Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

KURBAN KESECEKLER DİKKAT

KURBAN KESECEKLER DİKKAT

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İLÇE MÜDÜRÜ AÇIKLADI

Terme Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Tuncay DEMİR, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle gazetemize açıklamalarda bulundu.
Demir, ?Kaymakamlığımızca, Sayın Kaymakamımız Emin ALICI başkanlığında oluşturulan İlçe Kurban Komisyonu tarafından gerekli tedbirlerin alındığını, İlçe Müdürlüğümüzce Kurban Bayramı öncesi ve süresince gerekli görevlendirme ve nöbet düzeninin oluşturulduğunu belirtmiştir.
Kurban Bayramı için 2017 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ 21.06.2017 tarihli ve 30103 sayılı Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Hayvan sağlığı, sağlıklı et ve gıda tüketimi denildiğinde elbette ilk akla gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız olmakla birlikte Kurban Bayramı, her bireyin sorumluluk sahibi olmasını gerektiren bir süreçtir.
İlçemiz Kurban Komisyonunca, hayvan satış yeri olarak Terme Hayvan Pazarı, izinli kesim yeri olarak ise Terme Mezbahanesi belirlenmiştir. Ayrıca bu yıl gün geçtikçe azalan kasaplık hayvanlarımızı koruyup, artışını sağlayabilmek adına gebe ve damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanlarının kurban olarak satılmasına, kurban satış yerlerine sokulmasına ve kurbanlık olarak kesilmesine Bakanlığımız tarafından yasak getirilmiştir. Bakanlığımız hayvan bilgi ve hareketlerini düzenleyen TÜRKVET sisteminde kayıtlı hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfasını hazırlayarak kullanıma açmış olup, söz konusu bilgilerin e-devlet üzerinden de sorgulanabilmesi sağlanmıştır. Bundan başka olarak söz konusu bilgilerin sorgulanabileceği "HaySag" isimli mobil uygulama geliştirilerek kullanıma açılmıştır. Satın alınacak kurbanlıklarla ilgili bilgilere vatandaşlarımız bu şekilde ulaşabilirler.
İl merkezimiz ve ilçelerimizdeki nöbetçi veteriner hekim listesi, İl Müdürlüğümüzün http://samsun.tarim.gov.tr/ web sayfasının duyurular bölümünde yayınlanmıştır.
Vatandaşlarımızın hayvan seçerken seçilen hayvanın, gebe ve damızlık dişi olmamasına dikkat etmeleri, ülkemiz Hayvan Varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanları kurban olarak tercih etmeleri çok önemlidir. Kurbanlık olarak satılmak amacıyla çeşitli yerlerden getirilen kurbanlık hayvanların, kulak küpelerinin bulunması, büyükbaş hayvanlar için Hayvan Pasaportu Belgesinin, küçükbaş hayvanlar için ise Hayvan Nakil Beyannamesinin bulunması gerekmektedir. Kesimi yapılan hayvanların kulak küpeleri mahallelerde muhtarlara teslim edilmeli, Muhtarlar tarafından teslim alınan küpeler İlçe Müdürlüğümüze teslim edilmelidir.
Eğer hayvanda yüksek ateş, iştahsızlık, öksürük, nefes güçlüğü, yutmada zorluk, ağız burun akıntısı, kısmi veya genel felç, vücutta şişlikler, kötü kokulu akıntılar varsa hastalıktan şüphe edilmelidir. Hayvanlar durgun ve halsiz olmamalı, aşırı öksürük ve aksırık olmamalı, gözleri, derisi ve kılları parlak ve canlı olmalı, göz, ağız ve burunda akıntı olmamalıdır. Bu ve benzeri durumlarda böyle hayvanlar satın alınmamalı veya kesin karar Veteriner Hekim kontrolünden sonra verilmelidir. Hayvanlar kesim öncesinde 12-24 saat civarında dinlendirilmelidir.
Hayvan hakları açısından Kurban Bayramında görev alan kasapların işinin ehli olması önemlidir. Taşıma, kesim öncesi ve kesim anında hayvanlara eziyet edilmemeli yüksekte kesim yapılarak kanın akışı sağlanmalı ve kesim hijyenine dikkat ederek çalışılmalıdır.
Kurban Bayramı sırasında ve sonrasında oluşan atıkların da çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde yok edilmesi, et ve deri dâhil tüm yan ürünlerin ülke ekonomisine katkısını sağlayacak şekilde değerlendirilmesi gerektiğini hatırlamakta fayda vardır.
Tüm halkımızın Kurban Bayramını tebrik eder, kurbanlarınızın makbul ve kabul olması dileklerimizle hayırlı bayramlar dileriz.?dedi.