Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Karayaka Koyununun Halk Elinde Islahı Projesi Samsun'da Başladı

Karayaka Koyununun Halk Elinde Islahı Projesi Samsun

Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi Kapsamında, Samsun ili Karayaka Koyununun Halk Elinde Islahı 1. Alt Projesi ilk toplantısı yapıldı.

10/11/2021 tarihli ve 4760 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan 2021 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2022 Yılında Uygulanacak Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Kararı ve 2021/43 Numaralı Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği hükümlerine göre Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi Kapsamında, Samsun ili Karayaka Koyununun Halk Elinde Islahı 1. Alt Projesi ilk toplantısı yapıldı.

   Toplantıya Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim SAĞLAM, Proje Lideri Prof. Dr. Zafer ULUTAŞ, Samsun Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat KARAGÖL, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Rukiye PINAR ile Ziraat Mühendisi Erol AKKAYA ve Birlik Personeli Emel GÜNGÖR katılmıştır. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM konu ile ilgili yaptığı açıklamada:

                “Koyun yetiştiriciliğinde verimliliği artırmanın iki ana yolu vardır. Birincisi, koyunlara daha iyi çevre koşulları sağlamak, ikincisi de koyunların genetik değerini yükseltmek ya da genotipi ıslah etmektir. Bu iki ana yoldan genotipin ıslahı, kalıcı ve sürekli olması niteliğiyle önem kazanır. Proje ile birlikte ilimizde karayaka koyun ırkı ıslah edilerek, kaliteli damızlıklar seçilerek, daha verimli ve nitelikli sürüler oluşturulmaya başlanacaktır. Koyunlardaki bu verim artışı yetiştiricilerimizin aynı iş gücü ile daha çok kazanç elde etmesini sağlayacaktır. Projede seçilen sürülerde, ıslah ile beraber yetiştiricilere beslenme, fiziki koşullar, kuzu besleme ve bakımıyla ilgili eğitimler de verilecek olup. bu çerçevede sürüdeki hayvanların yaşama güçlerinde önemli bir artış sağlanması hedeflenmektedir.  Koyunculuk işletmesinde yüksek düzeyde verim almak ve bu verimleri her generasyonda ya da her yıl artırabilmek için öncelikle sürüdeki hayvanları iyi tanımak ve kayıtlarının tutulması zorunludur. Bu nedenle verim denetimleri yapılmalı ve kayıtları tutulmalıdır. Proje ile yetiştiricilerimizin sürülerinde kayıt tutma alışkanlığının kazanılması da hedeflenmektedir.

Proje kapsamında ilimizde yürütülecek olan Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesine başvurular İlçe Müdürlüklerince 28 Şubat 2022 tarihine kadar alınacaktır. Proje kapsamında en az 100 baş anaç karayaka koyunu olan ve Samsun Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğine üye yetiştiriciler başvurabilecektir. Proje 6.000 baş anaç karayaka koyunu ve 300 baş erkek karayaka ırkı hayvandan oluşacaktır. Proje 5 yıl süreli olup, kuzu doğum ağırlığı, sütten kesim ağırlığı (60, 90 veya 120 gün), damızlık adayı olarak ayrılmış hayvanlarda 6. ay ağırlığı, damızlıkta kullanılacak hayvanın (dişi, erkek) ilkine damızlıkta kullanma ağırlığı kriterleri değerlendirilecektir.

            Proje kapsamında 10/11/2021 tarih ve 4760 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yetiştiricilere hayvan başı olmak üzere Karayaka ırkı koyunlara ve yavrularına Elit sürüde 80 TL. Taban sürüde 40 TL. Damızlık Materyal için (koç) ise 225 TL.  destekleme ödemesi yapılacaktır.” dedi.