Bugün, 8 Mayıs 2024 Çarşamba

MUTASYONLU VİRÜSLER MÜCADELEYİ DEĞİŞTİRDİ

MUTASYONLU VİRÜSLER  MÜCADELEYİ DEĞİŞTİRDİ

Korona virüsün mutasyona uğrayan türlerinin Türkiye'de aralarında Samsun'undabuldunduğu40'a yakın ilde görülmesinin ardından Sağlık Bakanlığı mücadelenin şeklini değiştirdi. Mücadelede 'yerinde karar' dönemine geçildi.

    Türkiye'de ve Samsun'da korona virüsle mücadele amansız şekilde devam ediyor. 2 ay öncesine kadar Samsun, Türkiye'de korona virüs vakası görülen en çok il sıralaması içinde ilk 5'te yer alırken, yoğun bakım servislerde doluluk oranı yüzde 80'i aşmıştı. Alınan ve yerel tedbirler günlük vaka sayısını düşürürken, 15 günde kent merkezinde korona virüs vakaları yeniden yükselişe geçti. 

    YERİNDE KARAR DÖNEMİ 
    İngiltere ve Güney Afrika'da görülen mutasyonlu korona virüsünde Türkiye'de aralarında Samsun'unda bulunduğu 40 ilde görülmesi üzerine, Sağlık Bakanlığı korona virüs ile mücadele strajesini değiştirdi. Artık 'yerinde karar' süreci işletilecek. 
    İl Hıfzıssıhha Kurulları, pandeminin yayılım hızı ile ilgili süreç hakkında yerel bazda karar alabilecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı üzere, önümüzdeki hafta başı Pazartesi gününden itibaren  il bazında 7 günlük vaka sayılarının  ortalaması canlı olarak yayınlanacak. 

    OKULLAR AÇILACAK MI?
    Öte yandan gözler okullarda yüz yüze eğitime çevrildi. Daha önce Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, köy okullarında 15 Şubat'ta yüz yüze eğitime geçileceğini açıklamıştı. 8 ve 12. sınıflar ile ilkokul ve özel eğitim okullarındaki eğitim-öğretimin 1 Mart'ta başlayacağı açıklanmıştı. Mutasyonlu virüsün hızla yayılım göstermesi, okulların yüz yüze eğitime açılma takvimini de sıkıntıya soktu. Okulların açılış takviminin ertelenebileceği de öne sürüldü. 

    MEB'E ÖNLEM ÇAĞRISI 
    Eğitim İş Sendikası Samsun Şube Başkanı Onur Gündüz, "Bizler okulların yüz yüze eğitime açılmasına karşı değiliz. Aksine dört gözle bekliyoruz. Öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz okullarını özledi. Ancak mevcut durumu görmemiz lazım. Okullarda öğretmenlere yönelik aşılama takvimi başlamamış. Okullarda hijyene yönelik önlemler alınmamış. Bununla birlikte mutasyonlu virüsün yayıldığı haberlerini görüyoruz. Böyle bir ortamda yüz yüze eğitime geçilmesi riski dahada katlayacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı'nı önlem almaya davet ediyoruz "dedi. 
    'Yerinde karar' dönemi 
    Korona virüsle mücadelede 'yerinde karar' dönemine geçildi. İl Hıfzıssıhha Kurulu Başkanı Vali Zülkif Dağlı, salgının yayılım hızı ile ilgili yerel bazda kararları hayata geçirebilecek. 
    Samsun'da mutasyonlu virüs tedirginliği 
    Mutasyonlu virüs görülen illerin sayısı 40 çıktı. Yayınlanan haritada Samsun'da yer aldı. Samsun'da mutasyonlu virüs görüldüğü öne sürülürken, yüz yüze eğitimin başlayacağı okullarda tedirginlik katlandı. Eğitim İş'ten MEB'e uyarı geldi. "Önlemleri alın" çağrısı yapıldı.