Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

ODA BAŞKANLARI FIRINCILARLA BİR ARAYA GELDİ

ODA BAŞKANLARI FIRINCILARLA BİR ARAYA GELDİ

Terme Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Odası ile Terme Esnaf ve Sa­nat­kâr­lar Odası, 22 Ağus­tos Cu­mar­te­si günü Mek­se­li­na Cafe Res­ta­urant´ta Fı­rın­cı es­naf­la­rıy­la bir araya ge­le­rek ekmek fi­yat­la­rı ve gra­maj­la­rı hak­kın­da top­lan­tı dü­zen­ledi

Terme Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Odası ile Terme Esnaf ve Sa­nat­kâr­lar Odası, 22 Ağus­tos Cu­mar­te­si günü Mek­se­li­na Cafe Res­ta­urant´ta Fı­rın­cı es­naf­la­rıy­la bir araya ge­le­rek ekmek fi­yat­la­rı ve gra­maj­la­rı hak­kın­da top­lan­tı dü­zen­ledi.
Top­lan­tı­ya Terme Ti­ca­ret Odası Baş­ka­nı Ahmet Ek­mek­çi ve yö­ne­tim ku­ru­lu üye­le­ri, Terme Esnaf ve Sa­nat­kar­la Odası Baş­ka­nı Barış Ak­te­pe ve yö­ne­tim ku­ru­lu üye­le­ri, Terme Be­le­di­ye­si Za­bı­ta Mü­dü­rü Mesut Şahin ve fı­rın­cı es­naf­la­rı ka­tıl­dı.

Top­lan­tı­nın açı­lış ko­nuş­ma­sı­nı yapan Terme Esnaf ve Sa­nat­kâr­lar Odası Baş­ka­nı Barış Ak­te­pe, alı­nan ruh­sa­ta uygun bir şe­kil­de fı­rın­la­rın temiz ve dü­zen­li ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­nin önem­li ol­du­ğu­nu, eksik ko­nu­lar­dan bi­ri­nin de ekmek fi­yat­la­rı ve gra­maj ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek, fı­rın­cı­la­rın bir­bi­riy­le re­ka­bet eder­ken tü­ke­ti­ci­nin sağ­lı­ğının bi­rin­ci ön­ce­lik ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­nin al­tı­nı çizdi.

Esnaf Odası Baş­ka­nı, Ak­te­pe ?Re­ka­bet ko­şul­la­rı­nı bir­bi­ri­mi­zin aley­hi­ne kul­lan­ma­dan, bir­bi­ri­mi­zi de zor du­ru­ma dü­şür­me­den be­lir­le­nen ta­ri­fe­le­re göre yap­ma­lı­yız. Esnaf ve Sa­nat­kar­lar Odası ola­rak temel ön­ce­li­ği­miz hal­kın sağ­lı­ğı­dır. Esnaf Odası´na ve Ti­ca­ret Odası´na üye fı­rın­lar­da; 250 gram ek­me­ğin 1 lira, 500 gram ek­me­ğin 2 lira ol­ma­sı için 3 ay bo­yun­ca çok uğ­raş­tık. Fı­rın­cı­la­rı­mız 3 ay bo­yun­ca çok güzel para ka­zan­dı­lar aynı şe­kil­de de devam edi­yor­du ki fı­rın­cı es­naf­la­rın­dan 2-3 kişi bu ku­ra­lı bo­za­na kadar. Re­ka­bet uğ­ru­na 250-500 gram ekmek ye­ri­ne düşük gra­maj­da ekmek sa­tıl­ma­ya baş­la­nıl­dı. 350 gram ya­pı­lan ekmek 500 gram fi­ya­tın­da sa­tı­la­rak va­tan­daş kan­dı­rıl­ma­sına kar­şı­yım. Bir der­nek ku­ra­lım ve bu so­ru­na bir çözüm bu­lun­sun. Yeni bir fırın açmak çok zor bu yüz­den mev­cut fı­rın­la­rı­mı­zı ko­ru­ya­lım. Bir­lik ve be­ra­ber­lik için­de bir ça­lış­ma yü­rü­te­lim. Bu tür toplantılara devam edeceğiz.?dedi.
Top­lan­tı­da söz alan,Terme Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Odası Baş­ka­nı Ahmet Ek­mek­çi de top­lan­tı­ya ka­tı­lanlara te­şek­kür ederek ?Fi­yat­la­rda ve gra­ma­jda ya­şa­nan sı­kın­tı­la­rı ko­nuş­mak ve çö­zü­me ka­vuş­tu­ra­bil­mek adına bu top­lan­tı­yı ger­çek­leş­tir­diklerini söyledi.

