Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİNE 160 BİN TL DEĞERİNDE DESTEK

KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİNE 160 BİN TL DEĞERİNDE DESTEK

DOKAP Projeleri kapsamında; İl Müdürlüğümüzce hazırlanan ve Kalkınma Bakanlığı DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca yatırıma alınan ?Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinde Yaşam Standartlarının Geliştirilmesi Projesi? tanıtım toplantısı 13 Aralık 2017 Ç

DOKAP Projeleri kapsamında; 50 adet göçer hayvancılık yapan çiftçilere barınma çadırı ve 50 adet güneş enerjisi ile elektrik üretimi sağlayan sistemlerin dağıtım töreni gerçekleştirilirken, ayrıca yatırıma alınan ?Arı Ürünleri Paketleme Tesisi Modernizasyonu Projesi ? ve ?Solucan Gübresinin Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi? protokol imzalama töreni de düzenlendi.

Samsun İli ve İlçelerinde yaşayan, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği üyesi olan 50 adet küçükbaş hayvan yetiştiricisini kapsayan ?Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinde Yaşam Standartlarının Geliştirilmesi Projesi?nin amacının mera ve yaylalarda yetiştiricilik yapan işletme sahiplerinin en büyük sıkıntıları olan elektrik ve barınma sorununa çözüm getirmesi olduğu belirtildi.

Açıklamanın devamında "Elektrik ve barınma günlük hayatımızda sadece hayvancılık açısından değil insanların günlük ihtiyaçları açısından da olmasa olmaz gerekliliktir.  İşletme sahipleri elektrik olmadığı için ihtiyaçlarını eski usullere göre karşılamaktadırlar. Gece aydınlatma olmadığı için hem insanlar hem de hayvanlar için yabani hayvanlar, hırsızlık vb. güvenlik tehditleri oluşmaktadır. Elde edilen ürünlerin muhafazası ve ailelerin sosyal yaşantıdan mahrum kalması yayla hayvancılığının son yıllarda azalmasının en önemli nedenleri arasında yer almaktadır.

         Yenilenebilir güneş enerjisi sistemi ve ailelerin barınacakları göçer çadırları sayesinde elektrik olmayan mera ve yaylalarda küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan işletmeler elektriğe ve iyi barınma şartlarına kavuşmuş olacaklardır. Küçükbaş hayvanlar yabanıl hayvanlardan korunacak, işletmelerin güvenlik sorunları çözülebilecek, aydınlatma, televizyon, radyo, vb. aletlerin kullanımı, cep telefonu ve haberleşme araçlarının sürekli kullanılabilirliği sağlanmış olacaktır.

Aileler evlerindeki konforu mera ve yaylalarda da sağlayabilecek, yayla hayvancılığında yaşam standartlarının iyileştirilmesi ile yaylada küçükbaş hayvan yetiştiriciliği sevilerek yapılan bir iş haline gelecektir. Ayrıca gençler bu sayede yaylaya aileleri ile birlikte gidecekleri için yayla hayvancılığının gelecekte sürdürülebilirliği sağlanmış olacaktır."dedildi.

 

160 bin liralık bir proje

Programın açılış konuşmasını yapan Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nail KIRMACI; ?Projemiz 160 bin liralık bir proje. Bu 160 bin TL bütçenin yanı sıra protokolleri imzalanan Arı Ürünleri Paketleme Tesisi Modernizasyonu ve Solucan Gübresinin Üretiminin Yaygınlaştırılması Projelerine de toplamda 515 bin TL bütçe ayrılmıştır. Proje kapsamında üreticilerimize barınma çadırı ve elektrik paneli sağlamayı amaçladık. Tüm ekip arkadaşlarımızla yürüttüğümüz bu çalışmada güzel bir sonuç elde ettik. Ben şimdiden hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.? diye konuştu.

Daha sonra konuşan DOKAP Başkanı Ekrem YÜCE de, ?Samsun ilimizde 1 ayı geçmeden bir projenin imza törenini gerçekleştiriyoruz. Doğu Karadeniz Bölgesi´nin sahip olduğu kaynakları değerlendirerek, bu bölgede yaşayan halkımızı gelir düzeyini ve yaşam standardını yükseltmeyi bölgeler arası ve bölge içi farkındalığı gidermeyi, aynı zamanda ulusal düzeyde ekonomik girişime ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlayan bir bölgesel kalkınma projesidir DOKAP. 2014, 2015 ve 2016 yıllarında DOKAP iş birliği ile Samsun´da toplam 1 milyar 389 milyon TL tutarında yatırım gerçekleştirilmiştir?dedi.

Son olarak konuşma yapan Samsun Valisi Sayın Osman KAYMAK ise, ?Bu ili daha üst seviyelere nasıl çıkarmamız gerektiği konusunda çalışmalar yapıyoruz. Tarımda daha iyi yerlerde olabilmeliyiz. Bafra Ovası´ nın neden bir Çukurova olmadığını tartışmalıyız. Tarımsal anlamda dünyanın geldiği seviyeleri Samsun´un da yakalaması lazım. Artık biz dünya ile yarışıyoruz, Güzel projeler ile bu şehri üst sıralara çıkarmamız lazım. Bugün imzasını ve protokolünü yapacağımız projeler çok önemli. Bu projelerin üreticilerimiz ve şehrimiz adına hayırlı olmasını diliyorum? dedi.

Konuşmaların ardından Güneş Enerjisi Sistemi ve Göçmen Çadırlarının Teslim Töreni yapıldı. Programa ayrıca, Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer ARLI, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve üreticiler katıldı.