Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

KURBANLIK ALIRKEN DiKKAT

KURBANLIK ALIRKEN DiKKAT

Terme Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Tuncay Demir, Kurbanlık alımı ve satımında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.


İlçe Müdürü Demir, ?Veteriner Sağlık Raporu olmayan, küpesiz ve büyükbaş hayvan pasaportu bulunmayan, küçükbaş hayvan alımlarında kulak küpesi olmayan hayvanlar alınmamalıdır. Büyükbaş hayvanlar için iki yaş, küçükbaş hayvanlar için bir buçuk yaş, deve için ise beş yaş idealdir.

Çok zayıf olan, gebe veya yeni doğum yapmış olan, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, kılları karışık ve mat halde olan, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, salya akıntısı bulunan, pis kokulu burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar satın alınmamalı, hayvan kesimleri için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızdan ruhsat alınmış mezbaha ve kombinalar veya geçici kesim yerleri tercih edilmelidir.

Kurbanlık hayvan satışı yapacak olan kişi ve kuruluşlar ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı İl-İlçe müdürlüklerinden satışı yapılacak hayvanların pasaportları alınıp satış yerinde hazır bulundurmaları gerekir. Bulunduğu ilin dışındaki illere kurbanlık hayvan sevkiyatı yapacak kişilerin bulundukları il veya ilçe müdürlüklerinden Veteriner Sağlık Raporu almaları gerekir.

Satışı yapılacak olan hayvanların kurban satış yerine getirilmesinden satışına kadar geçen sürede hayvanların refahından sorumludur. Kurban satış yerlerinde oluşan atık ve artıkların çevre ve toplum sağlığına zarar vermesini önleyecek tedbirler alınmasını sağlamakla sorumludur.?dedi.