Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

ODA ve BORSA İSTEDİ TOBB BAŞKANI MÜJDEYİ VERDİ

ODA ve BORSA İSTEDİ TOBB BAŞKANI MÜJDEYİ VERDİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Karadeniz programı kapsamında Terme Ticaret ve Sanayi Odası ile Terme Ticaret  Borsası'nı ziyaret etti.

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Karadeniz programı kapsamında Terme Ticaret ve Sanayi Odası ile Terme Ticaret  Borsası'nı ziyaret etti. 
    Hisarcıklıoğlu, ziyarette Meclis üyelerinin sıkıntılarını ve önerilerini dinlerken üyelerin gündeminde; elektrik fiyatlarının yüksekliği, fındık ve çeltik üretiminde yaşanan sıkıntılar yer aldı.
    
    "MEMLEKETİN ÖNCELİKLİ MESELESİNİN 
    EĞİTİM OLDUĞUNA İNANDIK"
    70’inci yıl dönümü dolayısıyla kurucular ve bugüne kadar emeği geçen herkesi minnetle ve saygıyla yâd ettiklerini söyleyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu "Öncelikle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine güç veren, birlikte çalışmaktan keyif duyduğum tüm oda, borsa ve üyelerimize yürekten teşekkür ediyorum. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak memleketin öncelikli meselesinin eğitim olduğuna inandık. Bu vizyonla hareket ettik. En önemli yatırım alanı olarak da ülkemize yeni okullar kazandırmaya ihtiyaç olduğunu duyduk. TOBB olarak bugüne kadar 153 eğitim tesisini ülkemize ve gençlerimize kazandırdık. Bundan da büyük mutluluk duyuyoruz.
    2002 yılında bu tarafa 81 ilde 200 bin öğrenci kardeşimize her yıl oda ve borsa aracılığıyla eğitim yardımında bulunduk. Bulunmaya da devam ediyoruz.
    Yükseköğretimde de aynı sorumluluk bilinciyle hareket ederek elimizi taşın altında koyduk. Ülkemize ve iş dünyamızı geleceğe taşımak için 2003yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi kurduk. Bugün bu üniversite genç olmasına rağmen lider üniversiteler arasında yer almaktadır.
    Ama biz yine durmuyoruz. Yeni ve daha büyük bir işe giriyoruz. TOBB olarak geçen gün Sayın Bakanımızla imzaladığımız protokol kapsamında oda ve borsalarımızın bulunduğu 154 ilçede 154 yeni okul hareketini başlatıyoruz.
    Bu kapsamda Terme Ticaret ve Sanayi Odası ile Terme Ticaret Borsası Başkanlarımızın talebi üzerine Terme'ye de bir okul kazandıracağız"dedi.

    SERA OSB’Yİ 2024 YILINDA 
    TAMAMLAYACAĞIZ
    Başkan Hisarcıklıoğlu, Terme TSO Başkanı Ahmet Ekmekçi’den ilçedeki çalışmalar hakkında brifing aldı. 
    Başkan Ahmet Ekmekçi, “Bölgenin en büyük projesi olan Sera OSB’yi 2024 yılında tamamlamış olacağız. İlçemize, ilimize ve bölgemize büyük güç katacak. Tarıma dayalı OSB’miz 1.600 dönüm alan üzerine kurulacak. 1.500 kişinin net istihdamını sağlayacak olan proje kapsamında çalışan sayısının yalnızca yüzde 10’u vasıflı elemandan oluşacak. Bu da bölgemizin ekonomik anlamda ciddi şekilde kalkınmasını sağlayacaktır” diye konuştu.
    İş dünyasının sorunlarına da değinen Başkan Ahmet Ekmekçi, “Bu süreçte hepimiz yaşadığımız sorunları biliyoruz. İş dünyası ne yazık ki zor günler geçiriyor. Yatırımın, sanayinin, üretimin ülke gelişimi için son derece olduğu şu dönemde yaşanan olumsuzluklar iş insanlarını zora sokuyor. Eminim ki Türk halkı, Türk iş dünyası bu zorlu günleri de arkasında bırakacaktır” dedi.
    Başkan Ekmekçi aynı zamanda Terme’ye kazandırılacak olan Galericiler Sitesi ve Orta Ölçekli Sanayi Sitesi hakkında da bilgi paylaşımında bulundu.
    
