Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

MEYVE ÜRETiCiLERi DiKKAT!

MEYVE ÜRETiCiLERi DiKKAT!

Samsun İl Tarım Müdürlüğü, 5 Mayıs 2018 tarihi itibariyle Elma İç Kurdu zararlısının birinci nesli için ilaçlı mücadele zamanının geldiğini hatırlatarak Elma, Armut Ceviz ve Ayva bahçelerinin ilaçlanması gerektiğini söyledi.

Samsun Tarım İl Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Bitkisel Üretim Şubesi teknik elemanlarınca, Elektronik Tahmin ve Erken Uyarı cihazlarından alınan veriler doğrultusunda, bitki fenolojisi ve iklim koşullarının da değerlendirilmesi sonucu; 15 Mayıs 2018 tarihi itibariyle Elma İç Kurdu zararlısının birinci nesli için ilaçlı mücadele zamanının geldiği tespit edildi.
Çiftçilerin biran önce söz konusu zararlıya karşı, Elma, Armut Ceviz ve Ayva bahçelerini ilaçlamaları gerektiğini hatırlatan Samsun Tarım İl Müdürü Nail Kırmacı ?Kullanılan İlacın etki süresine bağlı olarak bu ilaçlamadan sonra 10-15 gün ara ile ikinci ve üçüncü ilaçlamalar da ihmal edilmemelidir. Elma İç Kurdu, elma, armut, ayva ve ceviz gibi meyvelerin en önemli zararlısıdır. Doğrudan meyve zararlısı olan larvalar (kurtçuklar), meyveleri delerek galeriler açmakta, etli kısmını ve çekirdek evini yiyerek pislikler bırakmaktadır. Bütün bunların sonucu olarak meyvele­rin dökülmesine, ağaçta kalabilen meyvelerin ise nitelik ve niceliklerinin bozulma­sına ve dolayısıyla elmanın piyasadaki değerinin düşmesine neden olmaktadır.?dedi.

ZAMANLAMA ÇOK ÖNEMLİ!
Mücadelesi yapılmayan bahçelerdeki zararın %60, hatta %100´e kadar çıkabileceğini söyleyen Kırmacı ?İlkbaharda çıkan kelebekler yumurtalarını, ekseriyetle meyve buketlerine yakın olan yapraklara veya genç meyvelerin üzerine bırakır. Yumurtadan çıkan larvaların çıkışı ile meyveye giriş arasındaki süre, birçok etkenlere bağlı olmak üzere, genellikle 4-8 saat arasında değişir. Meyveye giriş öncesi larvalar çok hassas olduğundan; rüzgâr, yağmur veya avcı böceklerden dolayı yüksek oranda telef olabilmektedirler. Bu dönem, Elma iç kurduna karşı mücadele zamanlamasında çok önemlidir.
Meyve içinde 30-40 gün beslenerek olgunlaşan larva, ağaç gövdesinin çatlamış kabukları arasında veya toprakta bulunan kalıntılar arasında kokon örmek üzere meyveyi terk eder ve daha sonra pupa olurlar, Pupa döneminden kelebek olarak çıkan bu zararlılar, Temmuz ayında aynı yılın 2. Nesilleri şeklinde tekrar yumurta bırakarak zarara devam eder. Ülkemizde Elma iç kurdu genellikle 2 nesil, bazı yer ve yıllarda 3 nesil verebilmek­tedir. Ayrıca Yağışlar, yüksek nem ve uygun sıcaklıklar Elma ve Armutlarda Karaleke hastalığın gelişimini hızlandıran etmenlerdir. Üreticilerimizin söz konusu hastalığa karşı da bahçelerini ilaçlamaya devam etmeleri gerekmektedir.?dedi.

Elma İç kurdu mücadelesinde ilk ilaçlama zamanının doğru şekilde tespitinin önemli olduğunu belirten Kırmacı, üreticilerin kullanacakları Zirai Mücadele İlaçlarını mutlaka reçete ettirmelerinin kendileri ve ülke ekonomisi yararına olduğunu, bilinçli ve kayıtlı zirai ilaç kullanımının doğal dengenin ve çevrenin korunmasına faydalı olacağını söyledi.