Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

KİRA GELİRİ BEYAN DÖNEMİNDE SON GÜN 25 MART

KİRA GELİRİ BEYAN DÖNEMİNDE SON GÜN 25 MART

Konuyla ilgili bilgi veren Terme Vergi Dairesi Müdürü Barış Sönmez, 2013 takvim yılı içerisinde gayrimenkul kira geliri elde edenlerin elde ettikleri gelir doğrultusunda beyanname vermek zorunda olduklarını belirtti.

Vergi Dairesi Müdürü Sönmez , “Beyannamelerini 1 Mart`tan başlayarak 25 Mart 2014 mesai bitimine kadar vermekleri gerekiyor.
Mesken ve işyeri kira geliri elde eden mükelleflerin Gayrimenkul Sermaye İradı beyan dönemi 1 Mart 2014`te başlayıp 25 Mart 2014 akşamı sona eriyor. 2013 yılı içinde kira geliri elde eden mükelleflerin bu süreler içinde beyannamelerini vermeleri gerekmektedir.

“KİRA BEYANNAMENİZİ BİZ HAZIRLADIK SİZ ONAYLAYIN”
`Kira Beyannamenizi Biz Hazırladık Siz Onaylayın` temasıyla başkanlığımız bu sene de kira beyannamelerinizi www.gib.gov.tr internet adresinde “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde” hazırlayarak onayınıza sunuyor.

ÖNCEDEN HAZIRLANMIŞ KİRA BEYANNAME SİSTEMİ
Başkanlığımız; Mart 2012 tarihi itibariyle hayata geçirmiş olduğu “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi” ile gelişen bilgi işlem teknolojilerinden yararlanarak, vergi beyannamelerinin mükellefler tarafından kolay, hızlı, ekonomik ve güvenilir bir şekilde idareye intikalini sağlamak, vergi beyannamelerinin doldurulması sırasındaki hataları asgariye indirerek mükellef mağduriyetini önlemek ve vergiye gönüllü uyumu artırmak amacıyla banka, tapu ve sigorta şirketleri gibi üçüncü taraflardan alınan bilgiler doğrultusunda, sadece kira geliri elde edenlerin beyannamelerini kısmen veya tamamen beyan döneminden önce doldurarak mükelleflerin onayına sunmaktadır.

SİSTEMİN KULLANICIYA SAĞLADIĞI AVANTAJLAR
Kira beyannamesi verenlere sağladığı avantajlar nedeniyle büyük ilgi gören sistem sayesinde kira geliri elde edenler gelirlerini beyan ederken;
- Vergi dairelerine gitmeden,
- Karmaşık vergi hesaplamaları ile uğraşmadan,
- Uzman yardımı almadan,
- Masrafsız bir şekilde,
- İnternet erişimi olan her ortamdan rahatlıkla ulaşabilecekleri,
- 7/24 kullanımı kolay bir hizmet almaktadırlar.

Kira gelirlerini doğru ve zamanında beyan etmeyenler ile bankalar aracılığı ile ödeme zorunluluğuna uymayanlara uygulanacak müeyyidelerin, vergi kanunlarında ve ilgili mevzuatta belirlendiğini ifade eden Barış Sönmez "Buna göre, kira gelirlerini beyan etmeyenlere ödeyecekleri vergi tutarı kadar vergi ziyaı cezası kesilmesi gerekmektedir.
Ayrıca, konut kira gelirlerini zamanında ve doğru beyan etmeyen mükellefler, 2013 yılı için öngörülen 3.200- TL tutarındaki istisnadan da yararlanamayacaktır. Bu sebeple, bu mükelleflerimiz istisnadan yararlananlara nazaran daha fazla vergi ve bir o kadar da vergi cezası ödemek zorunda kalacaklardır. Vergilerin normal vadesinden sonra ödenmesi sebebiyle ayrıca gecikme faizi de ortaya çıkmaktadır. Normal zamanında beyan edilmeyen vergilerin iki taksit halinde ödenmesi imkânı da ortadan kalkmaktadır" uyarısında bulundu.