Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

MART YAĞIŞLARI HAYAT VERDİ

MART YAĞIŞLARI HAYAT VERDİ

Bayraktar, ?Mart ayının ilk yarısında ülke genelinde gerçekleşen yağışlar, çiftçilerimiz için kurtarıcı niteliğinde oldu.?

Mart ayının ilk yarısında ülke genelinde gerçekleşen yağışlar, çiftçilerimiz için kurtarıcı niteliğinde olduğunu belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar “Kış aylarından itibaren barajlar, yer altı su seviyelerinin düşmesi ve azalan nehir debileri dikkate alındığında gerçekleşen yağışların önemi çok büyük.”dedi.

           

YENİ EKİMİ YAPILACAK BİRÇOK ÜRÜN İÇİN

YAĞIŞLARIN DEVAMI ÖNEMLİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin bu yıl ekim döneminden itibaren bekledikleri, Mart ayının ilk yarısında ülke genelinde gerçekleşen yağışların, çiftçiler için kurtarıcı niteliğinde olduğunu bildirerek, “Yağışlar, İç Anadolu, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde normallerin iki katına kadar ulaştı” dedi.

Bayraktar, bu aylardaki yağışların buğday, arpa, kırmızı mercimek ve ekimi yapılan yem bitkilerinin gelişiminde oldukça faydalı olacağına dikkati çekti. Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, yeni ekimi yapılacak birçok ürün için de yağışların devamının önemli olduğunu ifade etti.

EKİM-ŞUBAT DÖNEMİ

Normali 376,1 milimetre (mm), geçen yılın aynı dönem ortalaması ise 450,3 mm iken, 2013 Ekim-2014 Şubat döneminde yağış ortalamasının 249,8 mm’de kaldığını, bu dönemdeki yağış miktarının, normale göre yüzde 33,6, geçen yıla göre ise yüzde 44,5 azaldığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarında birikimli olarak normale göre yağış azalması yüzde 44,2 ile en fazla Doğu Anadolu Bölgesinde görüldü. Bu bölgeyi yüzde 43,5 ile Akdeniz Bölgesi, yüzde 40,6 ile İç Anadolu Bölgesi, yüzde 38,5 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yüzde 34,7 ile Marmara Bölgesi, yüzde 28,5 ile Ege Bölgesi, yüzde 25,7 ile Karadeniz Bölgesi izliyor.

Şubat ayında da, yağışlar genel olarak normalden ve geçen yıl yağışından az oldu. 2014 Şubat ayı yağış ortalaması 24,6 mm, normali 70,4 mm, geçen yılın Şubat ayı ise 76,5 mm’dir. Bu yıl Şubat ayı yağışlarında normale göre yüzde 65,1, geçen yıla göre ise yüzde 67,9 azalma gözlenmektedir.

Normale göre yağış azalması, Şubat ayında, yüzde 77,6 ile en fazla Ege Bölgesi’nde görüldü. Bu bölgeyi yüzde 72,8 ile Marmara Bölgesi, yüzde 69,5 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yüzde 66,0 ile Akdeniz Bölgesi, yüzde 65,9 ile Doğu Anadolu Bölgesi, yüzde 53,9 ile Karadeniz Bölgesi, yüzde 52,3 ile İç Anadolu Bölgesi izledi.”

 AKDENİZ VE İÇ ANADOLU’DA RİSKİN AZALMASINDA ETKİLİ OLDU

Şubat ayı son haftasına kadar ülke genelinde oldukça gerileyen yağışların son haftadan itibaren gerçekleşmeye başlamasının sevindirici olduğunu belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“Mart ayının ilk iki haftasında ülke genelinde yağışlar normallerinin oldukça üzerinde gerçekleşti. Yağışlar, İç Anadolu, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde normallerinin iki katına kadar ulaştı. Ocak-Şubat ayları arasında kuraklık riskinin en fazla yaşandığı Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde normallerinin iki katı olan yağış, bu bölgelerde beklenen kuraklık riskinin azalmasında etkili oldu.