Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Kenevir ürünlerine büyük ilgi

Kenevir ürünlerine büyük ilgi

Kenevirden üretilen iplikle dokunan tekstil ürünleri vitrinde yerini almaya başladı. Anti bakteriyel özellikli organik mefruşat, ev tekstili ve giyim ürünleri vatandaşların ilgisini çekiyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan atölyede, kenevirden üretilen iplikle dokunan tekstil ürünleri vitrinde yerini almaya başladı. Anti bakteriyel özellikli organik mefruşat, ev tekstili ve giyim ürünleri Büyükşehir Belediyesine ait mağazada satılarak vatandaşların da ilgisini çekiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019 yılında Türkiye'nin Kenevir Ekim Merkezi olarak ilan ettiği Vezirköprü ilçesindeki yetişen kenevirler fabrikalarda iplik haline getiriliyor. İplikler, kadınların istihdamına katkı sunmak ve unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el ürünlerinin gelecek kuşaklara miras bırakılmasını sağlamak amacıyla Samsun Büyükşehir Belediyesinin Sevgi Kafe yanında kurduğu atölyede işleniyor.

ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ ARTTI Kenevir ve ipek dokumacılığı üzerine eğitim alarak Büyükşehir Belediyesine ait atölyede istihdam edilen ev hanımları kenevirden yapılan kumaşlardan ceketten gömleğe, elbiseden pantolona birçok ürün üretiyor. Anti bakteriyel özellikli organik mefruşat, ev tekstili ve giyim ürünleri, organik olması ve dayanıklılığı nedeniyle birçok kişi tarafından tercih ediliyor.

PAMUKLU ÜRÜNLERE GÖRE DAHA DAYANIKLI VE DAHA SAĞLIKLI Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Samsun’un kenevir noktasında isminden her zaman söz ettirmesi temennimiz. Biz açtığımız atölyede hem kenevir üretimine destek veriyoruz. Hem de kadınlarımızın istihdamına katkıda bulunuyoruz. Çok başarılı ürünler üretiliyor. Anti bakteriyel özellikli bu ürünler oldukça yoğun talep görüyor. Bu atölye ve mağaza kadınlarımıza iş kapısı oldu. Gördüğümüz memnuniyet bizi daha da mutlu ediyor. Endüstride artık ‘yeşil altın’ olarak bahsedilen kenevir pamuktan 10 kat daha dayanıklı ve maliyeti daha az. Araştırmalar kenevirden yapılan ipin anti bakteriyel olduğunu ortaya koyarken, DNA'larında ise nano teknoloji barındırıyor” dedi.

ÜRÜNLER TAMAMEN ORGANİK Kenevir ve İpek Dokuma Ustası Şermin Erdem, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Demir’e atölye ve mağazada bize sunduğu imkanlar için teşekkür ediyoruz. Kadın istihdamının desteklenmesi, kenevirle yapılan ürünlerin yaygınlaşması açısından bu alanlar çok değerli” diye konuştu.

Satışların memnuniyet verici düzeyde olduğunu söyleyen Mağaza Sorumlusu Fatmanur Kırcı ise, “Ürünlerimiz tamamen organik. Anti bakteriyel özelliğe sahip. Çanta, fular, elbise ve daha birçok üründe güzel satışlarımız oluyor” ifadelerini kullandı.