Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

KAZ DAĞLARI'NDAN SONRA SIRA SAMSUN'DA MI?

KAZ DAĞLARI

HUZURUMUZ KAÇACAK

    Samsun'da Kanadalı Eldorado Gold Corporation'ın ana hissedarı olduğu bilinen Türpag isimli şirketin, Kavak-Havza ilçeleri arasında kalan Şahin Dağları mevkiinde yürütülen çalışmaları incelemek ve Şahin Dağları’na en yakın mahalle olan Kavak Başalan Mahallesi sakinleriyle görüşmek için Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) mahalleye gitti.     Çanakkale Kazdağları'nda altın arama faaliyetleri sırasında yaptığı çevre katliamından sonra bir başka Kanadalı şirket de Samsun’da maden aramaya başlıyor. Mahalleli durumu tepki gösterdi.   Şahin Dağları’nda incelemede bulunan SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, seyreltme adı altında Şahin Dağları’nda şirketin kolay arama yapması için ağaçların kesilerek, katliam yapıldığını belirtti.
    YOL GENİŞLETİLMESİ İÇİN 
    AĞAÇ KESİLİYOR

    Alanda inceleme yaptıktan sonra açıklamada bulunan SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, “Firmanın maden arama ruhsatı aldığı sahalardan birini gezdik. Traktörle incelemede bulunurken ağaç kesimi yapılan yerleri gözümüzle gördük. Normal bir seyreltme çalışması olduğu söylenemez alenen yol genişletmesi gibi. Doğrudan yol güzergâhındaki genç ağaçlar sağlı, sollu kesilmiş. Tipik bir yol genişletme çalışması görülüyor. Çok bakir bir alan. Bölgenin en önemli orman alanlarından bir tanesi. Ciddi anlamda da Samsun çevresi ve Merzifon çevresinde içme suyu kaynaklarını karşılayan bir alan. Bizim CİMER’den aldığımız bilgilere göre; toplam 6 adet sahada arama ruhsatı aldıklarını öğrendik. Her bir saha yaklaşık 2 bin hektar üzerinde. 10 bin hektarlık bir alan söz konusu, çok devasa bir alan” dedi.Açıklamasını sürdüren Özdağ, “İleri arama yöntemleriyle, jeolojik yöntemlerle burada bu madenin varlığını herkes biliyor. Çünkü hiçbir firma sondaj çalışmasına girmez. Halktan aldığımız duyumlara göre orman işletmesine 1 milyon lira civarında para yatırılmış, bunu da öğrenmeye çalışacağız. Üzüldüğümüz taraf şu; bu tür orman alanlarına bu kadar kolay maden arama ruhsatının veriliyor olması, ÇED süreçlerini kâğıt üzerinde rastgele yazılmış yazılar haline getirilmesi, bölgede yaşayan insanların toplum olarak bütün varlıkların inkâr edilmesi ve gelecekte yer altı sularının bir biçimde etkileniyor olmasının göz ardı edilmesidir. Sadece bugünü kurtarmaya dönük olarak firmalardan alınan yüzde 1-2’lik paylarla maden arayıcılığının önünün sınırsızca açılıyor olması kabul edilebilir değil. Biz buraların insanıyız, terk edecek değiliz. Sonuna kadar sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.. 
    OKSİJENİ BİLE ÇOK
    GÖRÜYORLAR

    Mahalle sakini Cemil Duman, “Dağın çevresinde en az 10 tane mahalle var. İnsaftır ya. Neden bu insanlara iş işten geçtikten sonra haber veriyorlar. Bunu anlamakta zorluk çekiyoruz. Bu insanlarımızın tepkilerini görüyorsunuz. Vekillerimizin buraya gelmesini, incelemede bulunmasını ve onlarla görüşmek istiyoruz. Ben hastayım, Kocaeli Gebze’de oturuyorum. Orada ilaç kullanıyorum, faydasını görmedim. Başalan Köyü’ne geleli bir buçuk ay oldu ilaç kullanmıyorum, rahatlıyorum. Oksijeni bile halka çok görüyorlar” dedi.
    DOĞA İÇİN BURADAYIZ
    Mahalle sakini Ramazan Güdek ise, “Buralarda maden ocaklarının işletilmesini istemiyoruz. Çünkü burası doğası, suyu ve havası olan yerler. Bunun için buradayız. Çoğu insan zaten gurbette. Burada zehirli bir havada, doğası mahvedilmiş bir alanda yaşamak istemiyoruz. Bütün köylüler kararlıyız. Devletimizden rica ediyoruz. Bu araştırmaya son verilsin. Yoksa bizi çok büyük mağduriyete uğratmış olacaklar” diye konuştu.
    HUZURUMUZ KAÇACAK
    Maden aranmasına karşı olduklarını ifade eden mahalle sakini Ali Erdoğan, “Köyümüzün kullandığı su kaynakları bu dağdan geliyor. Onun için bu tehlike arz ediyor. Bu işletme burada milletin huzurunu kaçıracak. Temiz havayı mahvedecekler. Bu tepe yarın elimizden gittiği zaman buranın huzuru kaçacak” ifadelerini kullandı.
    ÖLENE KADARDA KARŞI OLACAĞIZ
    Diğer bir mahalle sakini Arif Tuymen de, “Başalan Mahallesi olarak doğanın yok olmasına karşıyız. En önemlisi de insan sağlığı. Maden aratmaya müsaade etmeyeceğiz. Biz buranın yok olmasına karşıyız ve ölene kadar da karşı olacağız. Devletimiz hemen bu olaya el atsın ve bu işi durdursun. Bizi temsil eden vekillerimiz, mahallemize gelsin ve bizimle toplantı gerçekleştirsin. Bizden bilgi alsınlar. Siyasi parti anlamında değil, bizim sağlımız, doğanın yok olması önemli” dedi.