Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

KARAMOLLAOĞLU, FINDIKÇIYI UYARDI

KARAMOLLAOĞLU,  FINDIKÇIYI UYARDI

Geçen yıl 30 Mart tarihinde Orta Karadeniz`de meydana gelen zirai dondan dolayı fındığın hasar gördüğünü ve üreticinin mağdur olduğunu hatırlatan Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu, üreticileri zirai don tehlikesine karşı uyardı.

Bu yıl da sıcaklığın dönem dönem mevsim normallerinin üzerine çıkarak fındık ocaklarında yaprak açtırdığını belirten Karamollaoğlu, “Yağan kar fındıkta zirai don riski yaratıyor. Üreticilerimiz mağdur olmamak için 5 Mart tarihine kadar muhakkak tarım sigortası yaptırsın.” uyarısında bulundu.

ÖNLEM ALINMALI
Zirai don tehlikesi durumlarında fındık bahçelerinde dumanlama yaparak ürünü korumak gerektiğini belirten Karamollaoğlu, “Arazilerde yaptığımız denetimlerde fındık ürününün gidişatını, donu, yaprakların açımını, yeşermesini, gübrelemeye kadar tek tek inceliyoruz. Tarım danışmanla-rının raporları doğrultusunda uyarılarda bulunuyoruz. Fındığı zirai dondan korumak için fındık üreticileri bahçeler de ateş yakarak dumanlama yapmalı. Bu sistemle, zararı giderebildikleri kadar aza indirirler.”dedi.