    TRABZON TARIM KONUSUNU ELE ALDI
    Konuşmasına ilçemizin bir tarım ilçesi olduğuna dikkat çekerek başlayan Terme Ticaret Borsası Başkanı Haluk Trabzon “Yetiştirdiğimiz başlıca tarım ürünlerimiz fındık, çeltik, soya fasulyesi ve mısırdır. Ayrıca ilçemizde ciddi anlamda kavak yetiştiriciliği de mevcuttur. Son yıllarda devletin fındık ve çeltik mahsulleri için vermiş olduğu taban fiyatlardan bütün kesimler memnundur. bundan sonraki yıllarda, mahsül fiyatlarının sezondan en az 1 ay öncesinde açıklanması hatta orta ve uzun vadeli uygulanacak politikalarının önceden deklare edilmesi hem üreticinin hem de sektörde yer alan tüm paydaşların yararına olacaktır.
    Çeltik soya ve mısırda ürüne destek verilmesi doğru bir yöntemdir. Ama fındıkta alan bazlı destekleme modelinin üretimi arttıracak yapıya çevrilmesi elzemdir. Çünkü ağaçlarımız yaşlandığı için, verim ve kalite düşecek, maliyet yükselecek, insanlar tarımdan uzaklaşacaktır. Bu konuda acil önlem alınması gerekir. Çiftçimize verilen gübre, ilaç ve mazot desteklemeleri de değişen piyasa koşullarına uygun olarak güncellenmesi gerekmektedir.
    Fındık ve çeltikte verimi ve kaliteyi düşüren, maliyetleri de arttıran bir başka husus ise miras hukukuna dayalı olarak tarım arazilerinin mirasçılar arasında bölünmesidir. Bunun önüne geçmek için arazi toplulaştırma yönetmeliğinin aktif olarak işletilmesi gerekmektedir. bu sayede parçalı ve dağınık araziye sahip üreticilere daha az maliyetle daha fazla ve daha kaliteli ürün elde etme imkanı sunulabilir. 
    İlçemiz tarımının en önemli sorunlarından bir tanesi de taban suyunun yüksek olmasıdır. Tarımsal yapılabilmesi, düşük maliyetli ve kaliteli ürün alınabilmesi için öncelikli olarak drenaj sistemlerinin yapılması, sulama kanal ve kanaletlerinin açılması gerekmektedir. İlçemizi de içine alan çarşamba ovası drenaj projesinin ivedi bir şekilde bitirilmesi önem arz etmektedir. Bunun yanı sıra yetersiz olan mevcut elektrik ve trafo sistemlerinin yenilenmesi gerekmektedir. 
    Verimi ve kaliteyi arttırmak adına, Terme Ticaret Borsası olarak Terme Ziraat Odası, Terme İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte fındık üreticilerimize yönelik “Fındıkta kalite ve verimi artırma projesi”  hayata geçirilmiş, örnek bahçelerde birçok üreticimizin katıldığı uygulamalı eğitim faaliyetleri yapılmış ve yapılmaya devam edilmektedir. verimin ve kalitenin artmasıyla birlikte fındıktan elde edilecek gelir daha da artacaktır.
    İlçemiz, iki yakaya ayıran Terme ırmağımızın taşması neticesinde 2019 yılında sel afetine maruz kalmıştır. Bu afet dolayısıyla yapılan çalışmalar neticesinde terme ırmak yatağının genişletilmesi projesi gündeme gelmiştir. Mevcutta 50 metre civarında olan ırmak yatağı 80 metreye çıkarılacaktır. Bu proje kapsamında borsa hizmet binamız da kamulaştırma alanı içinde kalmaktadır. Konu ile ilgili hukuki süreç devam ediyor. Bizler de camiamıza ve üyelerimize yakışır bir hizmet binası yapmak için çalışma halindeyiz. Uygun arsayı temin ettiğimizde sizlerin de desteği ile güzel bir eser ortaya koymak istiyoruz.
    Türk iş dünyasının çatı kuruluşu TOBB'daki göreviniz boyunca eğitime büyük yatırımlar yaptığınız ortadadır. Eğitime yapılan yardımdan asla zarar edilmeyeceği anlayışınızı takdir ile karşılıyoruz. Ülkemizin çağdaş uygarlık seviyesine ulaşması için en önemli kilometre taşı hiç şüphesiz eğitimli bir nesil yetiştirmekten geçiyor. Sizler bu zamana kadar ülke eğitimine kazandırdığınız 153 eğitim tesisi ile bunu en net şekilde ortaya koydunuz. Geçtiğimiz günlerde de milli eğitim bakanlığımız ile yaptığınız yeni protokol kapsamında 154 yeni okulun da müjdesini verdiniz. Biz de şimdi sizden bir müjde bekliyoruz. Bu 154 okuldan bir tanesinin Terme ilçemize kazandırmanızı arzuluyoruz.”dedi. 
    Başkan Trabzon, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na ve misafirlere şahsı ve yönetim kurulu adına teşekkür ederken Hisarcıklıoğlu'na, günün anısına milli mücadelenin başlangıcını ve Samsun'u temsil eden onur anıtı figürünü takdim etti. Hbr: Berkan KARAPIÇAK