Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYLARINDAN TERME TİCARET BORSASINA ZİYARET

MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYLARINDAN  TERME TİCARET BORSASINA ZİYARET

Adalet ve Kalkınma Partisi Samsun Milletvekili Aday Adayları Kamuran Özden ve Emine Karaçuha Yılmaz 11 Mart 2015 Çarşamba günü Terme Ticaret Borsasını Ziyaret etti.

Terme Ticaret Borsası Başkanı Haluk Trabzon ve Borsa Meclisi üyeleri tarafından karşılanan vekil adayları, Başkan Trabzon`dan İlçemizin genel durumu ve acilen çözüme kavuşturulması gereken konular hakkında bilgi aldı.
Başkan Trabzon, İlçenin özellikle sulama suyu, drenaj ve elektrik kesintileri gibi konularına vurgu yaptı.

Terme Ticaret Borsası olarak Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü ile 2014 Haziran ayında yapılan yazışmalarda, Salıpazarı Barajı hakkında kapsamlı bilgi topladıklarını bildiren Başkan Trabzon, barajın içme-kullanma, sulama ve taşkın amaçlı kurulduğunu ve ÇED sürecinin devam ettiğini, geçtiğimiz günlerde de öğrendiğimiz üzere ÇED sürecini tamamladığını bildirdi. Salıpazarı Barajından ilçemizin sadece Köybucağı, Şeyhli, Mescitli ve Dibekli mahallelerini kapsayan 15.400 dekar alanın sulanacağını belirtti. Ancak Salıpazarı Barajından sulanamayan ilçemize bağlı Evci, Sakarlı, Kocaman, Bağsaray, Altunlu, Sarayköy, Uzungazi, Ahmetbey, Altınlı, Çardak, Akbucak, Kuşçulu, Beşikli, Kürtün, Şeyhhabil, Taşpınar, Yağcılar, Yenicamii, Alibeyli, Aybeder, Beşikli, Çanaklı, Dalbahçe, Elmaköy, Eyercili, Gündoğdu, İmanalisi, Karacalı, Kargucak, Karamahmut, Ortasöğütlü, Özyurt, Sığırtmaç, Söğütlü ve Sütözü mahallelerinin dahil olduğu yaklaşık 20.000 hektar arazinin Kumköy Regülatöründen sulanacağını belirtti. Ardından Kumköy Regülatörü ile ilgili yapılan yazışmada yöre halkından talep gelmemesi ve arazinin büyük kısmında fındık tarımı yapılmasından ötürü sulamadan önce taşkın ve drenaj işine ağırlık verildiğini, şu an için sulama konusunun öngörülemediğini öğrendiklerini iletti. Bu sebeple ilçemiz muhtarları ile acilen bir araya gelinerek dilekçe toplanması ve sulama suyu konusunun tekrar programa aldırılması gerektiğini vurguladı.

Yine Terme Ticaret Borsası olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği vasıtası ile yaptığımız resmi yazışmalar neticesinde ilçemize indirgeyici trafo merkezi kurulması işinin yatırım planınla alındığını öğrendiklerini, ancak 2 yıldan beri ödenek yetersizliği yüzünden yapılamadığını belirtti. İlçenin tarım arazilerinin olduğu kesimlerde halen 30 yıllık trafo ve elektrik şebekelerinin kullanıldığını ve işlevini yitirdiğini belirten Başkan Trabzon, bu sorununda öncelikli konular arasına alınması gerektiğini iletti.
Ayrıca geçtiğimiz yıl Bafra`da gerçekleştirilen Samsun İli Oda ve Borsa Başkanları Müşterek İstişare toplantısında Terme Ticaret Borsası olarak gündeme getirmiş oldukları pirinç ürünündeki KDV %1`e indirilmesi konusunun geçtiğimiz aylarda nihayet çözüm bulduğunu bildirdi.

Tarıma dayalı ekonomisi olan ilçemizdeki tarım ürünlerini ancak tarımsal sanayi ile taçlandırabilirsek esas kalkınmanın gerçekleşeceğini belirten Başkan Trabzon, bunun da Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması ile mümkün olabileceğini iletti. Organize Sanayi Bölgesi olmadığından ilçeye yatırımcı çekilemediğini ve sanayi bölgesi için Samsun Büyükşehir Belediyesi`nin, Terme Belediyesi`nin ve Milli Emlak Müdürlüğü`nün ortak bir çalışma yaparak Milli Emlak arazisi bir yer tahsis edilmesi ya da kamulaştırma yolu ile yer satın alınması ve altyapı çalışmalarının başlaması gerektiğini vurguladı. Organize Sanayi bölgesi ile ilçedeki çarpık kentleşmenin de önüne geçilmesinin mümkün olduğunu dile getiren Başkan Trabzon, Terme`nin acilen kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunun altını çizdi.

İlçenin en önemli gelir kaynağı konumundaki fındık tarımına da değinen Haluk TRABZON, fındık bahçelerimizdeki verim ve kalite düşüklüğüne dikkat çekti. Doğu Karadeniz Bölgesinde 500.000 hektar alanda fındık dikimi mevcut olduğunu ve dekar başı verimin ortalama 80 kg civarında olduğunu ancak Batı Karadeniz`de 200.000 hektar alanda fındık dikiliyken dekar başı verimin 150 kg civarında olduğunu belirtti. Bu verim ve kalite düşüklüğünün sebebini ilçemizdeki fındık ağaçlarının yaşlı olması ve çiftçimizin iyi tarım uygulamalarını bilmemesi olarak aktardı. Bahçelerdeki yaşlı ağaçların sökülerek yerine genç fidelerin dikilmesi gerektiğini, üreticinin bu süreçte devlet tarafından desteklenmesinin sosyal devlet anlayışının bir görevi olduğunu ve çiftçimizin iyi tarım uygulamaları konusunda eğitilmesi gerektiğini söyledi. Bu sayede dekar başı verimi 200-300 kg a çıkarmanın mümkün olduğunu iletti.

İlçemizin hizmet alma konusunda yaşadığı sıkıntılara ve bürokraside iyi temsil edilememesine değinen Başkan Trabzon, aday adaylarının ikisinin de Termeli olduğuna vurgu yaparak, ilçeye hizmet getirme konusunda ellerinden gelen her şeyi yapmalarını temenni etti. Aday adaylarına ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Terme Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Trabzon, hemşerimiz olan iki adaya da seçim sürecinde başarılar diledi.