İlçe­miz­de ekmek fi­yat­la­rın­da ve gra­ma­jın­da büyük sı­kın­tı olduğunu belirten Ekmekçi ?Ekmek çok tü­ke­ti­len bir gıda mad­de­si ol­du­ğun­dan ekmek fi­ya­tın­da ve gra­ma­jın­da ya­şa­nan bu sı­kın­tı­la­rı­na bir­lik­te bir çözüm yolu bul­ma­lı­yız. Bugün bu­ra­da or­ta­ya çıkan so­run­la­rı ve ta­lep­le­ri rapor ha­li­ne ge­tir­me­li­yiz. Çı­ka­rıl­mış olan bu rapor doğ­rul­tu­sun­da son­ra­ki top­lan­tı­lar­da ona göre ortak bir karar alı­nıp ya­şa­nan bu hak­sız re­ka­be­tin tü­ke­ti­ci­ler açı­sın­dan bir ka­ra­ra bağ­lan­ma­lı­dır.?dedi.


Fı­rın­cı­lar­la il­gi­li yeni çık­an Kanun ve Yö­net­me­lik­ler­le il­gi­li bilgi veren Terme Be­le­di­ye­si Za­bı­ta Mü­dü­rü Mesut Şahin ise ?Terme´deki en büyük so­run­lar­dan biri ma­ale­sef di­ya­log ek­sik­li­ği. Bugün bu­ra­da fı­rın­cı­la­rı­mı­zın so­run­la­rı­nı din­le­ye­rek çözüm bul­ma­ya ça­lı­şa­ca­ğız. Her gün kanun ve yö­net­me­lik­te de­ği­şik­lik­ler olu­yor biz bile bazen ye­tiş­mek­te, takip et­mek­te çok zor­luk­lar çe­ki­yo­ruz. En son çıkan yö­net­me­li­ğe göre 10 bin nü­fu­su olan yer­ler­de 250 met­re­den aşağı fırın olmaz ve müs­ta­kil bir bi­na­da ol­ma­sı ge­re­kir de­nil­di. Terme´ye bak­tı­ğı­mız­da bu şart­la­ra uygun bir tane bile fırın gör­mü­yo­rum. Bak­tı­ğı­mız­da ise hep bina al­tın­da fı­rın­lar. Geçen haf­ta­lar­da 32 tane fı­rı­nı­mı­zı de­net­le­dik ve kork­tu­ğu­muz gibi eleş­ti­ri­sel an­lam­da bir fı­rın­la kar­şı­laş­ma­dık. De­ne­tim­le­ri çok fazla yap­ma­sak­ta es­na­fı­mız bi­linç­li bu da biz­le­ri se­vin­dir­di. Siz­ler bir­lik ve be­ra­ber­lik için­de ola­cak ku­ral­la­ra uya­cak­sı­nız? dedi.


Top­lan­tı kar­şı­lık­lı soru cevap ve kar­şı­lık­lı iyi niyet te­men­ni­le­riy­le son buldu. Bir son­ra­ki top­lan­tı­da so­run­la­rın bir rapor ha­li­ne ge­ti­ri­le­rek çözüm yolu bu­lun­ma­sı ka­ra­rı alındı­r. Hbr: Nazan ŞENTEPE