Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

MUHTARLAR GÜNÜ KUTLANDI

MUHTARLAR GÜNÜ KUTLANDI

Terme´de ?19 Ekim Muhtarlar Günü? nedeniyle kutlama programı düzenlendi.

Terme´de ?19 Ekim Muhtarlar Günü? nedeniyle kutlama programı düzenlendi.
Program Terme Cumhuriyet ve 15 Temmuz Milli İrade Meydanı´nda Atatürk Anıtına Terme Muhtarlar Derneği çelenginin sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunması ile başladı.
Programın sunuculuğunu Daruşşifa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Yılmaz İmanlık yaparken programın açılış konuşmasını Terme Çamlıca Mahallesi Muhtarı Mehmet Özmen yaptı.
Özmen Konuşmasında, ?Bu yıl 3.´sünü düzenlediğimiz muhtarlık müessesesinin kuruluş günü olan 19 Ekim tarihi Başbakanlığın 19 Ekim 2015 tarihli ve 11 Sayılı genelgesiyle Muhtarlar Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir.
Bu günün Muhtarlar Günü ilan edilmesinde başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan olmak üzere hükümetimize, gazi meclisimize ve emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyoruz.
19 Ekim 1829 tarihinde 2. Mahmut tarafından yayınlanan bir fermanla İstanbul Üsküdar, Eyüp ve Galata kadılıklarında daha sonra Anadolu´da Kastamonu Taşköprü´de kurulan muhtarlık müessesesi 187 yıldır bu topraklarda varlığını sürdürmektedir. 1833 yılında sandıkla tanıştık ve 43 yıl boyunca sadece muhtar seçildi. Muhtarlık Osmanlı´dan Cumhuriyet´e taşınan ender kurumlardan birisidir.
15 Temmuz´u unutmadık unutmayacağız. Başta şehit olan muhtarlarımız ve tüm 15 Temmuz şehitlerimize Allah´tan rahmet diliyorum. Muhtarlarımız bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumları ile ilişkilerinde aracı bir rol oynarken diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmekte daha anlaşılır bir ifade ile devlet vatandaş arasında bir köprü vazifesi görmektedir.
Muhtarlığın 187 yıllık merkezi yerel idareyi temsil eden kurumları arasında toplumsal barışın sağlandığı müesseselerden biri olduğu unutulmamalıdır. Çünkü temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyeti mühründen alan bir müessese siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün dediği gibi muhtar demokrasinin temel taşıdır.
Bugün bizlere bu günü hediye eden başta Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve Gazi meclisimize teşekkürlerimizi sunuyor tüm muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Gününü kutluyor ve meslektaşlarıma çalışmalarında başarılar diliyorum.?dedi.
Daha sonra program Muhtarlar Deneğinde tebriklerin kabulü ile son buldu.