Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

MAHKEME KARAR VERDi! SAMSUN'DAKi O TESiS YENiDEN iNCELENECEK

MAHKEME KARAR VERDi! SAMSUN

Samsun’da kurulacak mangal kömürü elektrik enerjisi üretimi tesisine 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali için açılan davada idari mahkeme, bilirkişi raporunu yetersiz bulup, yeniden inceleme yapılmasına hükmetti.

    Samsun'un Çarşamba İlçesi'nde Oltan ve Köleoğlu Enerji'nin yapımını sürdürdüğü biyokütle enerji santraline ilişkin mahkeme kararı merakla beklenirken, ovadaki ikinci santral olarak planlanan C6 Grup'un kurmak istediği mangal kömürü ve elektrik enerjisi üretim tesisiyle ilgili karar daha önce açıklandı. 

    BİLİRKİŞİ 
    RAPORU
    YETERSİZ
    Samsun 3. İdare Mahkemesi, Samsun Çevre Platformu'nun tesise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca verilen 'ÇED gerekli değildir' raporunun iptali için açtığı davada, bilirkişi heyetinin raporunu yetersiz buldu.

    YENİDEN
    İNCELENECEK
    Samsun 3. İdare Mahkemesi'nce verilen kararda, bilirkişi raporunun  yatırımın özelliği ve niteliği gözardı edilerek, daha dar ve mikro bir bakış açısı ile hazırlanmış olması, içerik ve muhteviyatının zayıf ve yetersiz olması, raporda yer yer objektiflikten uzak tespit ve ifadelere yer verildiğinin görüldüğü belirtilerek, "Raporun bu haliyle hükme esas alınabilecek yeterlilikte olmadığı mahkeme heyetimizde değerlendirildiğinden yeniden konunun uzmanı olan 5 farklı branşta bilirkişi heyeti oluşturulmak suretiyle keşif ve inceleme yaptırılmasına karar verilmiştir" denildi.

    SANTRALE 
    ÇOK YAKIN
    Samsun 3. İdare Mahkemesi'ne SAMÇEP üyeleri Sezai Üçüncü ve Metin Yılmaz tarafından açılan davada,  söz konusu tesis için ÇED raporu alınması gerektiği, Çarşamba Ovası'nın Büyük Ova Koruma Kanunu'na  tabi olduğu, bu proje ile insan sağlığı, canlı yaşamı ile çevrede yaratacağı hasarın gözardı edildiği belirtilmişti. Davacılar ayrıca söz konusu tesisin Çarşamba'nın Eğercili Mahallesi'nde yapılması planlanan biyokütle enerji santraline de 2 kilometre uzaklıkta olduğuna dikkati çekmişlerdi. 

    BES DAVASINDA 
    SONA DOĞRU
    Öte yandan Samsun'da kamuoyunda tepkilere neden olan Çarşamba İlçesi Eğercili Mahallesi'nde Oltan-Köleoğlu Enerji tarafından yapımı sürdürülen biyokütle enerji santraline verilen 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali için açılan davanın sonucu da merakla bekleniyor. Söz konusu davada 3. İdare Mahkemesi, bilirkişi heyeti oluşturulmasına karar vermiş, bilirkişi heyeti de raporunu hazırlayarak mahkemeye sunmuştu. SAMÇEP üyeleri, bu santralle ilgili bilirkişi heyetine ve hazırlanan rapora da sert eleştirilerde bulunmuştu.