Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

KOZALAK AKARI İLE FINDIKTA TEHLİKE ÇANLARI ÇALDI

KOZALAK AKARI İLE FINDIKTA  TEHLİKE ÇANLARI ÇALDI

Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, Fındıkta orta ve yüksek kesimlerde etkili olan zirai don sonrası kozalak akarı tehlikesinin başladığını söyledi.

    Fındıktaki zararın her geçen gün devam ettiğini aktaran Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün "Mevsim normallerinin çok altında seyir eden hava sıcaklıkları nedeniyle fındıkta zirai don olayı gerçekleşmişti. Fındığa büyük zarar veren bu olayın ardından şimdi de kozalak akarı ile fındıkta tehlike çanları çaldı."dedi. 
    Üreticilerden, fındıkta kozalak akarına karşı dikkatli olmalarını isteyen
 başkan Ergün "Kozalak akarı %70’e varan zarara neden olabilir. Halk arasında ‘drakula’ olarak bilinen ‘turunçgil uzun antenli teke böceği’ ve ‘kahverengi kokarca’ adlı böcek türünün istilasının ardından Kozalak akarı özellikle bu yıl ciddi oranda arttı. El ile toplama ve ilaçlı şekilde kozalak akarına karşı örnek mücadele başlatıldı” dedi.
    
    ÜRETİCİ MÜCADELEYİ MEKANİK ŞEKİLDE SAĞLAMALI 
    Başkan Ergün, üreticinin fındığa zararlı etkenlerle zamanında mücadele etmesi ve mahsulüne iyi bakım yapması gerektiğini söyleyerek “Yapılan çalışmalar neticesinde geçmiş yıllara göre bu yıl kozalak akarı yoğun görülüyor. Üretici mahsule gübre ve ilacı zamanında vermeli ki verim artsın.  
Ayrıca mümkün oldukça bu mücadele mekanik şekilde (el ile toplama) sağlanmalı. Mekanik toplamanın mümkün olmadığı noktalarda kimyasal mücadele yapılmalı. Tarım danışmanlarımız, arazi kontrollerini yaparak üreticilerimizi mekanik ve kimyasal mücadele konusunda bilgilendirdiler”dedi. 
    
    10 MAYIS’A KADAR MÜCADELE EDİLMELİ
    Başkan Ferda Ergün, açıklamasının devamında "Kozalak akarı ile mücadele edilmediği takdirde rekoltede ciddi düşüş yaşanabilir. Geçtiğimiz yıllarda kozalak akarının, % 30 ile %70'e  varan hasarlara neden olduğunu gördük. Mücadele yapılmazsa bu durum, gelecek sezonda da rekolteyi son derece olumsuz yönde etkileyecektir. 10 Mayıs’a kadar mücadelenin yapılması son derece önemlidir”dedi.