Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi
termepazar yeri - terme haberleri

MODERN PAZAR, GELENEĞİ BOZACAK MI?

MODERN PAZAR, GELENEĞİ BOZACAK MI?

Yaklaşık 78 yıllık bir tarihe sahip Cuma Pazarı yeni yapılan kapalı Pazar yerine taşınmaya hazırlanırken, şuan ki pazarda ürün satan köylü pazarcılar, mevcut yerlerinde kalıp kendileri için yöresel bir pazar oluşturulmasını isitiyor.

Cuma pazarı kurulduğundan beri kendilerinin yaptığı süt, yoğurt, çökelek, peynir, yumurta vb. ürünleri pazarda satarak geçimlerini sağlayan köylü pazarcılar ve onlara destek veren civardaki bazı esnaflar, itirazlarını belirten yaklaşık 50 kişinin imzası bulunan dilekçeyi Terme Belediye´sine verdiklerini söyledi.
Köylü pazarcılar, şu an bulundukları yerden memnun olduklarını dile getirirken buranın yöresel ürünler pazarı olarak düzenlenmesini ayrıca tarihi Cuma pazarı geleneğinin de bu şekilde devam ettirilmesini istiyorlar. Pazar yerinin taşınmasıyla kendilerinin de mağdur olacağını söyleyen civardaki bazı esnaflar ise kadınlara destek verip onların mevcut yerlerinde kalmalarını istiyor.

?ÜÇ ÇOCUĞUMUN
GEÇİMİNİ BURADAN
SAĞLIYORUM?
Pazarda satış yapan kadınlardan biri ?Burada yaptığım satışlarla, üç çocuğumun geçimini sağlıyor, aile bütçeme katkıda bulunuyorum. Yeni Pazar yerinin yapılmasıyla, tüm pazarcıların ve bizlerin yeni yere geçmesi isteniyor fakat bize uygun bir yer gösterilemiyor. Çünkü kapalı alanlardaki yerlerin tamamı pazarcı esnafına satılmış, biz köylü kadınlar için ise kapalı alan dışında köşe bucakta yerler gösteriliyor. Bu pazar var olduğundan buyana biz hem üretip hem satıyoruz. Dolayısıyla milletin efendisi köylü ise biz neden mağdur ediliyoruz??dedi.
Mevcut yerlerinde kalmak istediklerini söyleyen kadınlar, kendileri için yöresel bir pazarın düzenlenmesini istedi.

GELENEK
DEVAM ETMELİ
Pazar civarında bulunan çoğu esnaf, bu durumun kendilerini de olumsuz etkileyeceğini söyleyerek ?Konuyu yetkililere bildirdik. Burada yıllarca süregelen bir cuma pazarı geleneği var. Bu pazarın sembolü haline gelen bu kardeşlerimize yöresel bir pazar yeri oluşturulmasını istiyoruz. Böylece, hem tarihi doku hem de pazarcılık geleneği sürdürülmüş olur. Küresel marketlerin küçük esnafı yok etmeye çalıştığı bu dönemde belediyemizin kararının olumlu yönde olacağını düşünüyoruz.? dediler.
Esnaflardan Rüştü Koçer ?Turizm mezunu olan ve Terme´yi turizm cenneti yapmayı planlayan Belediye Başkanımız Sayın Şenol Kul´un, yöresel değerlere önem verdiğini biliyoruz. Bu konuya olumlu bakacağına inanıyor ve desteklerini bekliyoruz..?dedi.

DAR ALANLAR
KADINLARA SORUN
YARATIR
Pazarcı kadınlar da, bütün pazarcıların yeni kapalı pazar yerine geçmesiyle dar olan yolların daha da darlaşıp haketi kısıtlayacağını belirterek, ?Kadınların dar yollarda pazar yapması sosyo kültürel yapımıza aykırı. Acaba erkeklere ve bayanlara ayrı ayrı bölümler mi yapacaklar. Bu dar mekanda alışveriş kadınları rahatsız eder.?diyerek Dumlupınar Caddesinde kurulan pazarın kaldırılmaması gerektiğini ifade ettiler.