yaptı. Kendi fındık tarlasında iki farklı makineyi tanıtan Güney, işçi maliyetlerini düşürmek ve fındık toplama makinesi ile daha fazla kar sağlamayı planladığını söyledi. Üç yıldır üzerinde çalıştığı makinenin Kefeli isimli firmayla geliştirerek satışına başladıklarını belirtti. İdris Güney, traktörüne taktığı otomatik ve yarı otomatik makinelerin tanıtımını çiftçilere, ziraat odalarına ve ziraat başkanlarına yaptı.

?GÜNDE 1 BUÇUK
TON TOPLAMAK
MÜMKÜN?
Kefeli tarım aletleri adına ürünün tanıtımını yapan Nusret Kefeli, ?Günde 1 tondan 2 tona kadar fındık toplamak mümkün. Bu bölgelerde yarı otomatik makineyle bu rakam hayal değil, 4 kişi fazla değil 4 kişiyle bu makine sayesinde bir günde 2 tona kadar fındık toplana bilir. Fındık bahçeleri düzeni ve temiz olduğu zaman 4 ton fındığı 2 günde toplayıp hazır hale getire bilirsiniz. 10 dakikada 15 kilo fındığı patozlanmış olarak hazır hale getirdik. Bu makine ile işleriniz kolaylaşacak ve daha fala kar elde edeceksiniz? dedi.

?MUCİT ÇİFTÇİNİN
FINDIK MAKİNESİ
BEĞENİ TOPLADI?
Fındık makinesinin tanıtımına katılan Terme Ziraat Odası Başkanı Mehmet Yetkin Karamollaoğlu, ?Çok güzel bir çalışma çiftçimizi ve firmayı tebrik ediyorum bu tür gelişmeler sevindirici gelişmeler ama daha bölge halkı olarak çok eksiklerimiz var. Modern tarıma geçmek için bizim fındık bahçelerimizin gençleştirilmesi ve rehabilite edilmesi gerekmekte.

Dünyada farklı yerlerde üretilen fındık bahçelerinde bu gelişmeleri görebilmekteyiz. Bu geleişme sayesinde ucuz maliyete tarım yapabilmekteler. Fındık zahmetli ve işçi gücüyle toplanan bir ürün onun için bu tür yenilikleri önemsiyoruz. Çiftçilerimize kolaylık sağlayacak her türlü çalışmanın arkasındayız. Yenilikçi bir çalışma tebrik ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum? dedi.

Fındık toplama makinesini incelemeye gelen vatandaşlarda makinenin işlevini uygulamalı olarak görme şansı yakaladılar. Beğeni ve ilgi duyulan makine çiftçilerden ilgi görürken, makinelerin fiyatı ise 20 bin ila 35 Bin TL arasında olduğu duyuruldu. Farklı ülkelere de ihracatına başlanan makine ile iş gücünden çok makineleşmeye dayalı fındık tarımına geçilmesi hedeflendiği belirtildi.