Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

NİYAZİ KASAPOĞLU'NA VEFA GÜNÜ

NİYAZİ KASAPOĞLU

Merhum Mehmet Niyazı Kasapoğlu'nun vefatının birinci sene-i devriyesinde düzenlenen “Mehmet Niyazi KASAPOĞLU Anma ve Anlama” programı, olumsuz hava koşullarına rağmen yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi.

Yavuz Selim Vakfı ve Anadolu Gençlik Derneği tarafından Merhum Mehmet Niyazı Kasapoğlu'nun vefatının birinci sene-i devriyesinde düzenlenen “Mehmet Niyazi KASAPOĞLU Anma ve Anlama” programı, olumsuz hava koşullarına rağmen yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi. 
Programa, ilçe halkının yanı sıra, yurdun çeşitli yerlerinden Hoca efendinin öğrencilerinden yoğun katılım oldu.
Programda, Kuran Tilaveti ve Dr. İhsan Şenocak'ın konferansının yanında Niyazi Kasapoğlu Hoca Efendinin son dönem 39 hafızı için icazet merasimi yapıldı.
Onbir yaşında hafızlığını bitiren, Niğde'den hafızlık eğitimi için gelen Muhammet Enes Avşar'ın Kuran tilaveti ile başlayan programda, Yavuz Selim Vakfı Şube Başkanı Arif Ok, Vakıfta Hoca efendinin sohbetlerini devam ettiren Rafaattin Gürler hoca, Anadolu Gençlik Derneği Başkanı Savaş Kengil, Hoca efendinin ailesi adına torunu Abdulhamit Kılıç, Belediye Başkanı Sayın Av.Ali Kılıç selamlama konuşmaları yaptı.

“Mehmet Niyazi Kasapoğlu Özel Ödülü”
Enes Ayhan Şengül'e Verildi 
Her yıl verilmesi düşünülen “Mehmet Niyazi Kasapoğlu Özel ödülü” bu yıl; 6 yaşında Fatih Kur'an Kursuna hafızlık eğitimi için gelen, yaşının küçük olması sebebiyle, Hoca efendi tarafından bir yıl boyunca evinde misafir ettiği, çok sevdiği ve Enes ismini verdiği öğrencisi, Enes Ayhan Şengül'e verildi. 
Enes Ayhan Şengül'ün, onunla geçen günlerini anlattığı, Hoca efendiye, ailesine minnet ve teşekkürlerini sunduğu konuşmasında salonda duygusal anlar yaşandı. 
Enes Ayhan Şenül'e ödülünü Saadet Partisi Samsun İl Başkanı Sayın Salih Şen takdim ederek Hoca efendiyle ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirdi.

İcazet Merasimi Büyük Bir Coşkuyla Yapıldı
Niyazi Kasapoğlu hoca efendinin sağlığında pandemi vesilesi ile yapılamayan icazet merasimi büyük bir coşkuyla yapıldı, salavatlarla salona alınan 39 tane hafızlığı bitirmiş öğrenciye belgeleri ve hediyeleri Dr. İhsan Şenocak tarafından verildi.
Programın konferans bölümünde Dr. İhsan Şenocak kürsüye gelerek Niyazi Kasapoğlu'nun hayatından yaşanmış örnekleri aktarırken onula ilgili şunları söyledi "Kur'an'a adanmış bir ömür yaşayan, mana iklimine ait bir alimdi, alimler yaşamış olduğumuz dünyaya şeref verirler, dünya onların şerefiyle bereketlenir. Bu sebeple sadıklarla beraber olun. Kur'an-ı kerime bu büyük hizmeti yapan Niyazi hocamızı, Bu talebeleri, bu hafızlar unutturmayacak. 
Hoca efendinin Kur'an a yaptığı hizmetin yanında, Kur'an hükümlerine göre hakemlik yapardı, ona olan güven ve ilmi sebebiyle sizler onu hakem görür, sıkıntılarınızı ona sorardınız.
Niyazi hoca zor dönemlerde hafızlık yapmış, zor dönemlerde eğitim vermiş zalimin önünde baş eğmemiş, bedel ödemiş, huzuru mahşere bu bedellerle gitmiştir. 
Hak yolda hizmet veren Hopşaralı Hasan Efendi, Aşık Kutlu hoca, Ali Düzenli hoca, İsmail hoca, Niyazi hocalar unutulmayacak. Memleketimizde toplasanız 20-30 geçmez böyle alimler.
    Niyazi hocam rektör prof olsaydı binlerce kitap yazsaydı, böyle bir adam için gecenin bu saatinde karda kışta  burada olumuydunuz. Ahiret adına çalışan, Kuran hizmetkarı bir alim için buradasınız.
Müslüman dünyadan ayrılınca, yer ağlar, gök ağlar, Seccade ağlar, tesbih ağlar. Niyazi hocamın yürüdüğü sokaklar, Yavuz Selim vakfında ders verdiği derslikleri, mescidi, evi, hastalığında geçtiği yerler,  mahşerde dile gelecek, yürüdüğü yollar konuşacak, Niyazi kulunun, ömrünü kitabına adadığına şahidiz diyecekler. Bu ne şerefli bir ölümdür. Kafir ölünce yok olur gider, Müslüman; ölünce de yaşar, işte Niyazi hocam yaşıyor, hafız kardeşlerimle, bu yolda yardımcıları dostları arkadaşları ile yaşıyor, yaşayacak. Sizler Niyazi hocamın zor yollardan geçip bu güne getirdiği bu hizmetleri devam ettireceksiniz."
Programda ayrıca, Niyazi hocaya yakın isimlerden mesai arkadaşı, damadı, Hafız Mustafa Şakiroğlu, 1993 yılı hafızlarından, Samsun Büyük camiinde görev yapan Hafız Murat Ölmez ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden program için gelen, KKTC  Din İşleri Başkanlığı Lefkoşe Bölge sorumlusu olarak görev yapan, Kur'an-ı Kerimi güzel okuma yarışlarında Türkiye dereceleri olan Hafız Hakan Moral Kur'an Tilavetlerinde bulundu.
Yavuz Selim Vakfı ve Anadolu Gençlik Derneği tarafın; bu programın her yıl farkındalıklara devam edeceği, Hoca efendinin Terme'ye miras bıraktığı bu Kur'an hizmetinin, hafızlık müesseselerinin yaşatılması ve devamı için gayret gösterileceği ifade edildi.